Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Papryka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Papryka

Nazwa łacińska: Capsicum annuum

Nazwa angielska: Pepper (warzywo), Paprika (przyprawa)

Nazwa hiszpańska: Pimiento (warzywo), Pimentón, Paprika (przyprawa)

Nazwa francuska: Piment, Paprika

Nazwa niemiecka: Pfeffer, Paprika



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Suszone owoce papryki rocznej, która pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej jest właśnie popularnie używaną w domach papryką. W Ameryce papryka była uprawiana od bardzo dawna, w Europie natomiast pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV w. Hiszpanie rozpowszechnili uprawę i spożycie papryki na całym świecie. Papryka roczna osiąga od 30 cm do 1 m wysokości. Obecnie znanych jest ponad 200 odmian, różniących się kształtem, rozmiarem, ostrością i barwą. Różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) a ostrą ( chilli) polega na tym, iż papryka słodka przy mieleniu pozbawiona jest nasion, ścian dzielących i częściowo skórki. W częściach tych zawarta jest kapsaicyna, substancja która nadaje ostry smak. Usunięcie ich powoduje znaczne złagodzenie smaku przyprawy.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim są owoce i nasiona.



Substancje lecznicze

  • Witamina C, B
  • Kapsaicyna
  • Beta-karoten
  • Olejki eteryczne


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Poprawiające trawienie

Papryka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. W medycynie chińskiej ostra papryka stosowana jest jako skuteczny środek na depresje i zmęczenie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco.



Zastosowanie

  • Jako przyprawa o różnej ostrości i różnej mocy, niezwykle aromatyczna przyprawa . Wzbogaca smak zup, potraw z mięs, warzyw, jaj i ryb, gulaszu, placków, a nawet czekolad. Często jest używana zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup, ciast i wielu innych dań. Nie należy jednak zapominać, iż niektóre odmiany papryki są bardzo ostre, toteż stosujmy ją z dużą ostrożnością i umiarem.
  • Nalewka z papryki - papryka zalana 70% alkoholem może służyć jako środek do nacierania, działający uśmierzająco na nerwobóle i bóle korzonków. Trzeba jednak uważać, by nie dostała się do oczu.
  • Jest jednym z podstawowych składników w kuchni węgierskiej.


Przeciwwskazania

Nie powinny jej także nadużywać osoby z wrzodami żołądka czy dwunastnicy.


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE