Nazwa łacińska: Pimenta dioica
Nazwa angielska: Allspice, Jamaica pepper, Myrtle pepper, Pimenta
Nazwa hiszpańska: Pimienta de Jamaica, Pimienta gorda, Pimienta guayabita, Pimienta dulce, Pimienta inglesa
Nazwa francuska: Piment de la Jamaïque, Poivre de la Jamaïque
Nazwa niemiecka: Piment
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Ziele angielskie nazywane również pieprzem angielskim, jamajskim lub pieprzem goździkowym, jest niedojrzałym owocem wiecznie zielonego drzewa pimentowego. Domem rodzinnym tej przyprawy jest Jamajka, a ponadto uprawiane jest w wielu krajach klimatu tropikalnego, jak Brazylia, Meksyk, Kuba lub Indie południowe. Ziele angielskie, zostało odkryte w XVII w., lecz w Europie rozpowszechniło się dopiero w XVIII w. pod nazwą "nowej przyprawy" lub pieprzu goździkowego.
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim jest niedojrzały owoc.
Substancje lecznicze
- Związki garbnikowe
- Substancje gorzkie
- Substancje tłuste
- Olejek eteryczny - eugenol, cyneol, kwas palmitynowy
Działanie
- Poprawia trawienie
Zastosowanie
- Jako aromatyczna przyprawa do mięs, zup, sosów, wędlin, kiełbas, konserw mięsnych, marynat ryb, jarzyn oraz zup, przetworów owocowych i warzywnych.
- Składnik sosów, marynat oraz galaret. Wzbogaca się nim również kompoty owocowe i nadaje aromat ciastom.
- Jest dodatkiem do pierników oraz używa się go do sporządzania korzennych wódek, np. krupniku.
- Wchodzi w skład mieszanek przyprawowych, w tym również curry.
- Smak jest cierpkawy, przypominający pieprz, a zapach przypomina goździki, cynamon i pieprz. Stąd spotykana nazwa "pieprz goździkowaty".
Przeciwwskazania
Brak