Dzisiaj jest: Czwartek, 21.06.2018 Imieniny: Alicji i Alojzego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801


Dzika róża


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dzika róża

Nazwa łacińska: Rosa canina

Nazwa angielska: Dog rose, Wild rose

Nazwa hiszpańska: Rosal silvestre, Rosal perruno, Agavanzo

Nazwa francuska: Rosier des Chiens, Rosier des haies, Églantier des chiens

Nazwa niemiecka: Hunds - rose



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Róża dzika rośnie w prawie całej Europie, Azji Mniejszej i Afryce Północnej. W naszym kraju spotkać ją możemy jako pospolitą roślinę zaroślową. Lubi rosnąć przy drogach, miedzach, zaroślach przydrożnych i przydomowych, niektórych łąkach i obrzeżach linii gospodarczych. Kwitnie od maja do lipca. Owoce róży dojrzewają na przełomie sierpnia i września, wtedy też należy je zbierać i suszyć w temperaturze do 60 stopni Celsjusza. Nazwa gatunkowa "canina", inaczej "psia", informuje nas o tym, iż w dawnych czasach korzeń róży był stosowany jako lek przeciwko wściekliźnie. Gdy słyszymy nazwę "róża" przed oczami staje nam piękny, pachnący, delikatny kwiat o ostrych jak szpilki kolcach. Nie raz przez poetów i pisarzy ten zwodniczy kwiat porównywany był do kobiety. Róża znana jest ludziom od wieków – ceniona za niezwykłą urodę, często była ozdobą parków, ogrodów i domów. Znanych jest 150–200 gatunków tej pięknej rośliny. Sama ilość świadczy o tym, iż człowiek bardzo umiłował ten kwiat, w wyniku czego powstawały nowe gatunki, odmiany i kolory. Inne nazwy: róża polna, róża cierniowa, róża głogowa, głóg polny, szypszyna, nieszpółka, psia róża.





Surowce lecznicze

W leczeniu wykorzystuje się owoce, czasami płatki kwiatów róży.



Substancje lecznicze

  • Witamina C – bardzo dobre źródło
  • Prowitamina A
  • Witaminy z grupy B, E i K
  • Olejki eteryczne
  • Garbniki
  • Kwasy organiczne
  • Flawonoidy
  • Sole mineralne - żelazo


Działanie

  • Żołądkowe
  • Żółciopędne
  • Wzmacniające
  • Poprawiające przemianę materii
  • Moczopędne

Owoce róży są doskonałym, łatwo przyswajalnym źródłem witaminy C i żelaza. Posiadają jej więcej niż jabłko czy czarna porzeczka. Wyciągi z dzikiej róży często są więc dodawane do tabletek do ssana na ból gardła, do syropów na kaszel i innych specyfików stosowanych w przypadku infekcji i przeziębień. Witamina C jest też ważnym czynnikiem poprawiającym odporność organizmu i działającym przeciwwirusowy i przeciwnowotworowo. Ma swój udział w procesach krzepnięcia krwi, a także spożywanie produktów o dużej zawartości tej witaminy zmniejsza objawy alergii. Przetwory z róży są doskonałym lekarstwem na jesienne i zimowe spadki formy, przeziębienia i grypy. Róża pomaga na nadmierne pękanie naczyń krwionośnych oraz może być pomocna w przypadku zaburzeń trawienia. Zwiększa bowiem produkcję żółci. Owoce róży działają ponadto ogólnie wzmacniająco na organizm, łagodnie rozkurczowo, co pomocne jest przy bólach brzucha i kolkach oraz zwiększają odporność na choroby zakaźne i zatrucia.



Zastosowanie

  • Odwar z owoców – 1 łyżka suszonych, rozdrobnionych owoców na 1 szklankę wody. Gotować 3 minuty. Po przecedzeniu pić w 2-3 porcjach po szklance odwaru w ciągu dnia. W przeziębieniach można odwar łączyć z sokiem malinowym lub miodem.
  • Nalewka - 500 g owoców, 250 g cukru, zalać 1 litrem wina lub wódki. Odstawić na tydzień. Po przecedzeniu pić 1-3 razy dziennie po kieliszku.
  • Konfitura z róży - płatki dzikiej róży przebieramy, obcinamy białe końce. Powinno być ok. 150g, zagotować syrop ze 100 ml wody i 7-8 łyżek cukru. Gdy syrop będzie klarowny, wrzucamy płatki i smażymy na niewielkim ogniu, aż będą jednolitą, szklistą masą - ok. 30 minut. Jeśli masa byłaby za sucha, podlać wodą. Pod koniec smażenia dodać parę kropel soku z cytryny dla zachowania koloru. Z podanych ilości uzyskamy ok. 200ml konfitury. Przechowywać w lodówce.
  • Dekoracja ogrodów
  • Wyciąg z płatków - kosmetyka
  • Składnik herbatek owocowych


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE