Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kuchnia francuska


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia francuska

   Z czego słynie kuchnia francuska ? Ślimaki, żaby, ostrygi, pieczone kasztany, chrupiące bagietki, sery, kogut w winie i same wina, szampan ? Nie sposób wymienić najbardziej znanych w świecie specjałów kuchni francuskiej. Lista produktów byłaby zbyt długa. Co z tego wynika ? Chyba to, iż kuchnia ta podbiła serca ludzi na całym świecie i cieszy się wysoką pozycją wśród najbardziej cenionych. Świadczy to też o tym, iż kuchnia francuska jest jedną z bardziej różnorodnych kuchni europejskich. Każdy region szczyci się innymi przysmakami i bardzo trudno ustalić jest choćby kilka dań, które grałyby pierwsze skrzypce na stołach Balzaka, Brigitte Bardot, de Gaulle’a, Louis de Funés’a, czy Sarcozy’ego. Przedstawimy wybrane

 pozycje kuchni francuskiej i postaramy się oddać specyficzny klimat serwowanych tu specjałów. Naszą kulinarną podróż zaczniemy od francuskiego śniadania (petit déjeuner). Na typowe francuskie śniadanie składają się bagietki lub croissant, słodki rogalik z tradycyjnego warstwowego ciasta francuskiego podawany z masłem lub dżemem. Następnie na pobudzenie filiżanka kawy lub czekolady tak dobrana wielkością by móc w niej moczyć owego rogalika. Coraz częściej podczas śniadania popija się także energetyczny sok pomarańczowy – najlepiej świeżo wyciskany. Francuskie śniadanie posłużyło za wzór tzw. śniadania kontynentalnego, uniwersalnego posiłku na początek dnia podawanego w hotelach na całym świecie. Oczywiście posiłek taki jest modyfikowany w zależności od prestiżu hotelu, jednak inspiracja czerpana była właśnie z kuchni francuskiej. Francuzi obiad (déjeuner) spożywają między południem, a godziną 14.


   Jest to prawdziwa uczta składająca się z przystawki (entrée), dania głównego, serów, deseru i kawy. Zupy, mimo iż tutejsza kuchnia poszczycić się może szeregiem aromatycznych wywarów nie stanowią obowiązkowego elementu obiadu. Taką zupą godną polecenia jest ceniona bouillabaisse – złoty wywar podawany z półmiskiem gotowanych w nim owoców morza z dodatkiem maleńkich grzanek z wiejskiego chleba i ostrego sosu na bazie czosnku – rouille (rdza). Jako entrée Francuzi często jadają sałatki np. salade nicoise, która w swoim składzie zawiera fasolkę, oliwki, anchois i paprykę. Równie często podawane są ślimaki np. po burgundzku – z pieczarkami, boczkiem, świeżą szalotką i to wszystko duszone w czerwonym winie lub przepyszne zapiekanki – cassoulet, z sera, baraniny i innych pysznych składników, które przez długie gotowanie przechodzą swoimi smakami i dla każdego amatora tutejszej kuchni stanowią pozycję wręcz obowiązkową. Jako danie główne może zostać podany słynny kogut w winie lub aromatyczna bouef bourguignon – soczysta wołowina przyrządzona po burgundzku lub veau flamande – cielęcina duszona z suszonymi śliwkami i morelami. Wybór potraw jest imponujący a wszystkie mają wspólną cechę – mimo prostoty są niezwykle wyrafinowane.


   Desery stanowią oddzielny smakowity temat. Któż nie słyszał o wspaniałym créme bruleé - pachnącym kremie rozpływającym się pod karmelizowaną skorupką, francuskich tartach i pachnących naleśnikach – crêpes. Francuskie desery zawojowały świat na równi z lokalnymi winami, pieczywem i serami. A jeśli chodzi o sery, prezydent Charles de Gaulle podczas wydawania kolejnego zarządzenia ponoć dramatycznie powiedzieć "Jak można rządzić krajem, w którym jest 400 gatunków sera ?" i to jest prawda. Francuzi jak nikt inny na serach się znają i umieją je jeść. Można je spożywać zarówno do obiadu jak i na deser, popijając francuskim winem. Jeśli to aromatyczny, ostry roquefort, to w naszym kieliszku powinno gościć słodkie wino muscat lub sauterne z Bordeaux. Często podczas wycieczek organizowane są dla turystów specjalne degustacje serów. Tam znawcy doradzają jak sery jeść i z jakim winem najlepiej je podawać by wydobyć całą ich głębie i aromat.


   Wędrówkę po francuskiej kuchni porównać można ze zwiedzaniem Luwru. Za każdym zakrętem czeka coś nowego, wyrafinowanego i eleganckiego. Cała Francja właśnie taka jest, elegancka a jednocześnie subtelna i prosta.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE