Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Jałowiec pospolity


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jałowiec pospolity

Nazwa łacińska: Juniperus communis

Nazwa angielska: Common juniper

Nazwa hiszpańska: Enebro común

Nazwa francuska: Genièvre, Genévrier commun

Nazwa niemiecka: Gemeine wacholder, Heide - wacholder



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Krzew ten występuję powszechnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina ta preferuje gleby piaszczyste, bory sosnowe i nieużytki. Rośnie głównie na glebach mało żyznych śmiało można powiedzieć, iż na jałowych. Stąd pewnie też wywodzi się i nazwa tego pięknego krzewu – Jałowiec. Od najdawniejszych czasów otaczano ten krzew dużym szacunkiem. Pierwotne ludy wierzyły, iż roślina ta ma magiczną moc przepędzania duchów, złych myśli i odczyniania uroków. W średniowieczu w medycynie ludowej stosowano oczyszczenie domostw, poprzez palenie gałązek jałowca. Aromatyczny dym przepędzać miał "morowe powietrze" odpowiedzialne za wiele chorób.

Smak jałowca idealnie oddają słowa: korzenny, aromatyczny, słodki. Wielu smakoszy dziczyzny i trunków na bazie szyszkojagód, określa go jako żywiczny, przesiąknięty świeżym zapachem sosnowego lasu. Ważny jest też fakt, iż krzew ten występuje jako dziko rosnąca roślina, a nie owoc upraw, co nadaje mu dzikiego, niepowtarzalnego smaku. Inne nazwy: jodłowiec, cedr, cedr czerwony.





Surowce lecznicze

W leczeniu wykorzystuje się kwiatostany, tzn. kwiaty z 2 lub 5 towarzyszącymi liśćmi oraz owoce.



Substancje lecznicze

  • Olejek eteryczny
  • Flawonoidy
  • Terpeny
  • Goryczki
  • Kwasy organiczne
  • Żywice
  • Sole mineralne
  • Witamina C


Działanie

  • Moczopędne
  • Żółciopędne
  • Żołądkowe
  • Wykrztuśne
  • Dezynfekujące

Szyszkojagody tego krzewu zwiększają ilość wydalanego moczu. Działają również dezynfekująco na drogi moczowe. Mogą okazać się pomocne w leczeniu upośledzonej czynności nerek, obrzęków pochodzenia nerkowego i sercowego, jak również w leczeniu kamicy nerkowej. Dawki jałowca powinny być jednak umiarkowane, bowiem zbyt duże mogą wywołać więcej szkody niż pożytku
i źle wpłyną na nerki.

Związki zawarte w jagodach jałowca działają pobudzająco na wydzielanie żółci i soków trawiennych, czym przyczyniają się do poprawy pracy przewodu pokarmowego. Przeciwdziałają nadmiernej fermentacji w jelitach. Zbyt duże dawki jałowca drażnią jednak delikatną błonę śluzową wyściełającą żołądek. Olejek uzyskiwany z szyszkojagód może być stosowany zewnętrznie. Uśmiecha bóle stawów, nerwobóle i bóle korzonkowe.



Zastosowanie

  • Jałowiec to podstawowy składnik dżinu i wielu wódek myśliwskich, czasem spotykany również w piwie. Prawie każdy myśliwy i amator dziczyzny smak i zapach tego mięsa kojarzy właśnie z aromatem owoców jałowca. Specyfika szyszkojagód jałowca określa rodzaj potraw, które się nim doprawia. Są to głównie dania mięsne, w zdecydowanej większości tworzone na bazie wspomnianej dziczyzny. Jałowiec służy tu jako składnik marynat lub bejc, którymi zaprawia się mięso przed upieczeniem. Jednak te małe jagody równie dobrze komponują się z baraniną, wołowiną jak i wieprzowiną czy rybami. Dodaje tym "udomowionym" mięsom szlachetności i nutki tajemniczości.
  • Ze względu na lecznicze właściwości wspomagające trawienie, idealnie nadaje się jako dodatek do ciężkostrawnych i tłustych dań – ciężkich sosów, sycących zup, różnorakich potraw z kapusty, czy wspomnianych tłustych mięs.
  • Również w dolegliwościach związanych z nadczynnością tarczycy i z cukrzycą jałowiec jest chętnie wykorzystywany. Produkuje się z niego lecznicze nalewki, napary i syropy, które poprawiają metabolizm.
  • Napar z szyszkojagód – 1 łyżeczka jagód zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Pić 2-3 porcjach w ciągu dnia po posiłku.
  • Nalewka – 100 g szyszkojagód zalać 0,5 litrem spirytusu, odstawić na tydzień. Pić po 10-20 kropli na kieliszek wody w przypadkach zaburzeń trawienia lub użyć do wcierania w bolące miejsce.


Przeciwwskazania

  • Nie mogą go używać kobiety w ciąży.
  • Osoby chore na nerki – stosować z umiarem, nadużycie może spowodować uszkodzenia nerek.
  • Nie stosować wyciągów z jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w zaostrzonej chorobie wrzodowej i w ciężkich chorobach wątroby.


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE