Dzisiaj jest: Czwartek, 21.06.2018 Imieniny: Alicji i Alojzego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801


Kuchnia duńska


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia duńska

   Niegdyś Dania była wielkim mocarstwem. Norwegia, Szwecja a nawet daleka Estonia były objęte panowaniem duńskiej monarchii. Obecnie Dania zajmuje skrawek północnej Europy. Jest to kraina przysłowiowo mlekiem i miodem płynąca, miejsce spokoju i obfitości, w tym także produktów rolnych i dużej różnorodności ryb. Duńczycy hodują duże ilości trzody i owiec, na każdego mieszkańca przypadają, co najmniej dwie świnie. Nic dziwnego, że jedzą przede wszystkim wieprzowinę i ryby. Tych zaś przedsiębiorczy rybacy łowią rocznie niemal dwa miliony ton. A tu prym wiedzie śledź.


   Naszą przygodę z Danią zaczniemy od Bornholmu, pięknej wyspy, po której wiosną i w lecie bardzo przyjemnie podróżuje się na rowerze.

 Po drodze mija się liczne strumienie i wodospady, które dodają wyspie uroku. Cała wyspa usiana jest jak kwiatami kolorowymi domkami, które sprawiają, że człowiek czuje się jakby wszedł do zaczarowanej krainy, a liczne przydomowe stragany z warzywami, owocami, jajkami i innymi produktami miejscowych rolników potęgują jeszcze bajkowe wrażenie. Stragany często wystawione są w dość znacznej odległości od gospodarstwa. Obok produktów wisi przylepiona cena, a niedaleko ustawione jest pudełko na pieniądze. Turyści sami się obsługują. Wybierają dorodne warzywa, płacą i sami wydają sobie reszty. Doprawdy czyż nie jest to kraina szczęśliwości ?


   W praktycznie każdej miejscowości możemy natknąć się na wędzarnie. To właśnie tutaj wytwarzane są aromatyczne, świeże wędzone piklingi i węgorze. Smakosze polecają takie jeszcze gorące piklingi, gdy aromatyczny tłuszczyk ścieka po dłoniach. Jednak równie smaczne są śledzie solone i suszone na słońcu, następnie podsmażone na patelni podane ze świeżym pieczywem i musztardą. Duńczycy znają setki sposobów przyrządzania śledzi. Zapobiegliwe gospodynie dbały by ich mężowie znudzeni monotonnością posiłków nie przycumowali z obfitym połowem u innej gospodyni. Z węgorzy najbardziej oryginalnym daniem kuchni duńskiej jest chleb węgorzowy. Wypiekany na święta, aromatyczny placek drożdżowy z dodatkiem oczyszczonego węgorza stanowi nie lada przysmak. Jednak łatwiejszy w przygotowaniu i dużo łatwiej dostępny jest omlet z dodatkiem tej ryby.


   Podczas zwiedzania Kopenhagi lub innego duńskiego miasta, nie trzeba się martwić o posiłek. Ruchome budki z wybornymi kiełbaskami curry lub zawiniętymi w boczek doskonale zaspokoją apetyt. Równie popularne są bary Smoothie, czyli bary ze słodkimi i wytrawnymi koktajlami, które mogą zastąpić cały posiłek. Wśród smoothie można trafić na zwykłe mleczne z dodatkiem owoców lub tak oryginalne jak z dodatkiem pieczonej wieprzowiny i ziemniaków.


   Jednak Duńczycy biją rekordy w wymyślaniu i zjadaniu znacznie prostszej potrawy – smorrebrod. Pod tą nazwą kryją się wykwintne pojedyncze kanapki bez wierzchniego kawałka pieczywa, przygotowane na bazie ciemnego chleba. Te duńskie kanapki są malutkie, kolorowe, aromatyczne i bardzo smaczne. Znaleźć możemy na nich chyba wszystkie składniki począwszy od wędlin, serów skończywszy na wędzonych żeberkach, rybach a nawet jajecznicy. A wszystko elegancko ozdobione pomidorem, zieleniną i przyprawami. Dużą zaletą tego smacznego przysmaku jest ich niewielka cena. Ciekawostką jest, iż lista składników używanych do smorrebrod liczy 140 cm i jest najdłuższa na świecie. Trafiła nawet do Księgi rekordów Guinnessa. Niektóre z tych kanapkowych smakołyków noszą imię sławnych ludzi. Jest smorrebrod Hans Chrystian Andersen – jest to kanapeczka z plasterkami bekonu, pasztetem z gęsich wątróbek, pomidorem i świeżym listkiem sałaty. Jest też kanapka Uffe Ellemanna, byłego ministra spraw zagranicznych Danii czy też Victora Borge, komika i pianisty nazywanego duńskim królem klaunów. Jego smorrebrod to kromka chleba obowiązkowo ciemnego z kawiorem, langustą, grenlandzkimi krewetkami i majonezem. Pewna amerykańska dziennikarka wypowiadając się o duńskiej kuchni użyła zdania "Duńczycy jedzą kanapki na pierwsze śniadanie, na lunch i na kolację lecz by uprzedzić atak głodu, zjadają jeszcze kilka między posiłkami". Podchodząc do tego ze szczyptą humoru można powiedzieć, że to prawda. Dania jest to kraj solidnych, spokojnych ludzi, niezwykle dumnych ze swojego kraju. Taka też jest ich kuchnia - prosta, spokojna. Choć ich wizytówką są kanapki nie tylko do nich powinniśmy się ograniczać, gdyż kuchnia duńska ma do zaoferowania o wiele więcej.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE