Dzisiaj jest: Środa, 20.03.2019 Imieniny: Eufemii i Klaudii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838


Kuchnia angielska


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia angielska

   Angielska kuchnia nie słynie z wysublimowanych smaków. Często postrzegana jest jako mało atrakcyjna, mdła i tłusta. Jednak mimo nie najlepszej opinii i w kuchni wyspiarskiej można odnaleźć perełki, które potrafią zachwycić. W kuchni angielskiej na uwagę zasługuje polędwica wołowa pieczona lub marmolada z gorzkich pomarańczy. Turystę zachwycić mogą także dwa charakterystyczne sery – stilton i cheddar. Poddani korony brytyjskiej mogą być także dumni ze swoich pikli oraz chutneye oraz z herbaty. Dlaczego więc po świecie krążą niepochlebne opinie o kuchni brytyjskiej ? Być może jest to wina typowych "angielskich śniadań", które potrafią wprawić w zakłopotanie niejednego smakosza. Na tzw. english breakfast

 składa się szereg dań, które przerazić mogą swoją obfitością. Typowy angielski gentelman lub angielska lady rozpoczynają swój dzień od szklanki soku pomarańczowego, który pobudza apetyt i dodaje energii na rozpoczęcie dnia. Kolejne danie to porridge - słynna owsianka, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Następnie jaja na bekonie, koniecznie wysmażonym na chrupko z dodatkiem typowych angielskich kiełbasek oraz duże ilości smażonej fasolki w sosie pomidorowym. Wreszcie finał - grzanki czyli popularne tosty z marmoladami, wśród której króluje marmolada z gorzkich pomarańczy. Po zjedzeniu takiego śniadania nic dziwnego, iż gusta kulinarne Anglików mogą zadziwiać.


   Wyspiarska kuchnia ma w zanadrzu kilka smakołyków, które sprawiają, iż ma się wrażenie, że w klasycznej Anglii długą historię mają również smaki. Jednym z takich dań jest Chowder - gęsta zupa rybna przygotowywana na bazie wywaru z łbów rybich oraz ości i boczku. Często zabielana jest mlekiem lub gęstą śmietaną. Do wywaru dodaje się kawałki ryb i owoców morza, które dodatkowo pogłębiają smak tej pysznej potrawy. Przepis w zależności od regionu ma swoje fantazje, jednak podstawa jest stała. Kolejnym nietuzinkowym daniem są cynaderki baranie. Ta oryginalna potrawa przyrządzania z baranich nerek w towarzystwie angielskiego chutney'a podawana na chrupiących, gorących grzankach stanowi prawdziwy przysmak. Chutneye to wpływ kuchni dalekiego orientu, trzeba jednak przyznać, iż doskonale dopasowały się do kuchni angielskiej. O ile do baranich cynaderek polecany jest chutney z mango tak na półkach sklepowych można znaleźć wiele więcej rodzajów np chutney jabłkowy. Chutneye z powodzeniem można również samemu przygotować w domu.


   Baranina od wieków była szanowanym i często wykorzystywanym surowcem na Wyspach. Anglicy znają mnóstwo sposobów na przygotowanie tego pysznego i pożywnego mięsa. Część przepisów cudzoziemcom może wydać się zbyt oryginalna jak na ich gusta, jednak jest kilka dań naprawdę popisowych. Taką potrawą jest tradycyjna zupa barania, a raczej jagnięca, przygotowana z młodej karkówki, kaszy perłowej i przypraw. Popularnym daniem często podawanym podczas rodzinnych uroczystości i przyjęć jest roastbeef – pieczeń wołowa, tak umiejętnie upieczona by po pokrojeniu soczyste, grube plastry były apetycznie różowe w środku. Pieczeń tę tradycyjnie podaje się z angielską specjalnością - puddingiem w tym wypadku z Yorkshire. Pudding jest to potrawa, która albo zostanie pokochana od pierwszego kęsa albo z miejsca zostanie odrzucona. Na pewno próbującego po raz pierwszy zaskoczy swoim smakiem. Jest to danie o konsystencji stałego lub kremowego budyniu przyrządzana zwykle z ryżu, mąki, mleka, tłuszczu, mięsa, i jaj z dodatkiem przypraw. Gotowana na parze lub pieczona może być zawinięty w ciasto o smaku słodkim lub słonym. Pudding można podawać zarówno jako dodatek do dania głównego jak i same główne danie np. z łojem wołowym bądź też jako sycący deser np. pudding śliwkowy lub podawany na święta Bożego Narodzenia tradycyjny i pracochłonny Christmas pudding.


   Po sutym lunchu lub objedzie należy się nam chwila przerwy. Chętnie napilibyśmy się aromatycznej i pachnącej filiżanki herbaty, która w Anglii ma swoją długą tradycję. Począwszy od XVII wieku herbata uchodziła na Wyspach za napój luksusowy. Była więc parzona wyłącznie na salonach arystokracji. Bogaci angielski dżentelmeni upajali się jej smakiem i głębią w najlepszych londyńskich kawiarniach. Na salonach herbatę przechowywano zwykle w misternie zdobionej skrzynce zamykanej na pilnie strzeżony przez gospodynię klucz, by zapobiec ewentualnej kradzieży. To właśnie Pani domu miała niewątpliwy przywilej parzenia aromatycznych listków. Bursztynowy napar upowszechnił się na początku XIX wieku za sprawą Anny, Księżnej Bedford. Wprowadzenie tradycji picia herbaty około czwartej czy piątej, było sposobem na zniwelowanie ataku głodu pomiędzy lunchem w południe i wieczornym obiadem. Również niewiele wcześniej hrabia Sandwich zrewolucjonizował obszerny posiłek przekładając nadzieniem dwa kawałki chleba. Tak powstała kanapka, która stała się idealnym uzupełnieniem popołudniowej herbaty. Te dwa, niezwykle miłe zwyczaje szybko zadomowiły się w tutejszej kuchni, stając się miłym pretekstem do organizowania spotkań i wieczorków towarzyskich przy wspólnej herbacie i muzyce.


   Obecna brytyjska królowa Elżbieta II jest ogromną zwolenniczką zwyczaju five o'clock, pomimo iż Anglicy już tak mocno nie celebrują tej tradycji. Picie herbaty nadal jest jednak ważne, nie mniej niż to, co do herbaty się podaje. Mogą to być oprócz wspomnianych sycących kanapek również specjalne, małe bułeczki lub smakowite, proste placuszki na bazie mąki, jaj i startej skórki cytrynowej.


   Kuchnia i smaki Anglii nie są zbyt różnorodne. Nie znajdziemy tu wielkiego wyboru warzyw i owoców. Nie znajdziemy bogatego wyboru ryb. Jest za to sycąca, mięsna kuchnia, która może znaleźć swoich amatorów. A już relaksacyjny zwyczaj popołudniowej herbaty jest cudownym sposobem na spędzenie miłych chwil w gronie rodziny czy przyjaciół.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE