Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Goździki


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Goździki

Nazwa łacińska: Flos caryophylli

Nazwa angielska: Clove

Nazwa hiszpańska: Clavo

Nazwa francuska: Giroflier

Nazwa niemiecka: Gewürznelke



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Goździki są to oczyszczone, wykształcone, lecz jeszcze nie rozkwitnięte pączki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowego - goździkowca wonnego - (Caryophyllus aromaticus). Domem rodzinnym tego cenionego drzewa są Moluki, grupa wysp leżących między Nową Gwineą, a Celebesem. Uprawiane są na dużą skalę w różnych krajach klimatu zwrotnikowego, jak w Brazylii, Indiach, Sumatrze, Jawie czy Cejlonie. Tam ręcznie zbiera się nierozwinięte pąki, które mają czerwoną barwę kielicha. Zerwane części kwiatów układa się luźno na sitach lub matach i suszy w cieniu, aby otrzymać produkt najwyższej jakości o właściwym kolorze. Już kilka godzin po zerwaniu na skutek przebiegających procesów fermentacyjnych przyprawa przybiera znaną ciemnobrązową barwę i wydziela przyjemny, korzenny zapach. Dobry produkt powinien przy łamaniu trzaskać. Pąki przedwcześnie zerwane, dające goździki o szarym zabarwieniu oraz te już rozkwitłe, zerwane w pełnej dojrzałości są mniej cenione. Uważane są za niepożądane zanieczyszczenia i służą jedynie jako surowiec do produkcji olejku goździkowego. Jakość goździków ocenia się na podstawie koloru - brązowy lub brązowo brunatny trzonek z jaśniejszym pączkiem.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim są pączki kwiatowe



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Substancje gorzkie
  • Kwasy organiczne
  • Olejek goździkowy - mieszanina pochodnych fenoli (eugenol - 70-90%), acetylu (octan eugenolu - 10-15%), terpenu (kariofylen) i ketonów.


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwbólowe
  • Poprawiające trawienie

Goździki mają właściwości poprawiające apetyt. Cieszą się zasłużoną opinią jako dobry środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy oraz miejscowo znieczulający. Stanowi cenny składnik mieszanek do inhalacji przy przeziębieniach i maści rozgrzewających, do odświeżania oddechu. Olejek goździkowy polecany jest także jako środek do smarowania na ból zęba.



Zastosowanie

  • Jako korzenna, piekąca, niezwykle aromatyczna przyprawa do kompotów, marynat w occie, konfitur, dżemów, grzanego wina, pierników.
  • Goździki dobrze komponują się z marynatami rybnymi.
  • Amerykanie aromatyzują goździkami pieczoną szynkę.
  • Niemcy używają tej przyprawy do wypieku korzennego chleba.
  • Zmielone goździki wchodzą w skład curry i innych mieszanek przyprawowych jak "garam masala".
  • W przemyśle mają zastosowanie do produkcji likierów, do produkcji olejku goździkowego, do celów perfumeryjnych (woda kolońska), przemyśle tytoniowym i w lecznictwie.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE