Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Cząber ogrodowy


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Cząber ogrodowy

Nazwa łacińska: Satureja hortensis

Nazwa angielska: Summer savory

Nazwa hiszpańska: Ajedrea de jardín

Nazwa francuska: Sarriette des jardins

Nazwa niemiecka: Sommer - bohnenkraut, Gartenbohnenkraut



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Cząber jest rośliną jednoroczną o drobnych, ciemnozielonych niezwykle aromatycznych liściach. Na szczytach rozgałęzień umieszczone są białe lub liliowe, delikatne kwiaty. Cząber pochodzi z Azji Mniejszej i Południowej Europy. Cząber znany był już w czasach Antycznych jako ceniony lek i przyprawa. To drobne ziele produkuje najwięcej poszukiwanych olejków eterycznych krótko przed i w trakcie kwitnienia. Cząber, jak mało która przyprawa, świetnie nadaje się do suszenia. Wysuszone rośliny najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Zaleca się uprawę cząbru w sąsiedztwie fasoli gdyż odstrasza szkodniki np. mszyce. Inne nazwy: cząberek, satureja





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest całe ziele



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Kwasy organiczne
  • 0,8-1,5% olejku lotnego, złożonego z karwakolu i cymenu
  • Żywice i śluzy.


Działanie

  • Przeciwrobaczo
  • Moczopędne
  • Poprawia i pobudza trawienie


Zastosowanie

  • Jako aromatyczna przyprawa, świetna do ziemniaków, zup i dań z fasoli. Dzięki wysokiej zawartości olejków polepsza trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE