Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811


Rozmaryn lekarski


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rozmaryn lekarski

Nazwa łacińska: Rosmarinus officinalis

Nazwa angielska: Rosemary

Nazwa hiszpańska: Romero

Nazwa francuska: Romarin, Romarin officinal

Nazwa niemiecka: Rosmarin



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Wiecznie zielony, niski krzaczek rozmarynu swoimi korzeniami sięga regionów Morza Śródziemnego i obecnie jest uprawiany na całym świecie ze względu na swoje aromatyczne, intensywnie pachnące liście. Roślina ta posiada wiele gałązek koloru popielatego oraz łuskowatą korę. Liście zioła są grube, skórzaste w dotyku, brzegiem podwinięte. Co ciekawe wraz z wiekiem, gdyż rozmaryn jest rośliną wieloletnią jego starsze pędy drewnieją, a cała roślina pokrywa się bladoniebieskimi kwiatami, które delikatnie lśnią w mroku. Nazywa się go również ziołem pamięci, gdyż już Starożytni wierzyli, iż wpływa on korzystnie na pamięć i koncentrację.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest całe ziele.



Substancje lecznicze

  • Olejek lotny
  • Substancje gorzkie
  • kamfora, borneol, cyneol,
  • Flawonoidy


Działanie

  • Ściągające
  • Wzmacniające
  • Poprawiające trawienie

Rozmaryn ma silne właściwości ściągające, odżywcze oraz pobudzające pocenie się. Liście rozmarynu lekarskiego wspomagają pracę układu pokarmowego.

Rozmaryn stosowany w formie płukanek jest doskonałym środkiem odżywczym dla włosów, które chronią skórę głowy, oraz zapobiegają wypadaniu włosów. Ziele to polecane jest również w przypadkach niskiego ciśnienia krwi. Kąpiel przygotowana z rozmarynu lekarskiego pobudza organizm, nie powinna więc być brana wieczorem. Zarówno całe zioło, jak jego olejek lotny jest używany jako środek stymulujący wypływ krwi menstruacyjnej, jak również jako środek powodujący poronienie.



Zastosowanie

  • Jako aromatyczna przyprawa do mięs, zup, sosów, wędlin itp. Aromatyczne ziele wzmacnia smak potraw, zarówno kwaśnych jak i słodkich. Rozmaryn dodaje się do jagnięciny, wieprzowiny, królika, cielęciny, kiełbas oraz mięs duszonych, jak również do drobiu, ryb, potraw na bazie jaj. Zioło to jest także dodawane do galaretek, dżemów, ciastek oraz ciast.
  • Dodaje się go do sałatek i potraw warzywnych.
  • Rozmaryn lekarski jest istotnym składnikiem w produkcji ziołowego chleba czy ziołowych biszkoptów, wliczając w to włoski, klasyczny chleb o nazwie "focaccia" oraz smakowe oliwy z oliwek z dodatkiem gałązek rozmarynu.
  • Odwar do kąpieli – 100 g zalać 3 litrami wody i gotować przez 20-30 minut. Przecedzić
    i wlać do wanny napełnionej do połowy wodą. Stosować do kąpieli wzmacniających i pobudzających.
  • Olejek rozmarynowy jest szeroko stosowany jako składnik mydeł, kremów, perfum oraz wód toaletowych.
  • Niewielkie jego ilości są również dodawane jako środek zapachowy do napojów alkoholowych, mrożonych deserów, cukierków, budyniów itp.
  • Ponieważ smak rozmarynu lekarskiego jest dosyć mocny, należy używać go rozsądnie.


Przeciwwskazania

  • Kobiety w ciąży



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE