Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kuchnia argentyńska


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia argentyńska

   Argentyna poszczycić się może bogatą historią, piękną przyrodą, niezwykle urozmaiconym ukształtowaniem terenu i klimatem oraz licznymi atrakcjami turystycznymi. Pasmo imponujących Andów, nizina La Platy, urokliwe wyspy i wysepki na Atlantyku, parki narodowe, stare budowle – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jest to więc niezapomniane miejsce dla turystów. Sama nazwa kraju, która pochodzi od łacińskiego słowa argentum – srebro, jednoznacznie mówi nam jak wiele kraj ten ma do zaoferowania.


   A co z tutejszą kuchnią ? Kuchnia argentyńska na przestrzeni dziejów zdecydowanie uległa europejskim wpływom. Spuścizna po rdzennych

 mieszkańcach niestety w większości odeszła w zapomnienie. Jednak mimo to da się wyczuć w tutejszych smakach coś pierwotnego. Kuchnia ta jest bardziej przyjacielska i tajemnicza niż zwyczajowe dania przyrządzane we Włoszech, Hiszpanii czy Francji. Na stołach króluje słynna argentyńska wołowina, tak ceniona przez smakoszy na całym świecie, jednak równie doskonałe są owoce morza, obłędne desery oraz wina. Argentyńczycy pokochali Europejską kuchnie. W licznych restauracjach rozsianych wzdłuż wybrzeża Oceanu Atlantyckiego skosztować można wybornych owoców morza przyrządzonych na tutejszą modłę. Wszystkie te morskie wspaniałości pachną aromatycznymi ziołami i świeżą oliwą. Do swoich dań Argentyńczycy dodają przyprawy, które nie są zazwyczaj wykorzystywane w typowej kuchni śródziemnomorskiej. W restauracjach podawane są włoskie gnocchi, lasagne czy spaghetti, francuskie bagietki oraz hiszpańskie torttile – jednak w każdym z tych dań jest ukryta argentyńska nutka, która sprawia, że potrawy te smakują inaczej.


   Argentyńczycy lubią spędzać czas na świeżym powietrzu , rozkoszując się aromatem grillowanego mięsa. Grill – asado, pieczyste z rożna jest niezwykle popularnym sposobem przyrządzania potraw. Mieszkańcy uwielbiają przygotowywać w ten sposób ogromne ilości mięsa, które moczą w specjalnej marynacie czosnkowo - ziołowej zwanym chimichurri. Do najchętniej zajadanych dań z wołowiny należą delikatne i niezwykle soczyste bife de chorizo, lub bife de lombo – aromatyczny stek z polędwicy. Równie popularny jest asado de tira – mostek wołowy lub przepyszna pieczona, faszerowana rolada z łaty – matambre relleno.


   Do tradycyjnych i lubianych dań należą również pikantne, paprykowe kiełbaski chorizo, kaszanki, cynaderki cielęce czy żeberka. Te wszystkie pyszne dania zazwyczaj podawane są z dużą ilością sałatek, a jako przystawki często podawane są małe pierożki empanadas – nadziewane wołowiną, warzywami czy też serem. Można powiedzieć iż pierożki te są echem po indiańskich przodkach, podobnie jak humita – puszyste placuszki z puree z zielonej kukurydzy, ziemniaków, papryki i pachnących słońcem pomidorów. Argentyna słynie w świecie również ze swoich win. odmiany winorośli Europejskich upodobały sobie klimat argentyński i dają dużo lepsze gatunkowo plony niż te rosnące w Europie. Argentyna produkuje między innymi aromatyczne wina, które znakomicie komponują się z grillowaną wołowiną. Większość win pochodzi z prowincji Mendoza, gdzie znajduje się najwięcej winodajnych winnic. Można je zwiedzać, a przy okazji uraczyć się wybornymi winami w formie degustacji.


   Argentyńczycy przygotowują również wspaniałe desery, do najbardziej lubianych zaliczyć można słodkie pierożki pastelles o pysznym, rozpływającym się w ustach śmietankowo-karmelowym nadzieniu. Pysznym zwieńczeniem posiłku jest również hiszpański budyń karmelowy – dulce de leche. Smakiem przypomina rozpływające się w ustach karmelowe cukierki "krówki". Budyń ten jest często bazą tutejszych słodkości. Chętnie jest dodawany do lodów, wypieków, ciasteczek, ciast i tortów. Kolejnym interesującym deserem jest questo con dulce, słusznej wielkości plaster sera z dodatkiem galaretki z pigwy lub patatów.


   Argentyńczycy wypijają imponujące ilości słodkich napojów i soków z owoców takich jak pomarańcze, ananas, limonka czy pomelo. Tradycyjnym napojem jest natomiast yerba mate – napar z ostrokrzewu, który jest bardzo energetyczny dzięki dużej ilości kofeiny. Yerba mate pije się z małych tradycyjnie wydrążonych z tykwy kubeczków przez metalową rurkę, zakończoną siteczkiem. Picie mate stanowi swego rodzaju rytuał, jest czasem relaksu i odpoczynku.


   Tak jak argentyńskie tango tak i tutejsza kuchnia stanowić może niezwykłe doznanie. Klasyczne tango argentyńskie jest tańcem charakteryzującym się bowiem improwizacją i bliskością partnerów. Tutejsza kuchnia zaś w całym swoim bogactwem i zapachami zachęca do długiego biesiadowania i poprzez mnogość składników do komponowania i zajadania potraw.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE