Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Estragon


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Estragon

Nazwa łacińska: Artemisia dracunculus

Nazwa angielska: Tarragon

Nazwa hiszpańska: Estragón

Nazwa francuska: L'estragon

Nazwa niemiecka: Estragon



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Estragon jest wieloletnią byliną cenioną zarówno za swoje właściwości lecznicze jak i przyprawowe. Wytwarza charakterystyczne kłącza. Występuje dziko od wschodniej Europy aż po Mongolię. Drobne, niepozorne kwiaty są skupione w kulistych koszyczkach kwiatowych, które początkowo są kremowe potem zaś czerwienieją. Estragon kwitnie od lipca do września.

W czasach średniowiecznych, pielgrzymi przemierzający odległe szlaki wypychali swoje buty świeżymi gałązkami estragonu wierząc, iż zioło to doda im energii na czas długiej wędrówki. W medycynie ludowej zaś estragon uważany był za łagodny, nie podrażniający środek moczopędny. Inne nazwy: Bylica draganek, zwana także bylicą estragon, bylicą głupich, dragankiem.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest całe ziele



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Olejek lotny - estragol
  • Gorycze
  • Składniki mineralne - jod
  • Flawonoidy


Działanie

  • Poprawia trawienie
  • Uspokajające
  • Wzmacniające

Zioło to ma działanie wzmacniające, pobudzające apetyt oraz wpływa korzystnie na trawienie. W medycynie ludowej stosuje się go jako dobry środek przeciwko miażdżycy.

Służy do produkcji wina leczniczego, które pobudza pracę całego układu trawiennego, zwiększając wytwarzanie soków żołądkowych, tym samym pobudzając apetyt. Uważa się, że estragon działa również łagodnie uspokajająco. W medycynie ludowej napar z liści estragonu używany był na pobudzenie apetytu, wzdęcia, gazy oraz kolkę. Regularnie stosowany działał regulująco na prace układu rozrodczego kobiet - regulował miesiączkę. Świeży liść lub korzeń estragonu był polecany na bolący ząb, wrzody, skaleczenia oraz jako miejscowy środek przeciwbólowy.



Zastosowanie

  • Jako aromatyczna przyprawa do mięs, drobiu zup, jaj, sosów, wędlin, sałatek, masła ziołowego itp. Estragon pachnie przyjemnie i ma lekki, pikantny, ziołowo-korzenny smak. Należy go używać z umiarem, w niewielkich ilościach.
  • Olejek lotny (Oleum dracunculi) ma zastosowanie w produkcji leków.
  • W przemyśle spożywczym ziele używane jest podczas produkcji octu estragonowego
    i musztardy estragonowej oraz stanowi składnik różnych mieszanek przyprawowych.
  • Doskonale podkreśla smak potraw z ryżu (dania chińskie), ryb i majonezów
  • Octu estragonowego używa się do marynowania warzyw: ogórków, kabaczków, patisonów cukinii, dyni oraz do przygotowania sosów - głównie jasnych.
  • Dobrze komponuje się z potrawami na bazie pieczarek, kalafiorów, szparagów, pomidorów, fasoli oraz mięsa cielęcego, drobiu pieczonego, mięsa jagnięcego i owoców morza.
  • Smak estragonu czuje się wyraźniej, jeśli potrawę uprzednio skropi się sokiem
    z cytryny.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE