Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804


Głóg dwuszyjkowy


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Głóg dwuszyjkowy

Nazwa łacińska: Crataegus laevigata, Crataegus oxyacantha

Nazwa angielska: Midland hawthorn, Woodland hawthorn

Nazwa hiszpańska: Espino navarro, Majuelo de dos huesos

Nazwa francuska: Aubépine épineuse, Aubépine à deux styles

Nazwa niemiecka: Zweigriffeliger weissdorn



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Głóg rozpowszechniony jest w całej Europie, Azji, Afryce Północnej. Rośnie na skajach lasów, jest również hodowany jako efektowna roślina ozdobna w parkach, sadzony jest w żywopłotach. Inne nazwy tej ozdobnej rośliny to: głóg pospolity, głożyna, cierń biały, ciernie białe, babicha, bulimączka, bodłek, obrostnica, jaworek. Lecznicze właściwości głogu znane są już od starożytności. Antyczni Grecy z powodzeniem stosowali to zioło w leczeniu podagry. Od XVII wieku roślina ta staje się powszechnym środkiem nasercowym, stosowanym w zaburzeniach układu krążenia, m.in. przy skokach ciśnienia krwi. Jego nazwa — oxyacantha wywodzi się z rzecz jasna z języka greckiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ostry cierń".





Surowce lecznicze

W leczeniu wykorzystuje się kwiatostany, tzn. kwiaty z 2 lub 5 towarzyszącymi liśćmi oraz owoce.



Substancje lecznicze

  • Flawonoidy
  • Związki karotenoidowe i trójterpentowe
  • Pochodne puryny jak: adenina, guanina
  • Nukleozydy : adenozyna, guanozyna
  • Aminy
  • Związki kumarynowe – eskulina
  • Fitosterole
  • Garbniki
  • Witaminy C, z grupy B i PP
  • Mikroelementy: żelazo, kobalt, miedź, magnes i mangan


Działanie

  • Nasercowe
  • Rozkurczowe
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Uspokajające

Główne działanie czynnych związków zawartych w tej efektownej, ciernistej roślinie to wpływ na serce. W ostatnich latach głóg zrobił karierę jako zioło działające rozkurczowo na naczynia wieńcowe, powodując przy chorobie wieńcowej serca ustępowanie bólu i uczucia duszności. Głóg działa też korzystnie bezpośrednio na mięsień sercowy, gdyż zwiększa siłę skurczów mięśnia sercowego, jednocześnie powodując zwolnienie częstotliwości skurczów serca. Szczególnie wskazane jest stosowanie głogu w chorobach serca u ludzi w wieku podeszłym. Głóg jest także skuteczny w leczeniu zaburzeń pracy serca spowodowanych nadczynnością tarczycy oraz zaburzeń sercowych u kobiet w okresie przekwitania. Jest także świetnym lekarstwem stosowanym na zaburzenia rytmu serca, kołatania serca występującego w stanach nadmiernego napięcia nerwowego. Zioło rozszerzając naczynia krwionośne poprawia bilans tlenowy mięśnia sercowego. Przetwory z głogu działają również rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, dróg moczowych, macicy i jelit. Przetwory z głogu obniżają też poziom cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na naczynia krwionośne w mózgu, obniżają tętnicze ciśnienie krwi. Głóg ma również działanie działają lekko uspokajające i moczopędne. Przynosi również ulgę w bólach stawowych i kostnych, a także w nerwobólach. Roślina ta działa łagodnie i powoli, działanie to utrzymuje się przez długi czas i nie obserwuje się skutków ubocznych.



Zastosowanie

  • Głóg może służyć do przygotowania pysznych i zdrowych konfitur i powideł. Może być dodawany do kiślu, używany do przyrządzania herbaty ziołowej. Z medycyny ludowej znany jest przepis na mąkę z suszonych owoców, która może być dodatkiem do ciast i chleba, dla uzyskania aromatycznej owocowej nutki.
  • Powidła - 1 kg dojrzałych owoców drylujemy i pozostawiamy na 12 godzin najlepiej w kamiennym garnku, przycisnąwszy talerzem. Kiedy owoce głogu zmiękną, rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę (lub przecieramy przez sito). Otrzymaną masę gotujemy, ciągle mieszając, aż masa wyraźnie będzie odstawać od brzegów garnka. Dodajemy 1 szklankę cukru, gotujemy kilka minut i przekładamy gorące powidła do słoików.
  • Napar z kwiatów – 2 łyżeczki suszonych kwiatostanów zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10-15 minut. Cedząc płukać na sitku gotowaną wodą, dopełnić do pełnej szklanki. Pić 2-3 razy dziennie po ½ szklanki.
  • Odwar z kwiatów – 2 łyżeczki suszonych kwiatów na 1 szklankę wody i gotować 5 minut. Pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
  • Nalewka z kwiatów – 100g kwiatów zalać 0,5 litra spirytusu 70 procentowego. Po 2 tygodniach pić 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli na kieliszek wody między posiłkami jako lek obniżający ciśnienie, poprawiający pracę serca i uspokajający.
  • Odwar z owoców – 1 łyżeczka rozdrobnionych owoców na 1 szklankę wody, gotować 3 minuty. Po ostygnięciu i przecedzeniu pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
  • Nalewka z owoców głogu – 100 g owoców zalać 0,5 litra spirytusu. Po 2 tygodniach pić 20-30 kropli na kieliszek wody.


Przeciwwskazania

Brak



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE