Dzisiaj jest: Wtorek, 23.10.2018 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817


Kardamon malabarski


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kardamon malabarski

Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum

Nazwa angielska: Cardamom, Cardamon

Nazwa hiszpańska: Cardamomo

Nazwa francuska: Cardamome

Nazwa niemiecka: Grüner kardamom



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Jest jedną zaraz po szafranie z droższych przypraw na świecie. Przyprawa ta znana jest już od tysięcy lat. Stosowana była jako lek oraz jako afrodyzjak. Aromat tej rośliny był doceniany już w starożytności. Palony kardamon używano jako wonne kadzidło, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie zaś używali go do wytwarzania pachnideł. Co ciekawe kardamon wraz z konopiami indyjskimi i makiem stanowił składnik mikstury odurzającej powszechnie stosowanej w mrokach średniowiecza. Tajemniczy zapach tej szlachetnej przyprawy jest trudny do opisania. Przywodzi bowiem na myśl zarówno aromat cytrusów jak i pieprzu czy trawy cytrynowej. Wyczuwalne są w nim korzenne i kamforowe nuty. Potrawom i napojom nadaje ciekawy, niebanalny, orientalny posmak. Rośnie w lasach tropikalnych, najlepiej w zacienionych, bogatych w wodę miejscach. Plantatorzy zazwyczaj przerzedzają dżunglę by drzewa nie utrudniały uprawy, lecz jednocześnie dawały cień tej poszukiwanej roślinie. Kardamon mimo, iż jest rośliną zielną, a nie drzewem, dochodzi do znacznych rozmiarów. Rośnie bowiem nawet do czterech lub pięciu metrów.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim są suszone nasiona.



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Substancje gorzkie
  • Kwasy organiczne
  • Żelazo, magnez, wapń
  • Olejek eteryczny ( borneol, kamfora, pinena, karwona, eucalyptol, terpinen, sabinena)


Działanie

  • Poprawiające apetyt
  • Poprawiające trawienie
  • Antyseptyczne

Kardamon znalazł miejsce w medycynie konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. Stosowany jest w ajurwedzie jako panaceum na problemy związane z układem pokarmowym oraz wiele innych przypadłości np. astma, zapalenie gardła i oskrzeli. Kardamon wpływa również korzystnie na brak apetytu oraz wzmacnia organizm. Kardamon przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie wspomaga odchudzanie. wykazuje również właściwości antyseptyczne oraz odświeżające oddech.



Zastosowanie

  • Jako korzenna, piekąca, niezwykle aromatyczna przyprawa do kaw, herbat, czekolad do picia, ciast np marchewkowych lub dyniowych, napoi i marynat. Wzbogaca smak zup, potraw z mięs i ryb, gulaszu, placków, naleśników czy grzanego wina.
  • W przemyśle ma zastosowanie do produkcji likierów i wódek aromatyzowanych,
  • Do celów perfumeryjnych (głównie męskich kosmetyków) i w lecznictwie.
  • Kardamon jest uważany za afrodyzjak. Poleca się kawę lub pachnącą czekoladę z kardamonem.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE