Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Anyż gwiazdkowy


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Anyż gwiazdkowy

Nazwa łacińska: Illicium verum

Nazwa angielska: Star anise, Star aniseed, Chinese star anise

Nazwa hiszpańska: Anís estrellado, Anís estrellado chino, Badiana, Badiana de china

Nazwa francuska: Anis étoilé, Badiane chinoise

Nazwa niemiecka: Echter sternanis



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Anyż gwiazdkowy (gwiaździsty) nazywany również "badianem", to wiecznie zielone drzewo o żółtych kwiatach, pochodzące z Chin. Jego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce, przypominające swoim wyglądem małą, kruchą gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdy) jak i nasiona w nich zawarte, są one jednak mniej aromatyczne niż pozostałe części owocu. Anyż znany był już w średniowiecznej Europie. Szczególnie we Francji stosowano go ze względu na jego właściwości lecznicze. Jego właściwości zapachowe doceniono w XVII wieku. Od tego czasu wykorzystywany jest do aromatyzowania napojów, syropów oraz rożnego rodzaju trunków.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest owoc.



Substancje lecznicze

  • Substancje gorzkie
  • Olejek lotny ok 5% - anetol
  • Terpeny


Działanie

  • Wzmacniające
  • Mlekopędne
  • Poprawia trawienie

Anyż gwiazdkowaty działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy. Regularnie stosowany łagodzi objawy reumatyzmu oraz kaszel. Działa pobudzająco na łaknienie oraz reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka. Alkoholowy roztwór służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.



Zastosowanie

  • Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony.
  • Przyprawa wzmacnia smak potraw słodko - kwaśnych, mięsnych (wieprzowina, drób) i warzywnych. Dobrze komponuje się również ze smakiem pierników, deserów mlecznych lub grzanego wina.
  • Doskonale smakuje się z miodem i wszelkiego rodzaju sałatkami owocowymi. Można nim przyprawiać kompoty oraz powidła śliwkowe.
  • Najczęściej stosuje się go w kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem chińskiej przyprawy "pięć smaków"
  • Stosowany w herbatkach pobudzających laktację.
  • Stosowany jako składnik leków wykrztuśnych i środków na ból gardła.
  • Jest również bardzo efektowny – dlatego często, te małe gwiazdki wykorzystuje się do rozmaitych kuchennych ozdób.
  • Olejek ma również zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym.


Przeciwwskazania

Brak


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE