Nazwa łacińska: Capsicum annuum
Nazwa angielska: Pepper (warzywo), Paprika (przyprawa)
Nazwa hiszpańska: Pimiento (warzywo), Pimentón, Paprika (przyprawa)
Nazwa francuska: Piment, Paprika
Nazwa niemiecka: Pfeffer, Paprika
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Suszone owoce papryki rocznej, która pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej jest właśnie popularnie używaną w domach papryką. W Ameryce papryka była uprawiana od bardzo dawna, w Europie natomiast pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV w. Hiszpanie rozpowszechnili uprawę i spożycie papryki na całym świecie. Papryka roczna osiąga od 30 cm do 1 m wysokości. Obecnie znanych jest ponad 200 odmian, różniących się kształtem, rozmiarem, ostrością i barwą. Różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) a ostrą ( chilli) polega na tym, iż papryka słodka przy mieleniu pozbawiona jest nasion, ścian dzielących i częściowo skórki. W częściach tych zawarta jest kapsaicyna, substancja która nadaje ostry smak. Usunięcie ich powoduje znaczne złagodzenie smaku przyprawy.
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim są owoce i nasiona.
Substancje lecznicze
- Witamina C, B
- Kapsaicyna
- Beta-karoten
- Olejki eteryczne
Działanie
- Przeciwbakteryjne
- Przeciwzapalne
- Poprawiające trawienie
Papryka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. W medycynie chińskiej ostra papryka stosowana jest jako skuteczny środek na depresje i zmęczenie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco.
Zastosowanie
- Jako przyprawa o różnej ostrości i różnej mocy, niezwykle aromatyczna przyprawa . Wzbogaca smak zup, potraw z mięs, warzyw, jaj i ryb, gulaszu, placków, a nawet czekolad. Często jest używana zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup, ciast i wielu innych dań. Nie należy jednak zapominać, iż niektóre odmiany papryki są bardzo ostre, toteż stosujmy ją z dużą ostrożnością i umiarem.
- Nalewka z papryki - papryka zalana 70% alkoholem może służyć jako środek do nacierania, działający uśmierzająco na nerwobóle i bóle korzonków. Trzeba jednak uważać, by nie dostała się do oczu.
- Jest jednym z podstawowych składników w kuchni węgierskiej.
Przeciwwskazania
Nie powinny jej także nadużywać osoby z wrzodami żołądka czy dwunastnicy.