Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kurkuma


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kurkuma

Nazwa łacińska: Curcuma longa

Nazwa angielska: Curcuma, Turmeric

Nazwa hiszpańska: Cúrcuma

Nazwa francuska: Curcuma

Nazwa niemiecka: Kurkuma, Kurkume



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Kurkuma jest nazywana szafranem indyjskim jest jednak znacznie tańsza od oryginalnego. Nadaje potrawom apetycznego, orientalnego żółtego koloru. Kurkuma to bylina imbirowata, która pochodzi z Indii. Przyprawę otrzymuje się z kłączy. Do Europy kurkuma trafia z Indii, Chin, Indonezji oraz Ameryki Południowej. Co ciekawe, zanim kurkuma przybierze dobrze znaną sproszkowaną postać, kłącza rośliny kurkumy długiej uprzednio gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Niektóre narody wierzą, iż przyprawa ta posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Inne nazwy: ostryż, szafran indyjski.


Substancje lecznicze

  • Substancje gorzkie
  • Kwasy organiczne
  • Kurkumina


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Poprawiające trawienie

Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Leczy trądzik, łuszczyce i wygładza zmarszczki. W medycynie hinduskiej kurkuma stosowana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz łagodzący dolegliwości ze strony układu pokarmowego.



Zastosowanie

  • Jako przyprawa szczególnie lubiana w kuchni azjatyckiej, oraz jako dodatek do masła, ryżu, ciast w celu nadania potrawom żółtego, słonecznego koloru. Przyprawa ta nie tylko barwi potrawę, nadaje jej również charakterystyczny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz subtelniejszy. Duże ilości dodane do potraw powodują, iż danie gorzknieje.
  • Amerykanie z lubością stosują ją do przyprawiania jaj, majonezów, omletów, serów i sałatek rybnych.
  • Ma też zastosowanie w kosmetyce. Jest dodatkiem do perfum, kremów, maseczek do twarzy.
  • Jest również komponentem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje apetyczny, złocistożółty kolor.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE