Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kuchnia koreańska


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia koreańska

   Korea to kraj zadziwiający, niezwykle różnorodny, pełny kontrastów zarówno politycznych jak i filozoficzno - religijnych. Podział polityczny na Koreę Południową i Północną spowodował duże rozszczepienie zarówno na tle gospodarczym jak i kulturowym. Bogata tradycja i kultura tego państwa jest obecna jednak w obydwu częściach. Zarówno w biedniejszej, komunistycznej północy jak i na bogatym, rozwiniętym południu uwidacznia się umiłowanie harmonii. Tutaj wręcz tętnią życiem różne filozofie oraz religie. Ma to swoje odbicie również w tutejszej kuchni. Elementy buddyzmu i taoizmu przeplatają się z popularnym zwłaszcza w Korei Północnej konfucjonizmem. Także położenie Korei oraz różnorodny klimat i ukształtowanie terenu, dostęp do morza, jak i równiny oraz tereny górzyste wpływają na ogromne zróżnicowanie kuchni i szeroki wachlarz miejscowych potraw.




   Charakterystyczną cechą kuchni koreańskiej są jej niezwykle pikantne przyprawy, które nadają potrawą diabelską ostrość i wyrazistość. Podstawowym i niezwykle szanowanym składnikiem kuchni jest ryż, uprawiany tutaj od stuleci. Dodatkiem do niego jest mięso, duże ilości warzyw, a także ryby. Kuchnia ta preferuje specyficzne, cenione tu dodatki o wyrazistym smaku jak doenjang – pasta z soi, z sfermentowanych krewetek i innych owoców morza czy ryb oraz popularnego składnika o nazwie kimchi przygotowywanego z tutejszej odmiany kapusty, ogórków, rzodkwi i chili, które pod wpływem czosnkowo - imbirowej zalewy fermentują. Kuchnia koreańska to również dania przyprawione sosem sojowym i imbirem, mięsne i warzywne potrawy opiekane w sezamie oraz z dodatkiem popularnej tu fasoli mung. Jak praktycznie we wszystkich kuchniach azjatyckich – także w Korei bardzo istotny jest sposób przygotowywania i podawania posiłków. Pieczołowicie i efektownie przygotowywane dania z dbałością o estetyczny wygląd, to niemalże wizytówka kuchni koreańskiej. Zaś bogactwo tradycyjnych potraw powoduje niespotykaną wręcz kolorystykę serwowanych dań.


   Koreańczycy są miłośnikami lekkostrawnych potraw z surowych ryb i mięsa. Tak jak i w innych kuchniach azjatyckich, także tutaj spotkamy się z tradycyjną zasadą pięciu smaków. Smaki słodkie, kwaśne, ostre, słone, i gorzkie harmonijnie przenikają się wzajemnie tworząc jedyny w swoim rodzaju bukiet idealnie dobranych przypraw i dodatków. Przyprawy, dzięki którym dania nabierają specyficznego aromatu to między innymi olej sezamowy, papryka, ciemny i jasny sos sojowy oraz nieprzebrane ilości pieprzu, imbiru i czosnku. Kuchnia koreańska mimo swojej ostrości uważana jest za jedną ze zdrowszych kuchni świata. Unika ona bowiem produktów ciężkich i tłustych, nie używa się w niej masła, sera, chleba czy śmietany. Jest za to bogata w minerały i witaminy. To kuchnia harmonii i równowagi, zwana czasem "kuchnią pięciu przemian". Podstawy tej kuchni łączą się z filozofią feng shui oraz z przekonaniami o wewnętrznej energii pokarmów znanej jako jing i jang, które przenikają się wzajemnie i wpływają na jakość życia. Słodycz harmonijnie przeplata się z orzeźwiającymi, kwaśnymi dodatkami, daniom o właściwościach rozgrzewających subtelnie towarzyszą te o właściwościach chłodzących, a pikantne smaki serwowane są wraz z łagodnymi. Szczególnie ważny i charakterystyczny jest sposób podania dań. Zwyczajowo cały stół, zawiera przeróżne miseczki mieszczące poszczególne, niezbędne składniki, które wspólnie tworzą piękną kolorystyczną aranżację. Duża część potraw przygotowywana jest bezpośrednio na oczach osoby, która może podziwiaj misterny sposób tworzenia i dekorowania konsumowanych dań. Wszystkie potrawy wkraczają na stół w jednym czasie, zaś ich ilość zależy od okoliczności i wystawności posiłku. Rytuał wspólnych posiłków jest tu bardzo ceniony i kultywowany. Mieszkańcy rzadko jadają poza domem, wolą wspólne, rodzinnie i przyjacielskie spotkanie przy wspólnym, domowym stole. Dawniej najważniejsze posiłkiem było śniadanie, obecnie ze względu na coraz bardziej zabiegany styl życia, głównym elementem dnia stał się wieczorny obiad. Na ten najważniejszy posiłek składa się cały szereg pysznych dań, począwszy od bap, sycącego ryżu gotowanego na parze z rozmaitymi dodatkami np. orzechami, fasolą, a nawet płatkami owsianymi. Inną popularną potrawą jest jjigae sojowa potrawa przypominająca gulasz lub bibimbap pożywne danie na bazie ryżu z dodatkiem mięsa, warzyw oraz jaj z dodatkiem ostrej pasty z chili. Popularne i lubiane są także zupy. Godna polecenia jest zupa guk - pikantna, przygotowana z kapusty i pasty sojowej deonjang.


   Jednak gdy jakiś turysta lub miejscowy zgłodnieje w ciągu dnia, na pewno nie będzie rozczarowany. Malownicze uliczne wózki z żywnością, bary, budki i stragany przyciągają zgłodniałych aromatami wydobywającymi się z ich wnętrz. Koreańczycy bardzo dbają o jakość i świeżość serwowanych w nich przekąsek Można tutaj przekąsić malutkie, przygotowywane na bieżąco pierożki z ośmiorniczką, czy naleśniki faszerowane rozmaitymi warzywnymi i mięsnymi dodatkami zwane jeon.


   Kuchnia Koreańska zachwyca smakoszy bogactwem naturalnych, świeżych składników oraz przywiązaniem do tradycji. Tak jak niemalże każda kuchnia azjatycka tak i kuchnia koreańska dba zarówno o duszę jak i ciało. Dania tej kuchni bazują więc na produktach zdrowych, nieprzetworzonych, naturalnych z niską zawartością tłuszczu. Polecamy przeżycie kulinarnej podroży smakami Korei, a na pewno nie będziecie rozczarowani. Miłośnicy zarówno dań mięsnych jak i jarskich na pewno odnajdą w niej coś dla siebie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE