Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.05.2019 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844


Babka lancetowa


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Babka lancetowa

Nazwa łacińska: Plantago lanceolata

Nazwa angielska: Ribwort plantain, Buckhorn plantain, Ribleaf

Nazwa hiszpańska: Llantén menor, Siete venas

Nazwa francuska: Plantain lancéolé, Plantain étroit

Nazwa niemiecka: Spitzwegerich, Lungenblattl, Spießkraut



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Bylina ta jest popularną rośliną występującą w całej Europie i Azji aż do Himalajów. Tępiona przez ogrodników i przez miłośników kwiatów uważana za chwast. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Ta rozpowszechniona na suchych łąkach, pastwiskach, trawnikach, a nawet śmietnikach, niepozorna roślina ma bogate właściwości lecznicze. Przewija się w lecznictwie przez wieki. W starożytności zalecano wywar z babki na ukąszenia jadowitych węży i skorpionów. W średniowieczu na złamania i opuchlizny oraz przez wiejskie "wiedzące" i znachorki stosowana była jako antidotum na miłosne czary. W Chinach zbierano nie tylko liście, ale również nasiona babki gdzie używano ich jako skutecznego środka wykrztuśnego, moczopędnego oraz leczącego bezpłodność. Leczniczą moc tej rośliny szanowali również starożytni Grecy i Rzymianie. Bylina ta uznawana była za lek, najskuteczniejszy w walce z czerwonką. Inne nazwy to babka wąskolistna, języczki polne, żywiec. Surowce lecznicze W leczeniu używa się najczęściej liści, czasem również nasion.





Substancje lecznicze

  • Glikozyd aukubinę
  • Flawonoidy
  • Taniny
  • Kwasy roślinne
  • Garbniki i śluzy
  • Sole mineralne, a wśród nich krzemionkę i związki cynku
  • Witaminy – przede wszystkim witaminę C


Działanie

  • Żołądkowe
  • Wykrztuśne
  • Przeciwzapalne
  • Osłaniające
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwbiegunkowe
  • Regenerujące

W medycynie ludowej używano liści babki do leczenia trudni gojących się ran, czyraków i oparzeń. Obecnie babka ma podobne zastosowanie, a ponadto odwary i napary z liści tej byliny są dobrym środkiem na biegunki i stany zapalne przewodu pokarmowego. Napary pobudzają także wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Śluzy z liści babki działają osłaniająco na przewód pokarmowy oraz na drogi oddechowe, co jest niezwykle cenne zarówno podczas leczenia choroby wrzodowej jak i uporczywego kaszlu. Liście babki można również wykorzystać do leczenia zapaleń spojówek oraz w stanach zapalnych dróg rodnych.



Stosowanie

  • Napary i odwary przygotowujemy zalewając szklanką wrzątku ½ - 1 łyżkę suszonych liści. Napar odstawiamy na 10 minut, a odwar trzeba gotować jeszcze kilka minut. Uzyskany napar lub odwar stosujemy doustnie 2-4 razy na dobę. Przy leczeniu zapaleń spojówek napary i odwary należy uprzednio rozcieńczyć dwukrotnie.
  • Sok uzyskany poprzez zmiażdżenie świeżych liści babki można wcierać w miejsca po użądleniu owada – pszczoły, osy, komara, trzmiela. sok łagodzi obrzęki i zmniejsza bół.
  • Medycyna ludowa poleca natomiast picie wina (4 części) zmieszanego z sokiem babki (1 część) w przypadku krwawień z przewodu pokarmowego – 1 łyżkę 3-4 razy dziennie.
  • Jako kuracja wzmacniająca dobrze jest łączyć liście babki z pokrzywą i mniszkiem
  • Dla poprawy trawienia można łączyć babkę z piołunem
  • W chorobie wrzodowej z prawoślazem
  • W przeziębieniach – z podbiałem, tymiankiem i anyżem.


Przeciwwskazania

Brak


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE