Kuchnia czeska kojarzy się z knedlikami podawanymi z uduszoną wieprzowiną i duszoną z kminkiem kapustą, pieczoną gęsią z jabłkami, pilzneńskim piwem oraz pasującym do piwa tradycyjnym utopencem, kiełbaską moczącą się w słojach z octem podawaną z grubo krojoną cebulą. Jednak mało ludzi wie, iż królem czeskich stołów jest, to niespodzianka - karp. Mieszkańcy Czech znają kilkaset przepisów na wspaniałe przyrządzenie tej ryby.
Karp wywodzi się miejscowości Treboń - położonej w południowych Czechach. Jest to miejsce, które obfituje w jeziora pełne krystalicznie czystej wody. Być może właśnie ta woda sprawia, iż karp nie smakuje błotem. Mięso trebońskiego karpia jest
|
|
Jak widać czeska kuchnia ma też ukryte smaki. Swoje miejsce na czeskich stołach odnalazły też pieczenie i zupy. Wieprzowina, wołowina, drób jak i w mniejszym stopniu cielęcina przyrządzana z różnymi ziołami cieszy się niesłabnącą popularnością. Także zupy, zawiesiste, sycące, aromatyczne jak zupa cebulowa, gulaszowa, kartoflanka tzw. Bramboracka, zupa czosnkowa - znana jako česnekačku - często podawana w wydrążonym chlebku czy nie mniej znana zupa z soczewicy doprawiana śmietaną lub zasmażką stanowią tradycyjny element popołudniowego posiłku. Na czeskich stołach marginalne znaczenie mają warzywa. Co prawda w wyniku ogólnoeuropejskiego trendu dbania o dietę, Czesi coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą i w jakich ilościach, dlatego z roku na rok udział warzyw w czeskiej kuchni wzrasta.
Na ulicach czeskich miast często spotkać można kioski z kiełbaskami i smażonym serem. Gruby plaster sera smażony w panierce na złoty kolor i podawany z frytkami i sosem to lokalny przysmak. Równie częstym widokiem są budki sprzedające wafle karlowarskie (karlowarské oplatky), uwielbiane przez Czechów sycące racuchy (livance) oraz naleśniki (palačinky). Czesi uwielbiają także piwo jasne lub mniej znane ciemne. Czeskie piwo jest znane i szanowane na całym świecie. Ma bogatą historię i do dzisiaj wytwarzane jest według dawnych przepisów. Najbardziej znane marki to: Pilsner Urquell i Budějovický Budvar (w świecie znane jako Budweiser) - pod tymi markami prezentuje się na całym świecie wiele imitacji, ale tylko piwa wyprodukowane w Pilznie i Českich Budějovicach są oryginałami o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku. Do dalszych ulubionych czeskich piw należy Gambrinus, Staropramen, Krušovice, Radegast i inne. Oprócz nich znajdują się w Republice Czeskiej małe domowe browary, których częścią są również stylowe piwiarnie - np. Eggenberg. Do piwa wspaniale pasuje wspomniany już wcześniej utopenec oraz ser pleśniowy marynowany z dodatkiem papryczek, czosnku i ziół. Jeśli pod wieczór będziemy mieć ochotę na coś mocniejszego, smakosze polecają czeską wódkę Becherovka. Jej receptura jest owiana tajemnicą, jednak wyczuwa się w niej smak ziół i korzeni. Leżakuje przez kilka miesięcy w specjalnych dębowych beczkach gdzie nabiera bursztynowego koloru i aromatycznego korzennego smaku. Najlepiej smakuje schłodzona lub z domieszką toniku.
Kuchnia Czeska ma swoich wiernych zwolenników. Mimo widocznych sąsiedzkich wpływów zachowała swoją niepowtarzalność. Pozwala cieszyć się swoją prostotą, a jednocześnie wykwintnością.