Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Kuchnia fińska


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia fińska

   Finlandia znana jest w świecie głównie z fińskiej sauny. Rytuał sauny jest mocno zakorzeniony w tutejszej kulturze. Jest to sposób na wszelkie bóle, złe samopoczucia i gorsze nastroje. Finowie znają powiedzenie, które dobitnie ukazuje wartość sauny jako leku na wszelkie zło. "Jeśli sauna, wódka i smoła nie pomogą, to znaczy, że blisko Ci do śmierci". Sauna jest tam niezbędne jak toaleta, dlatego nawet w zwykłych blokach często jest wyposażeniem mieszkań. Wdychając aromatyczne opary i obowiązkowo oklepując się brzozowymi witkami tzw. - vihta można w między czasie raczyć się dobrym piwem. Bardzo miła namiastka raju. Czyż nie ? Fińskie piwo występuje w trzech odmianach, w zależności od mocy. Najwięcej alkoholu,

 bo około 5 % zawiera Iva. Do bardziej popularnych należą III Beer (kolmonen lub keskari) oraz I Beer (pilsneri lub mieto olut) o zawartości alkoholu do 2%. Z napoi bardziej wyskokowych popularnością cieszy się wódka Ryyppy.


   Jednak nie tylko obyczaj sauny jest godny polecenia. Także kuchnia fińska mimo prostoty jest wyśmienita. Obfitość ryb występująca w fińskim menu nie dziwi. Jest to przecież kraj zarówno morski jak i kraj tysiąca jezior. Bardzo popularną rybą jest łosoś oraz śledź, w sezonie letnim ogromną popularnością natomiast cieszą się raki. Fińskie raki najlepsze są gotowane w wodzie z dodatkiem dużych ilości kopru. Pozostawione na noc w wywarze, skorupiaki przechodzą dodatkowo aromatem i na zimno podawane są z chlebem i masłem. Stanowią prawdziwy rarytas. Oprócz tego kuchnia fińska opiera się na różnego rodzaju mięsach. Jeśli chodzi o warzywa i owoce mieszkańcy jedzą ich raczej niewiele. Głównymi warzywami są marchew i ziemniaki. Jednak mają w swoim kuchennym repertuarze kilka wyjątkowych pozycji warzywnych, które wzbudzają entuzjazm. Jest to między innymi zupa warzywna (kesäkee itto). Z dań mięsnych godna uwagi jest potrawa przyrządzona z kilku gatunków mięs (karjalanpaisti), także tradycyjna pieczeń wołowa lub peklowana z dodatkiem tutejszych ziół baranina. Mięso zwykle podaje się z chlebem. Podstawowy chleb upieczony jest z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jest okrągły i płaski, kształtem przypomina dysk, a w środku ma charakterystyczną dziurkę. Otwór ten to historyczna pozostałość po dawnych czasach, gdy gospodynie wieszały chleb na drągu pod dachem by wysechł i długo nadawał się do zjedzenia. Są też inne mniej tradycyjne chleby, w tym o oryginalnie brzmiącej nazwie kalakukko, który przypomina wielki pieróg nadziewany wieprzowiną, rybami i tłuszczącym palce boczkiem. Dla smakoszy to prawdziwy rarytas. Oprócz klasycznego pieczywa Finowie jedzą także całą gamę słodkich bułeczek (pulla). Spróbować tu można zarówno z cukrem pudrem jak i cynamonem, nadziewane serem, ryżem, ziemniakami, jajkami, marmoladami i owocami. Jednak wszystkie mają wspólną cechę, są wyśmienite i delikatne. Wraz z porami roku bułeczki zmieniają swoje kształty i nadzienia. Na deser Finowie serwują całą gamę pieczywa cukierniczego. Prócz wspomnianych bułeczek są pyszne ciastka (piparit) oraz nie mnie smaczne ciasta, z owocami sezonowymi, głównie jagodami i borówkami.


   W Laponii do klasycznych przysmaków należy także mięso renifera. Podawane jest na kilkanaście sposób, tradycyjnie smażone z dodatkiem duszonych jagód lub nowocześniej w postaci pizzy, kiełbas i steków. Ze smakołyków dostępnych głównie tutaj możemy wymienić także ozór renifera oraz szynkę. Na północy kraju Finowie hodują stada tych zwierząt, a mięso ich bywa eksportowane i do innych krajów. Charakteryzuje się, bowiem niezwykłym smakiem. Być może powodem jest dieta tych zwierząt, które żywią się występującymi tu mchami i porostami, przez co mięso ma subtelną nutkę dziczyzny.


   Jako dodatek do mięs Finowie często używają tutejszych darów lasu - jagód, żurawiny, borówek oraz grzybów. Często spotykaną potrawą na fińskich stołach jest sałatka ze świeżych grzybów podawana ze śmietaną, sokiem z cytryny, przyprawami i cebulą.


   Do posiłków natomiast bardzo popularnym napojem oprócz piwa jest mleko, pite często, z lubością w postaci zarówno świeżej jak i zsiadłej. Prym wiedzie też kawa pita oczywiście z mlekiem, maślanki i kwaśne jogurty. Fińska kuchnia podobna jest w formie do sztuki i wzornictwa tego kraju. Łatwość przygotowania, proste surowce a wyrafinowany efekt. Warto odwiedzić tę piękną krainę morza i tysiąca jezior.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE