Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Cynamonowiec cejloński (Cynamon)


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Cynamonowiec cejloński (Cynamon)

Nazwa łacińska: Cinnamomum verum

Nazwa angielska: Cinnamon

Nazwa hiszpańska: Canela

Nazwa francuska: Cannelle

Nazwa niemiecka: Zimt



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych o bardzo przyjemnym, korzennym, słodkim zapachu. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Przyprawa ta znana była już w czasach antycznych, olejek cynamonowy ceniony był zarówno jako przyprawa jak i lek. W starożytnym Egipcie używany był jako jeden ze składników maści do balsamowania zwłok, prawdopodobnie dzięki właściwościom antybakteryjnym. Cynamon jest to kora wiecznie zielonego, niewysokiego drzewa Cynamonowca Cejlońskiego z rodziny wawrzynowatych. Występuje przede wszystkim na Cejlonie (Sri Lanka), Madagaskarze i Mauritiusie. Tam jest również uprawiany. Inne nazwy: Cynamon cejloński.



Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest kora, liście i bardzo rzadko owoce tzw "pączki cynamonowe".



Substancje lecznicze

Kora

  • Aldehyd cynamonowy (65-75%)
  • Eugenol (około 10%)
  • Kwas cynamonowy
  • Linalol
  • Garbniki
  • Cukry

Liście

  • Eugenol (około 70-95%)
  • Kwas cynamonowy
  • Linalol
  • Aldehyd cynamonowy (1-5%)

Łatwa destylacja i dostępność liści cynamonowca powodują, iż jest on znacznie tańszy niż olejek cynamonowy pozyskiwany z kory. Skład chemiczny obu olejków jest jednak inny. Olejek z liści zawiera bardzo dużo eugenolu, a aldehyd cynamonowy występuje w nim w bardzo małych ilościach. Oba olejki mają podobne właściwości terapeutyczne jednak olejek pozyskiwany z kory wykazuje silniejsze działanie.



Działanie

  • Bakteriobójcze
  • Poprawia trawienie
  • Wzmaga apetyt

Olejek cynamonowy ma silne właściwości zarówno bakteriobójcze jak i grzybobójcze. W medycynie stosowany jest wewnętrznie przy braku łaknienia, we wzdęciach i biegunkach. Antyseptyczne właściwości olejku zapobiegają zatruciom pokarmowym i niestrawności. Wykorzystywany jest również w farmacji i w stomatologii. Daje doskonałe efekty podczas leczenia przeziębień infekcji wirusowych oraz niektórych infekcji skóry. Stosuje się go w miksturach przeciwreumatycznych. W mieszankach aromatycznych olejek cynamonowy można stosować do masażu, kąpieli, kompresów oraz do inhalacji.



Zastosowanie

  • Jako aromatyczna przyprawa o korzennym słodkawym lekko pikantnym smaku i bardzo przyjemnym zapachu. Obecnie stosowany jest głównie do deserów, słodyczy, ciast, pierników, konfitur, herbat, kawy, czekolady, potraw mlecznych i potraw z ryżu, kompotów, marynat, ponczu, różnego rodzaju nalewek i grzanego wina. Mielony cynamon dodawany jest do słodkich pieczonych puddingów i niektórych dań z mięsa jak cielęcina, drób i ryb.
  • Kora cynamonowa jest przyprawą powszechnie stosowaną przy wyrobie win, wódek i likierów.
  • Olejek stosowany przy przeziębieniu.
  • "Pączki cynamonowe" – mało popularne. Jako przyprawa stosowane w Chinach i Indiach. Odznaczają się gorzkawym, terpentynowym zapachem, smakiem przypominają owoce jałowca, a wyglądem zaś goździki. Zbiera się je, kiedy są niedojrzałe. Są mniej aromatyczne niż kora.
  • Zmielone nasiona cynamonowca używane są jako składnik kosmetyków, a olej z nich pozyskiwany znalazł zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Z kory korzeni cynamonowca otrzymuje się kamforę.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE