Nazwa łacińska: Foeniculum vulgare
Nazwa angielska: Fennel
Nazwa hiszpańska: Hinojo
Nazwa francuska: Fenouil commun
Nazwa niemiecka: Fenchel
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Koper włoski jest rośliną dwuletnią, wywodzącą się z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. W skutek zawirowań dziejowych obecnie uprawiany jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce (szczególnie Argentyna) oraz Azji (Chiny i Japonia) głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze jednak we Włoszech uprawiany jest także jako warzywo. Wzmianki o koprze włoskim pojawiają się zarówno w egipskim papirusie Ebersa jak i w Nowym Testamencie oraz w pismach starożytnych Greków i Rzymian, gdzie był stosowany jako skuteczny lek na bóle głowy, kolki i choroby skóry. Gladiatorzy na dzień przed walką wcierali wyciąg z nasion kopru w swoje ciała wierząc, iż wzmocni ich to zarówno fizycznie jak i duchowo. W średniowieczu uważano, iż zioło to ma magiczną moc przynoszenia szczęścia w miłości oraz odpędzania "złych spojrzeń", uroków i piorunów. Często więc był składnikiem eliksirów miłosnych i talizmanów noszonych przy ciele. Słowiańska nazwa kopru: kopr pochodzi od słowa: kopeć, czyli aromat, zapach. Koper włoski preferuję bogatą w wapń, żyzną glebę i miejsca z dużą ilością życiodajnego słońca. Inne nazwy: koper włoski, koper słodki.
|
|
Surowce lecznicze
W leczeniu wykorzystuje się owoce kopru włoskiego
Substancje lecznicze
- Olejek etryczny - anetol, limonen, pinen
- Flawonoidy
- Cukry
- Tłuszcze
- Węglowodany
- Białka
- Wosk
Działanie
- Mlekopędne
- Rozkurczowe
- Wiatropędne
- Wykrztuśne
- Żółciopędne
Koper włoski przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Zioło to polecane jest w celu pobudzenia trawienia i wydzielania żółci. Roślina ta sprawdza się w zaburzeniach trawiennych, którym towarzyszą wzdęcia, bóle brzucha, brak apetytu, odbijanie, nadmierna fermentacja w jelitach i nudności. Owoc fenkułu stosuje się w postaci naparu lub herbatki w dolegliwościach przewodu pokarmowego i oddechowego. Bardzo polecany jest niemowlętom i dzieciom przy zaburzeniach układu trawiennego, połączonych ze wzdęciami tzw. kolka jelitowa niemowląt, jak również jako środek wykrztuśny przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ponadto herbatka z kopru włoskiego polecana jest kobietom karmiącym piersią w celu zwiększenia i pobudzenia laktacji. Stosowany zewnętrznie koper włoski może pomóc w przypadłościach takich jak: stany zapalne gardła i jamy ustnej. Olejek koprowy natomiast ma zastosowanie przeciw wszawicy.
Zastosowanie
- Wino koprowe - 2 łyżki zmielonych owoców zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po przecedzeniu wlewamy do butelki białego wytrawnego wina i odstawiamy na kilka dni. Kieliszek takiego wina pijemy przy obfitych posiłkach w celu pobudzenia trawienia.
- Napar z ziela - 1 łyżka zmielonych owoców ziela zalać szklanką wrzątku i odstawić na 15- 20 minut. Po przecedzeniu pić w 2-3 porcjach na dzień. Dzieci - kilka razy dziennie łyżeczką po posiłkach.
- Mielony proszek koprowy - 2-3 łyżki stołowe sproszkowanych owoców zażywamy z mlekiem, cukrem lub miodem we wzdęciach i kolkach jelitowych.
- Koper włoski jest częstym składnikiem popularnych herbatek dla niemowląt i małych dzieci.
- Fenkuł jest znaną i cenioną przyprawą używaną do aromatyzowania zup rybnych, sałat, smażonych mięs, a nawet słodyczy Włosi jedzą fenkuł w postaci jarzynki - koper marynowany w zalewie octowo-solnej. Jest to tak zwany włoski anyżek. Koper dobrze komponuje się również z warzywami, dodaje zapachu ciastom i wyrobom piekarniczym. Są produkowane chleby z dodatkiem fenkułu.
- Nasiona dostarczają także olejku używanego w cukiernictwie i do produkcji aromatycznych alkoholi.
Przeciwwskazania
- Ciąża