Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


Kurkuma


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kurkuma

Nazwa łacińska: Curcuma longa

Nazwa angielska: Curcuma, Turmeric

Nazwa hiszpańska: Cúrcuma

Nazwa francuska: Curcuma

Nazwa niemiecka: Kurkuma, Kurkume



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Kurkuma jest nazywana szafranem indyjskim jest jednak znacznie tańsza od oryginalnego. Nadaje potrawom apetycznego, orientalnego żółtego koloru. Kurkuma to bylina imbirowata, która pochodzi z Indii. Przyprawę otrzymuje się z kłączy. Do Europy kurkuma trafia z Indii, Chin, Indonezji oraz Ameryki Południowej. Co ciekawe, zanim kurkuma przybierze dobrze znaną sproszkowaną postać, kłącza rośliny kurkumy długiej uprzednio gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Niektóre narody wierzą, iż przyprawa ta posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Inne nazwy: ostryż, szafran indyjski.


Substancje lecznicze

  • Substancje gorzkie
  • Kwasy organiczne
  • Kurkumina


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Poprawiające trawienie

Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Leczy trądzik, łuszczyce i wygładza zmarszczki. W medycynie hinduskiej kurkuma stosowana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz łagodzący dolegliwości ze strony układu pokarmowego.



Zastosowanie

  • Jako przyprawa szczególnie lubiana w kuchni azjatyckiej, oraz jako dodatek do masła, ryżu, ciast w celu nadania potrawom żółtego, słonecznego koloru. Przyprawa ta nie tylko barwi potrawę, nadaje jej również charakterystyczny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz subtelniejszy. Duże ilości dodane do potraw powodują, iż danie gorzknieje.
  • Amerykanie z lubością stosują ją do przyprawiania jaj, majonezów, omletów, serów i sałatek rybnych.
  • Ma też zastosowanie w kosmetyce. Jest dodatkiem do perfum, kremów, maseczek do twarzy.
  • Jest również komponentem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje apetyczny, złocistożółty kolor.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE