Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kuchnia hiszpańska


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia hiszpańska

   Kuchnia hiszpańska jest niezwykle różnorodna. Ścierają się w niej wpływy wielu kultur. Celtowie, Arabowie a nawet Rzymianie, Fenicjanie i Grecy pozostawili swój ślad w kuchni hiszpańskiej. W kuchni rejonu Półwyspu Iberyjskiego ścierają się ze sobą wpływy zarówno z południowego wybrzeża( Andaluzja czy Katalonia) jak i potrawy wywodzące się od ludów pasterskich – Baskowie oraz kuchnia Galicyjska sięgająca tradycji morskich. Katalonia, ta słoneczna nadmorska kraina ma swoją odrębność. Jej kuchnia jest przykładem kuchni śródziemnomorskiej – bogatej w owoce morza, świeże warzywa i królewską oliwę z oliwek. Barcelona – stolica Katalonii, słynie z obfitości restauracji, kawiarni, portowych barów i hal targowych

 a wszędzie smakołykiem są wspaniałe ryby i owoce morza. Same nazwy brzmią jak muzyka. Chipiron, trucha, merluza, bacalao to jest – kalmar, pstrąg, morszczuk i dorsz.. Wszystkie te pyszności są dostępne od razu na miejscu za rozsądną cenę. Nawet w znanej hali La Boqueria na tyłach ulicy La Rambla jest kilka zatłoczonych, maleńkich lokali, które podają wyśmienite, przyrządzane na naszych oczach pachnące ryby, kalmary i kraby. Te proste i szybkie dania, podane z białym winem stanowią istną ucztę. Oprócz owoców morza i ryb na hiszpańskich stołach prym wiodą również jagnięcia, aromatyczne wędliny – sobrasada, chorizo, butiffara, salchichon czy jamón serano (suszona na morskim wietrze szynka) oraz sery kozie, owcze i krowie, których w Hiszpani jest około 100 od serów delikatnych i subtelnych jak ser mieszany iberico po bardzo ostry torta del casar - ser owczy o silnym zapachu.


   Kuchnia hiszpańska ogólnie opiera się na pysznych, prostych, regionalnych produktach jednak jej prostota ma pewne zasady. Jest to kuchnia poważna, nie ma w niej miejsca na dużą dozę przypadkowości czy fantazji. Podawane tu dania są przygotowywane z precyzją i rozmysłem godnym najlepszego architekta. Warto, więc podczas obcowania z hiszpańską przyrodą, architekturą i sztuką warto znaleźć czas by w pełni delektować tą niezwykłą nasyconą ziołami kuchnią.


   Niewątpliwą królową dań jest paella. Zależnie od regionu jej skład i technika przyrządzania jest inna, jednak tradycyjna paella valencjana jest chyba najbardziej popularna. To pyszne jednogarnkowe, a raczej jedno patelniowe danie z ryżu, kurczaka, owoców morza, fasoli i pomidorów ma swoich miłośników na całym świecie.


   Nie wspomnieliśmy jeszcze o daniach nie mniej znanych jak zarzuela – zupa rybna z dodatkiem małży, homara, migdałów, szafranu podawana z grzankami i białym musującym winem lub lekka, delikatna, zupa pomidorowa podawana na zimno znana jako gazpacho. Dla amatorów cięższych dań tutejsza kuchnia ma do zaoferowania bardzo popularne danie, sycącą fabada, mięsno fasolowy kociołek rozmaitości, lub chuleta de cerdo, pachnące, ziołowo – czosnkowe kotlety wieprzowe, które na długo dodadzą nam energii.


   Podczas zwiedzania pięknej Hiszpanii szybko można zgłodnieć. Możemy jednak równie szybko zaspokoić swój apetyt. Tutejszą specjalnością są, bowiem drobne przekąski zwane tapas. Jest ich ogromna rozmaitość, a ich liczba ogranicza się tylko do wyobraźni. Są najprostsze faszerowane czosnkiem, migdałami, ziołami, warzywami lub rybą oliwki. Nie mniej popularnym hiszpańskim tapas są tortilla, rodzaj placka z różnymi dodatkami. Jest, więc tortilla de patatas – z ziemniakami lub zwykły jajeczny – tortilla francesa. Jako przekąskę można spróbować także strąków papryki z grilla, sardeli w marynacie, kawałków kurczaka lub jagnięciny smażonych z aromatycznym sosem. Jest też katalońska specjalność – chleb opiekany na świeżej, aromatycznej oliwie z dodatkiem pomidorów i czosnku. Wybór jest naprawdę duży a wszystkie tapas mają tą zaletę, że są małe, proste, szybkie i pyszne.


   Pod wieczór może nas najść ochota na coś słodkiego, jest tutaj pyszny, pachnący cynamonem deser – crema catalana lub podawane do kawy lub czekolady smażone paluszki churros. Jest także flan – rodzaj puddingu z dodatkami. Te wszystkie smaki najlepiej komponują się z lokalnym winem z okręgu Penedas lub La Rioja.


   Hiszpania ma bardzo bogatą kuchnię. Liczymy na to, iż podczas podziwiania jej uroków część osób odkryje kulinarne piękno tej krainy na równi z jej zabytkami architektonicznymi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE