Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Mięta pieprzowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mięta pieprzowa

Nazwa łacińska: Mentha piperita

Nazwa angielska: Peppermint

Nazwa hiszpańska: Menta piperita, Piperita, Monte yuyo, Toronjil de menta

Nazwa francuska: Menthe poivrée

Nazwa niemiecka: Pfefferminze



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Mięta pieprzowa jest wieloletnim ziołem, przypominającym krzew. Jest to stosunkowo młoda roślina, która pojawiła się z końcem XVII wieku jako wynik krzyżówki międzygatunkowej w południowej Anglii. Rośliny o podobnych właściwościach znane były już jednak w antycznej Grecji. W czasach tych rozpowszechniony był pogląd, iż siostry mięty pieprzowej pobudzają mózg do lepszego myślenia, szybszego kojarzenia i wzmagają ogólną koncentrację. Prawdopodobnie był to powód dlaczego rzymscy filozofowie i mędrcy ziołem tym ozdabiali skronie swoje i swoich uczniów. Mięta jest uprawiana w całej Europie, Ameryce Północnej i Afryce. Miętę pieprzową od innych gatunków można odróżnić po smaku. Po zgryzieniu lub roztarciu pozostaje intensywne uczucie chłodu. W Europie, mięta pieprzowa jest często stosowana w różnorodnych mieszankach herbat, które są przeznaczone do łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Mięta pieprzowa w postaci herbatki ziołowej jest także często pita dla przyjemnego i orzeźwiającego smaku. Inne nazwy: mięta lekarska, miętkiew, miętkiewka.



Surowce lecznicze

W leczeniu wykorzystuje się kwiatostany, tzn. kwiaty z 2 lub 5 towarzyszącymi liśćmi oraz owoce.



Substancje lecznicze

  • Olejki eteryczne - mentol
  • Garbniki
  • Goryczki
  • Kwasy organiczne
  • Sole mineralne


Działanie

  • Żołądkowe
  • Wiatropędne
  • Żółciopędne
  • Dezynfekujące
  • Rozkurczowe
  • Przeciwbólowe
  • Uspokajające

Mięta ma wszechstronne działanie. Związki czynne w niej zawarte pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, soku żołądkowego i żółci, tym samym ułatwiając pracę układu trawiennego. Wpływa korzystnie na poprawę apetytu, znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym, usuwa męczące wzdęcia. Mięta ma także właściwości bakteriobójcze, zwiększające wydalanie moczu, działa uspokajająco jak również obniża ciśnienie krwi.

Napary z mięty są znane z tego, iż szybko gaszą pragnienie. Przynoszą ulgę w upalne dni, działają orzeźwiająco i ochładzająco.

W leczeniu znalazł zastosowanie także olejek miętowy, który działa podobnie jak liście mięty, a ponadto posiada właściwości przeciwbólowe - przynosi ukojenie w bólach stawów i nerwobólach. Ze względu na swoje właściwości odświeżające i dezynfekujące dodawany jest do past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej i żeli chłodzących. Stosowany zaś w postaci aerozolu świetnie spisuje się jako lek używany w inhalacjach na choroby układu oddechowego, jak zapalenie oskrzeli czy zatok. Olejek ten odnalazł swoje miejsce również w przemyśle spożywczym.



Zastosowanie

  • Napar z liści - 1 łyżka suszonych liści na 1 szklankę wrzątku. zostawić w naczyniu pod przykryciem na 10-15 minut. Po przecedzeniu pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia, w zaburzeniach trawienia, przy braku łaknienia, przy bólach i wzdęciach brzucha. Może być stosowany również do płukania jamy ustnej w przypadku zapaleń oraz w anginach.
  • Nalewka - 100 g suszonych liści zalać 0,5 litrem spirytusu, odstawić na tydzień. Pić po 10-20 kropli na kieliszek wody w przypadkach zaburzeń trawienia.
  • Świeże liście mięty pieprzowej możemy dodać do chłodnych, orzeźwiających napojów lub ponczów w celu ugaszenia pragnienia i poprawy walorów smakowych zarówno napojów bezalkoholowych jak i trunków wyskokowych.
  • Mięta jest podstawowym składnikiem w produkcji alkoholowych napojów smakowych.
  • Świeżą miętę pieprzową możemy dodawać do pysznych sałatek i zup. W celu wzbogacenia smaku zielonego groszku, ziemniaków lub marchewki, dodaje się gałązki świeżej mięty do wody spod wyżej wymienionych warzyw. Świeżych lub suszonych liści mięty pieprzowej używa się również jako dodatek do sosów(klasyczny sos miętowy podawany do pieczeni baraniej), masła, galaretek i deserów owocowych
  • Mięta pieprzowa dodaje aromatu potrawom z ryb, drobiu, mięsa oraz do wszelkich potrawom z fasoli innych warzyw strączkowych. Świeże gałązki zioła możemy z powodzeniem dodawać do octu.
  • Mięta ma szeroki wachlarz zastosowania w przemyśle spożywczym. Używa się jej do produkcji słodyczy, gum do żucia, napojów gazowanych, lodów, żelatyn, syropów oraz likierów.


Przeciwwskazania

  • Uczulenia na olejek miętowy, liście mięty


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE