Dzisiaj jest: Środa, 17.10.2018 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817


Pokrzywa zwyczajna


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pokrzywa zwyczajna

Nazwa łacińska: Urtica dioica

Nazwa angielska: Stinging nettle, Common nettle

Nazwa hiszpańska: Ortiga mayor, Ortiga verde

Nazwa francuska: Grande ortie, Ortie dioïque, Ortie commune

Nazwa niemiecka: Grosse Brennnessel



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Pokrzywa jest byliną o czterokanciastej łodydze popularnie występującą w całej Europie i w Azji. Kwitnie od czerwca do października. Bardzo lubi zaszywać się w lasach liściastych i zaroślach nad brzegami rzek i jezior. Już w starożytności o czym wspomina Hipokrates, pokrzywa używana była w kuchni jako cenne warzywo będące jednocześnie uniwersalnie działającym lekiem. Najcenniejsze właściwości pokrzywa ma tuż przed kwitnieniem. Pokrzywę zrywamy w rekawicach lub ścinamy nożem, w dni pogodne. Zostawiamy ją na kilka godzin, by trochę zwiędła. Traci wtedy większość swoich parzących właściwości. Do suszenia rozkładamy cienką warstwą. Korzenie wykopuje się wczesną wiosną lub późną jesienią i po wypłukaniu przechowuje w czystych, płóciennych woreczkach w suchych pomieszczeniach.

Słowianie od najdawniejszych czasów przypisywali pokrzywie magiczne moce. W medycynie ludowej stosowany był dym z pokrzywy, którym okadzano krowy, by w noc świętojańską strzygi i dybuki nie zabrały im mleka. W XII wieku pokrzywa przeżywała karierę jako roślina włókiennicza używana w dawnych wiekach do wyrobu tkanin, które miały odstraszyć złe duchy i demony. Inne nazwy: pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, koprywa, pekrywa, żgawka.





Surowce lecznicze

W leczeniu wykorzystuje się liście i korzenie pokrzyw.



Substancje lecznicze

Liście

  • Garbniki
  • Karotenoidy
  • Kwasy organiczne
  • Sole mineralne – żelazo, wapń, potas
  • Witaminy C, K, B
  • Kwas pantotenowy
  • Flawonoidy
  • Krzemionka
  • Aminy

Korzenie

  • Garbniki
  • Kwasy organiczne
  • Substancje śluzowe
  • Sole mineralne
  • Krzemionka


Działanie

Liście

  • Moczopędne
  • Hamujące krwawienia
  • Poprawiające przemianę materii
  • Poprawiające morfologię krwi – związki żelaza, potasu ,wapnia

Korzenie

  • Moczopędne
  • Pielęgnacyjne

Pokrzywa działa pobudzająco na czynności wydzielnicze żołądka, trzustki i wątroby. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, zwiększa wydalanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii, głównie mocznika. dlatego tez może być stosowana w przewlekłych zakażeniach i kamicy moczowej. Może być też dobrym środkiem w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, a nawet biegunkach.

Związki czynne z pokrzyw obniżają poziom cukru we krwi i mogą być stosowane jako uzupełnienie kuracji lekami przeciwcukrzycowymi. Przy długim stosowaniu pozwala ona na obniżenie dawek leków, lecz decyzja ta musi być uzgodniona z lekarzem.

Korzystne jest również działanie pokrzywy na włosy i skórę. Zmniejsza łojotok skóry i łupież. Związki zawarte w tym ziole zapobiegają nadmiernemu poceniu się. Pokrzywa dzięki zawartości żelaza, może być cennym źródłem związków tego pierwiastka w stanach niedoboru.



Zastosowanie

  • Napar z liści lub korzeni – 1 łyżka suszonych liści lub korzeni na 1 szklankę wrzątku. zostawić w naczyniu pod przykryciem na 10-15 minut. Po przecedzeniu pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia lub uzywać do wcierania we włosy i do pielęgnacji skóry.
  • Odwar - 1 łyżka suszonych liści na szklankę wody, gotować przez 5 minut. Odstawić na 10-15 minut. Po przecedzeniu odwar może być używany do płukanek do włosów.
  • Sok z liści – rozdrabniamy liście w sokowirówce. Współcześnie sok zalecany jest w kuracjach odmładzających i wzmacniających dla osób po 40 lub zmęczonych. Należy go pić przez 2 tygodnie 2-3 razy dziennie po łyżeczce.
  • Młode liście pokrzyw są wspaniałym surowcem na wiosenne, bogate w minerały i witaminy sałatki. mogą być też pysznym składnikiem zup.
  • Kury, które razem z pożywieniem otrzymują dodatkowo pokrzywę, znoszą jajka o intensywne zabarwionym żółtku, które świadczą o dodatkowych cennych właściwościach jaj.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE