Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum
Nazwa angielska: Cardamom, Cardamon
Nazwa hiszpańska: Cardamomo
Nazwa francuska: Cardamome
Nazwa niemiecka: Grüner kardamom
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Jest jedną zaraz po szafranie z droższych przypraw na świecie. Przyprawa ta znana jest już od tysięcy lat. Stosowana była jako lek oraz jako afrodyzjak. Aromat tej rośliny był doceniany już w starożytności. Palony kardamon używano jako wonne kadzidło, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie zaś używali go do wytwarzania pachnideł. Co ciekawe kardamon wraz z konopiami indyjskimi i makiem stanowił składnik mikstury odurzającej powszechnie stosowanej w mrokach średniowiecza. Tajemniczy zapach tej szlachetnej przyprawy jest trudny do opisania. Przywodzi bowiem na myśl zarówno aromat cytrusów jak i pieprzu czy trawy cytrynowej. Wyczuwalne są w nim korzenne i kamforowe nuty. Potrawom i napojom nadaje ciekawy, niebanalny, orientalny posmak. Rośnie w lasach tropikalnych, najlepiej w zacienionych, bogatych w wodę miejscach. Plantatorzy zazwyczaj przerzedzają dżunglę by drzewa nie utrudniały uprawy, lecz jednocześnie dawały cień tej poszukiwanej roślinie. Kardamon mimo, iż jest rośliną zielną, a nie drzewem, dochodzi do znacznych rozmiarów. Rośnie bowiem nawet do czterech lub pięciu metrów.
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim są suszone nasiona.
Substancje lecznicze
- Związki garbnikowe
- Substancje gorzkie
- Kwasy organiczne
- Żelazo, magnez, wapń
- Olejek eteryczny ( borneol, kamfora, pinena, karwona, eucalyptol, terpinen, sabinena)
Działanie
- Poprawiające apetyt
- Poprawiające trawienie
- Antyseptyczne
Kardamon znalazł miejsce w medycynie konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. Stosowany jest w ajurwedzie jako panaceum na problemy związane z układem pokarmowym oraz wiele innych przypadłości np. astma, zapalenie gardła i oskrzeli. Kardamon wpływa również korzystnie na brak apetytu oraz wzmacnia organizm. Kardamon przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie wspomaga odchudzanie. wykazuje również właściwości antyseptyczne oraz odświeżające oddech.
Zastosowanie
- Jako korzenna, piekąca, niezwykle aromatyczna przyprawa do kaw, herbat, czekolad do picia, ciast np marchewkowych lub dyniowych, napoi i marynat. Wzbogaca smak zup, potraw z mięs i ryb, gulaszu, placków, naleśników czy grzanego wina.
- W przemyśle ma zastosowanie do produkcji likierów i wódek aromatyzowanych,
- Do celów perfumeryjnych (głównie męskich kosmetyków) i w lecznictwie.
- Kardamon jest uważany za afrodyzjak. Poleca się kawę lub pachnącą czekoladę z kardamonem.
Przeciwwskazania
Brak