Dzisiaj jest: Wtorek, 13.11.2018 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822


Liść laurowy


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Liść laurowy

Nazwa łacińska: Laurus nobilis

Nazwa angielska: Bay laurel, Sweet bay, Bay tree

Nazwa hiszpańska: Laurel, Lauro

Nazwa francuska: Laurier, Laurier sauce, Laurier vrai

Nazwa niemiecka: Echter lorbeer, Edler lorbeer, Gewürzlorbeer



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Liście laurowe inaczej nazywane liśćmi wawrzynowymi lub bobkowymi. Przyprawę tą otrzymuje się z wiecznie zielonego drzewa laurowego (Laurus nobilie Linn.) Drzewo to swoimi korzeniami sięga Bliskiego Wschodu, a uprawia się je w krajach basenu Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Obecnie laur uprawiany jest na skale przemysłową. Liście zbiera się co 2 lata w miesiącach od listopada do października. Zebrane liście suszy się na powietrzu w cieniu, a następnie sortuje. Liście mają kształt owalu, są grube i lekko skórzaste. Liść zawiera komórki olejkowe, które na powierzchni uwidaczniają się w postaci charakterystycznych ciemniejszych kropel. Wysuszona przyprawa traci intensywny zielony kolor i jest szarozielona. Inne nazwy: Wawrzyn szlachetny.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim są liście.



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Substancje gorzkie
  • Olejki eteryczne, w tym: l-pinen, 1-linalol, cyneol, geraniol
  • Olejek cytrynowy, który nadaje potrawą silny zapach i smak
  • Sole mineralne


Zastosowanie

  • Jako aromatyczna, o przyjemnym, zapachu i posmaku korzenno-gorzkim przyprawa, używana do duszonych potraw, zawiesistych zup, ogórków, grzybów, warzyw. Stosuje się także do peklowania mięsa, marynowania ryb i potraw z nich, przyprawiania dziczyzny.
  • Liście laurowe stanowią komponent mieszanek przyprawowych - francuskiego zestawu ziół przyprawowych- bouquet garni. Nadają słonym potrawom delikatności i subtelny aromat.
  • Licie powinno się gotować razem z daniami i stosować z umiarem (1 liść na 4 porcje), ponieważ mogą powodować gorzknienie potraw.
  • W przemyśle spirytusowym liści laurowych używa się do aromatyzowania alkoholi.

Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE