Dzisiaj jest: Wtorek, 13.11.2018 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822


Cebula zwyczajna


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Cebula zwyczajna

Nazwa łacińska: Allium cepa

Nazwa angielska: Onion

Nazwa hiszpańska: Cebolla

Nazwa francuska: Oignon

Nazwa niemiecka: Zwiebel



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Ojczyzną cebuli jest Azja Środkowa. Warzywo to znane już było w antycznej Grecji i Persji. Niegdyś cebula była pokarmem codziennym spożywana w formie gotowanej w osolonej wodzie stanowiła pożywienie biednych ludzi, przede wszystkim w Azji i w krajach Basenu Morza Śródziemnego. Jako kuchenną przyprawę i jako zioło cenimy ją od wieków również w Polsce. Jest to roślina dwuletnia. W pierwszym roku cebula wytwarza pod ziemią pojedynczą bulwę, w której gromadzi substancje zapasowe, dopiero zaś w drugim kwitnie i owocuje. Cebula od wieków uważana była za doskonały lek przeciwko awitaminozie C – szkorbut. Zabierali ją więc w podróże żeglarze i polarnicy. Mimo, iż warzywo to nie jest najbogatszym znanym źródłem witaminy C to ze względu na swoja dostępność, łatwość przechowywania i uprawy sprawiły, iż to właśnie ona zwiedzała z podróżnikami świat w skrzyniach i workach zapewniając tym samym ciągłe źródło tej witaminy. W zakurzonych zapiskach gospodarskich możemy przeczytać "Cebula wyciska łzy z oczu, lecz jest doskonałym środkiem odżywczo - leczniczym. Pełnowartościowe składniki cebuli to: żelazo, krzemień, siarka, fosfor, sole wapienne, dlatego powinno jej się spożywać jak najwięcej w stanie surowym - smażona, pieczona, gotowana traci wiele składników odżywczych". Inne nazwy: dymka, skulibaba, cebula ogrodowa.





Surowce lecznicze

W leczeniu wykorzystuje się całe, świeże cebule, liście oraz sok



Substancje lecznicze

  • Olejki eteryczne
  • Witaminy: C, A, z grupy B, PP
  • Flawonoidy
  • Organiczne związki siarki
  • Saponiny
  • Sole mineralne - wapń, selen, żelazo, magnez, fosfor, cynk


Działanie

  • Obniżające ciśnienie tętnicze krwi
  • Dezynfekujące
  • Poprawiające przemianę materii
  • Wykrztuśne

Warzywo to od wieków używane było jako skuteczny lek na szkorbut, czyli ostrą awitaminozę C. Związki czynne zawarte w cebuli mają silne właściwości bakteriobójcze, działają również na bakterie oporne na antybiotyki. Właściwości te wynikają z organicznych związków siarki, których cebula ma stosunkowo dużo, i które działają już w bardzo małych stężeniach. Siarka jest też odpowiedzialna za specyficzny, ostry zapach i smak cebuli. Cebula poza witaminą C jest także dobrym źródłem innych witamin A, B1, B2 czy PP oraz wielu mikroelementów – głównie cynku, który jest ważnym czynnikiem w walce z wirusami oraz selenu, który działa przeciwmiażdżycowo. Również fosfor i żelazo są łatwo dostępne podczas spożywania tego warzywa. Cebula obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa moczopędnie. Dzięki saponin cebula ma właściwości rozrzedzające zalegające wydzieliny w płucach, ułatwia odkruszanie. sok z cebuli ma właściwości przeciwbakteryjne. Polecany jest przy infekcjach i przeziębieniach oraz jako lek w zapaleniach żył, żylakach odbytu a także jako lek przeciwpasożytniczy. Cebula stosowana zewnętrznie na skórę jest doskonałym lekiem na rany, czyraki, ukąszenia owadów, oparzenia i odmrożenia. Może mieć również skuteczne zastosowanie w poprawie urody, rozjaśnia bowiem piegi i korzystnie wpływa na cerę trądzikową.



Zastosowanie

  • Sałatka lecznicza - 2 cebule, 2 jabłka – cienko pokrojone wymieszać ze śmietana lub majonezem. spożywać wieczorem przed położeniem się spać. Sałatka może być polecana
    w leczeniu miażdżycy, przeziębień i stwardnienia tętnic.
  • Syrop z cebuli – 2 cebule rozdrobnić, zalać 2-3 łyżkami miodu lub zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin. Uzyskany syrop pić p o1-2 łyżeczki 3-4 razy dziennie sam lub
    w mleku. Dzieciom należy podawać mniejsze dawki np. 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
  • W kuchni cebula może być z powodzeniem stosowany jako aromatyczna, pobudzająca apetyt przyprawa, do marynowania mięs, jako dodatek do sałatek, do przetworów warzywnych, do zup i sosów, do jajek, potraw z warzyw i ryb.
  • Miazga z cebuli – przykładana na skórę ludzi wrażliwych może spowodować pieczenie i podrażnienie skóry, dlatego lepiej używać cebuli pieczonej lub gotowanej. W celach leczniczych cebulę gotujemy lub pieczemy razem z łupina. Następnie rozgniatamy cebulę na miazgę, zawijamy w czystą chustkę lub szmatkę, gazę i przykładać na chore miejsca ( trądzik, czyraki). Po 4- 8 godzinach okład należy zmienić.
  • Nalewka z cebuli – 100 g utartej cebuli zalać 0,5 litra spirytusu i odstawić na tydzień. Przecedzić i spożywać po 20-30 kropli na kieliszek wody w przypadku zaparć czy w leczeniu kamicy moczowej.


Przeciwwskazania

  • Przeciwwskazaniem do stosowania cebuli są: ciężkie choroby nerek i wątroby
  • Ostre choroby przewodu pokarmowego np. wrzody
  • Nasilona niewydolność serca


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE