Dzisiaj jest: Czwartek, 15.11.2018 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822


Kuchnia amerykańska (Stany Zjednoczone)


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia amerykańska (Stany Zjednoczone)

   Wydawać by się mogło, że Stany Zjednoczone to kraj za młody, by móc poszczycić się tradycyjną, oryginalną kuchnią. Błędem jest jednak opinia, że brak tu kuchni smacznej i dobrej.


   Kuchnia amerykańska stanowi swoistą mieszankę smaków, zapachów i aromatów z całego świata – jest to bowiem kraj imigrantów. Nie opuszczając granic USA można uraczyć się zarówno daniami francuskimi, włoskimi i chińskimi na równi z afrykańskimi, żydowskimi czy skandynawskimi. Jednak są też potrawy typowe dla kuchni amerykańskiej, tak lubiane przez obywateli. Do takich dań niewątpliwie należą steki. Niby nic prostszego, kawał soczystej wołowiny z rusztu. Jednak sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przyciętym mięsie

 z krów żywiących się kukurydzą i ziarnem, a w mniejszym stopniu trawą. Z jednej strony steku winien znajdować się kawał rostbefu, a z drugiej porcja polędwicy. Do amerykańskiego mięsa podaje się ketchup lub sos bearneński, a jako dodatek kolby ugotowanej do miękkości złocistej kukurydzy i sałatki jak np. colesław na bazie kapusty, marchwi, gęstej śmietany i octu winnego lub sałatka cezar z chrupiącymi grzankami. Do grillowanych mięs równie dobrze komponują się pieczone ziemniaki. Tradycyjne baked potatoes są bardzo duże, upieczone w skórce podawane z gęstym farszem śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku. Równie dobrze smakuje ciekawe puree przygotowane z ziemniaków ugotowanych i ugniecionych razem ze skórką, białym pieprzem i śmietaną. Jak widać Amerykanie lubią ziemniaki w każdej postaci. Ciekawym daniem jest również tutejsza zupa krem ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Boczek pokrojony w paseczki razem z przyprawami sprawia, iż ta prosta, domowa zupa zyskuje na smakowitości. Kolejnym daniem z ziemniaków są oczywiście słynne amerykańskie frytki. Nie są one jednak cienkie i krótkie. Prawdziwe, tradycyjne frytki są grube, złociste i wielkie.


   Tym sposobem doszliśmy do typowej kuchni amerykańskiej czyli fast food. Co tak właściwie kryje się za tym ogólnikowym określeniem ? Złośliwi twierdzą, że wcale nie chodzi o to by szybko zjeść, lecz by jak najszybciej zapomnieć. Tak popularne tu bary fast food mają złą sławę. Są synonimem, taniego, ociekającego tłuszczem, niezdrowego jedzenia, a co za tym idzie nadwagi i otyłości. Ekolodzy i antyglobaliści oskarżają wielkie koncerny o niszczenie lasów tropikalnych i znęcanie się nad zwierzętami. A zwiększająca się liczba otyłych ludzi zdaje się potwierdzać zgubny wpływ tego popularnie nazywanego "śmieciowym jedzeniem" nawyku. Jednym słowem można by rzec, iż cale zło pochodzi od fast foodów. Tylko dlaczego tylu młodych i starszych ludzi na całym świecie zajada się hamburgerami z colą i frytkami ? Może jednak coś w nich jest ? Odpowiedz jest prosta – są smaczne i tanie.


   W każdej, nawet najbardziej eleganckiej restauracji w Stanach zjeść można burgera. Nie ma znaczenia czy jest taka pozycja w karcie czy nie. Na nasze życzenie kucharz przygotuje bowiem dowolną wybraną przez nas kanapkę. Lecz jak każdy smakosz wie, hamburger hamburgerowi nie równy. Szybka kanapka fast nie musi więc oznaczać bylejakości. Burger naprawdę może być zdrowy, wszystko bowiem zależy od sposobu jego przygotowania. Nie mówimy tu o sztampowych ciepłych kanapkach z pseudo mięsa wyrabianych w wielkich koncernach tak bezlitośnie ocenionych w kontrowersyjnej produkcji Morgana Spurlocka "Super size me". Mowa tu o domowych hamburgerach przygotowanych na tak lubianych przez Amerykanów barbecue. Soczystym mięsie grillowanym coraz częściej w towarzystwie warzyw – bakłażana, cukinii, papryki czy grzybów portobello. Jak widać hamburger może być i zdrowy, smaczny i pożywny. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie dodatki tak lubiane przez miłośników barbecue. Są to między innymi tłuste sosy, dipy, wspomniane już wcześniej pieczone ziemniaki i duże ilości kalorycznego, amerykańskiego piwa.


   Na deser tutejsi mieszkańcy uwielbiają delektować się lodami, ciastem czekoladowym, sernikami, wymyślnymi mufinkami, pączkami, goframi, klasycznym ciastem jabłkowym apple pie oraz owocami. Prawdziwym przysmakiem są również grillowane krążki ananasa grubo posypane mielonym pieprzem.


   Kuchnia amerykańska mimo pozorów to nie tylko fast food. Tak jak gwiaździsty sztandar jest symbolem Ameryki, tak z pewnością jest nim również indyk pieczony na Święto Dziękczynienia podawany z żurawiną, pyszne befsztyki, pikantne skrzydełka serwowane z serowym dipem lub sycąca zupa chowder, która jak na początku XX wieku napisał amerykański pisarz Joseph C. Lincoln stanowi kulinarny hymn "Yankee Doodlee".


   Kuchnia ta z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy zmęczeni są orientalnymi i egzotycznymi smakami. Zasmakują w niej Ci, którzy tęsknią za prostym, szybkim w przygotowaniu, bardziej stonowanym jedzeniem. Mimo ogromnej popularności dań typu fast food i w tej kuchni znaleźć można prawdziwe kulinarne perełki. Zachęcamy więc do skrupulatnych poszukiwań.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE