Nazwa łacińska: Curcuma longa
Nazwa angielska: Curcuma, Turmeric
Nazwa hiszpańska: Cúrcuma
Nazwa francuska: Curcuma
Nazwa niemiecka: Kurkuma, Kurkume
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Kurkuma jest nazywana szafranem indyjskim jest jednak znacznie tańsza od oryginalnego. Nadaje potrawom apetycznego, orientalnego żółtego koloru. Kurkuma to bylina imbirowata, która pochodzi z Indii. Przyprawę otrzymuje się z kłączy. Do Europy kurkuma trafia z Indii, Chin, Indonezji oraz Ameryki Południowej. Co ciekawe, zanim kurkuma przybierze dobrze znaną sproszkowaną postać, kłącza rośliny kurkumy długiej uprzednio gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Niektóre narody wierzą, iż przyprawa ta posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Inne nazwy: ostryż, szafran indyjski.
|
|
Substancje lecznicze
- Substancje gorzkie
- Kwasy organiczne
- Kurkumina
Działanie
- Przeciwbakteryjne
- Poprawiające trawienie
Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Leczy trądzik, łuszczyce i wygładza zmarszczki. W medycynie hinduskiej kurkuma stosowana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz łagodzący dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zastosowanie
- Jako przyprawa szczególnie lubiana w kuchni azjatyckiej, oraz jako dodatek do masła, ryżu, ciast w celu nadania potrawom żółtego, słonecznego koloru. Przyprawa ta nie tylko barwi potrawę, nadaje jej również charakterystyczny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz subtelniejszy. Duże ilości dodane do potraw powodują, iż danie gorzknieje.
- Amerykanie z lubością stosują ją do przyprawiania jaj, majonezów, omletów, serów i sałatek rybnych.
- Ma też zastosowanie w kosmetyce. Jest dodatkiem do perfum, kremów, maseczek do twarzy.
- Jest również komponentem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje apetyczny, złocistożółty kolor.
Przeciwwskazania
Brak