Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kuchnia grecka


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia grecka

   Jak różnorodny jest panteon greckich bogów, tak tutejsza kuchnia ma do zaoferowania cały wachlarz różnorodnych potraw. Grecja to kraj oliwek, słońca i owoców morza. Podstawę stanowi złocisto-zielona aromatyczna oliwa, która wytłaczana jest z dojrzewających w słońcu oliwek. Oliwa dodawana jest zarówno do smażenia, sałatek jak i w połączeniu z czosnkiem i ziołami stanowi bazę pysznych sosów. Charakterystyczny jest również duży udział warzyw w diecie – głównie dojrzałych, pachnących pomidorów i papryki. Grecy to naród niezwykle towarzyski i rodzinny. Uwielbiają biesiadować przy dużym, suto zastawionym stole. Po dniu pracy, należy się odpoczynek, a gdzie najlepiej odpoczywać jeśli nie na łonie rodziny lub

 w gronie przyjaciół ? Dlatego kolacja, spożywana późno stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Na śniadania Grecy zadowalają się świeżą kawą z ewentualnym dodatkiem biszkoptów lub placków. Obiad zjadany około południa również jest niewielki. To mogą być mezedes – małe przekąski, czyli małe co nie co. Można je dostać praktycznie wszędzie, a mogą to być zarówno souvlaki, pachnące małe szaszłyczki z dowolnego mięsa podawane z tzatzikiem - gęstym, kwaśnym jogurtem z czosnkiem i ogórkiem jak i maleńkie marynowane ośmiornice lub dolmedakia – dowolny mięsny lub warzywny farsz zawinięty w liście winogron.


   Pachnąca ziołami, prosta, niewyszukana grecka kuchnia ukazuje swoje największe sekrety dopiero podczas wieczornego posiłku. Urok tej kuchni polega na wykorzystywaniu znakomitych, dostępnych, miejscowych produktów - wspomnianych oliwek, przyrządzanych na najrozmaitsze sposoby warzyw i ziół, liści winogron, świeżo złowionych ryb, wyszukanych owoców morza, pysznej jagnięciny, świetnych serów kozich i owczych ze słynną fetą na czele, która podbiła stoły w całej Europie oraz pysznego, kwaskowego jogurtu, który jest podstawą wspomnianych orzeźwiających tzatzików. Jako główne dania smakosze polecają tzw. moussaka, zapiekankę z jagnięciny z dodatkiem bakłażanów lub ogromny wybór dań rybnych i z owoców morza. Są więc ryby smażone, grillowane, pieczone w czosnku i ziołach, a także gotowane w winie. Skosztować możemy także pieczoną na grillu ośmiornicę lub podawaną smażoną w głębokim tłuszczu.


   W związku z tym, iż Grecy nie przestrzegają tradycyjnej kolejności podawania potraw i preferują wszystkie potrawy podane na stole razem, równie dobrze możemy uraczyć się pyszną pachnącą zupą rybną lub aromatyczną zupą cytrynową podawaną z mięsno-ryżowymi pulpecikami. Grecy znają się także na warzywach, potrafią w prosty sposób dodać im zupełnie nowego charakteru - solą je, następnie dokładnie osączają i wrzucają na bardzo mocno rozgrzaną oliwę, potem duszą na małym ogniu aż do miękkości, dodając jednocześnie świeże, pachnące oregano. Tajemnicą greckiej harmonii smaków, nawet wtedy, gdy podstawę potrawy stanowi mięso, jest właśnie charakterystyczny sposób przyprawiania. Nie uświadczymy w nim ostrości, a jedynie aromat ziół oraz dodana pod koniec duszenia odrobina cukru zmieszanego z octem winnym, sokiem z cytryny, przecierem pomidorowym i przede wszystkim czosnkiem. Amatorzy mięs mogą natomiast skosztować pieczonego udźca jagnięcego lub duszonych z jarzynami kawałków mięs, zawiniętych szczelnie w pergamin znane jako kleftiko. Nie można również zapomnieć o chyba najbardziej znanym greckim przysmaku – gyrosie, cienkich płatkach przyrumienionego mięsa baraniego podawanego w placku z dodatkiem rumianych frytek i warzyw. Do kolacji serwowane są również miejscowe wina – pachnąca żywicą, pamiętająca jeszcze czasy starożytne retsina to prawdziwy rarytas. Nie ma dla Greka nic przyjemniejszego niż zasiąść w upalny wieczór do kolacji z kieliszkiem retsiny pod wielkim drzewem tamaryszku.


   Na zakończenie jako ukoronowanie posiłku słodkie, dzięki miodowi i tłuste dzięki oliwie desery i ciasta, które wyraźnie zdradzają wpływy tureckie. Najsłynniejszym dziełem greckich cukierników jest baklawa – niezwykle aromatyczny dzięki olejkowi różanemu pasztecik z płatków ciasta filo nadziewany migdałowym farszem, polany sosem z utartej skórki pomarańczowej, cynamonu, miodu, goździków i wody różanej. Ten niezwykle słodki deser dobrze czuje się w towarzystwie kieliszka metaxy, czyli greckiej wersji koniaku.


   Długa, grecka kolacja dobiega końca. Po sutym posiłku można jeszcze uraczyć się greckim ouzo z niewielką ilością wody. Brzęczące w szklance kostki lodu sprawiają, iż mleczny płyn przyjemnie chłodzi, jednocześnie lekko osłabiając intensywny smak anyżu. Napój uspokaja nasze najedzone brzuchy, a jednocześnie sprawia, iż w cudowny sposób znalazło się w nich jeszcze trochę miejsca. Czyżby biesiada trwała nadal ?




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE