Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Bazylia pospolita


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Bazylia pospolita

Nazwa łacińska: Ocimum basilicum

Nazwa angielska: Basil, Sweet basil

Nazwa hiszpańska: Albahaca

Nazwa francuska: Basilic

Nazwa niemiecka: Basilikum



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Bazylia pospolita, zwana potocznie bazylią, także znana jako bazylia wonna i bazylek ogrodowy, wywodzi się z Indii. Na całym świecie uprawianych jest ponad 150 odmian tej aromatycznej rośliny. Ceniona jest za swój niepowtarzalny, orzeźwiający aromat, wyrazisty smak oraz olejki aromatyczne. Bazylia jest uprawiana na całym świecie jako roślina jednoroczna. Na świecie istnieje wiele gatunków tego zioła z przeróżnymi walorami smakowymi. Bazylia preferuje lekkie, dobrze spulchnione, żyzne i lekko kwaśne gleby. Lubi stanowiska słoneczne i wilgotne. Jednak nie lubi być przelewana. Co ciekawe bazylia jest także rośliną miododajną. Nazwa tej pachnącej rośliny wywodzi się z języka greckiego basileus czyli król, gdyż wierzono, iż tylko sam król może dotknąć tej rośliny podczas zrywania. Nazwa – królewski, może się również wywodzić od jej wszechstronnych właściwości i „królewskiego” aromatu. W starożytności nazwa tej rośliny basilescus odwoływała się do mitycznego stwora – bazyliszka. Była więc talizmanem noszonym przy odzieniu przeciwko tej morderczej bestii. Libijczycy natomiast wierzyli, iż substancje czynne zawarte w tym wonnym ziole chronią przed skorpionami i wężami. Inne nazwy: bazylia wonna, bazylia właściwa, ziele królewskie, bazylia ogrodowa, bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, balsam, bazyliszka polska.





Surowce lecznicze

W leczeniu i kuchni wykorzystuje się liście, kwitnące wierzchołki zioła oraz olejki aromatyczne.



Substancje lecznicze

Olejek bazyliowy - silny, korzenno - orzeźwiający zapach i lekko żółtawą barwę.

  • Olejek bazyliowy (0,5 – 1.5%),
  • Garbniki,
  • Saponiny,
  • Flawonoidy,
  • Sole mineralne
  • Witaminy.
  • Substancje gorzkie,
  • Olej tłusty


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Łagodzące
  • Poprawiające trawienie
  • Mlekopędne
  • Uspokajające

Bazylia słodka działa korzystnie na układ trawienny oraz nerwowy. Herbatka z bazylii może łagodzić wzdęcia, rozmaitego pochodzenia skurcze żołądkowe, kolkę jelitową i niestrawności. Roślina ta może być użyta gdy męczą nas wymioty i nudności, jest więc skutecznym lekiem pierwszej pomocy dla ciężarnych w pierwszym trymestrze ciąży. Zioło to w medycynie ludowej stosowane było również jako skuteczny lek przeciwrobaczy. Czynne związki zawarte w bazylii posiadają również właściwości uspokajające, dlatego też polecana jest w czasie sytuacji stresogennych, zmęczeniu, depresji, stanów niepokoju lub bezsenności. Zioło to ma również zastosowanie w leczeniu epilepsji, bólów migrenowych i kokluszu. Tradycyjnie bazylia była stosowana na zwiększenie pokarmu u kobiet karmiących. Natomiast stosowana zewnętrznie, działa odstraszająco na owady. Warto więc posadzić w ogrodzie kilka bazylii w miejscach, gdzie zwykliśmy odpoczywać. Sok z liści bazylii przynosi także ulgę, gdy dokuczliwe owady już nas pogryzą. Napar z bazylii jest dobrym specyfikiem gdy pieką i łzawią nam oczy. Polecana jest osobom dużo pracującym przy komputerach jako środek do przemywania zmęczonych i wysuszonych oczu. Trzeba pamiętać, iż najlepsze właściwości ma napar przygotowany ze świeżych liści oraz niezmielonych nasion. Sok ze świeżych liści bazylii znajduje zastosowanie w stanach zapalnych ucha jako krople, a z dodatkiem oliwy, masła i wosku pszczelego tworzy tzw. "maść królewską" stosowaną na spierzchnięte i pękające brodawki piersiowe podczas karmienia dziecka, spękane wargi i zajady.



Zastosowanie

Napar z nasion – przygotować l wody i dodać około 20 świeżych nasion. Przykryć garnek, powoli gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Zdjąć z ognia i dodać 1 1/2 garści świeżych lub wpół suszonych liści bazylii i parzyć przez około 25 minut. Pić herbatę 2 razy dziennie, lub można płukać gardło w razie potrzeby.

  • Bazylia kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską. Włoskie pesto, czy pomidory z serem mozzarella i świeżymi listkami bazylii znane są smakoszom na całym świecie. Ta pachnąca przyprawa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawana jest do zup, pizzy, potraw mięsnych i rybnych. Także sałatki często nie mogą obejść się bez tego aromatycznego zioła. Produkuje się również wyborne octy i oliwy z dodatkiem tego aromatycznego zioła.
  • Suszone, sproszkowane liście mają przyjemny kwaskowaty smak i razem z innymi dodatkami korzennymi służą jako przyprawa do wielu dań. Zmieszana razem z rozmarynem jest zastępstwem dla pieprzu, często stanowi również składnik pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich oraz przyprawy do piernika. Suszoną bazylią przyprawia się tłuste mięsa, pieczenie, sosy, ryby i warzywa strączkowe jak fasola, groch czy bób.
  • W kosmetyce stosuje się bazylię do wyrobu mydeł, perfum, używana jest też do odświeżających kąpieli
  • Składnik likierów


Przeciwwskazania

Brak


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE