Dzisiaj jest: Wtorek, 22.10.2019 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Kuchnia nigeryjska


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia nigeryjska

   Kuchnia nigeryjska pachnie przyprawami i jest paląca jak afrykańskie słońce. Pikantna, bogata, wyrazista – tak pokrótce można ją opisać. Wśród najchętniej stosowanych dodatków na pierwszym miejscu plasuje się bowiem papryczka chilli.


   Kuchnia Nigerii jest swoistym połączeniem rdzennych zwyczajów z tradycjami odkrywców tego spalonego słońcem lądu. Historia zawładnięcia przez niepozorną, ostrą chili, dużego procenta kuchni afrykańskiej, jest niezwykle dynamiczna. Przyprawa ta nie była bowiem znana w tej części świata przed rokiem 1500. Wystarczyło jednak półwiecze by mieszkańcy ulegli urokowi tej aromatycznej przyprawy. Afrykańczycy miłują chili chyba tylko

 na równi z Meksykanami. Znany amator i znawca afrykańskiej kuchni, Lawrens van der Post, pisze: "Kto raz pokusił się spróbowania chili w tropikach, nie potrafi się już uwolnić od tego nałogu". W większości regionów Afryki, chili traktowane jest jednak jako chwast. Nasiona chili roznoszone są przez ptaki. Trafiają na pola orzeszków ziemnych i bawełny, a rośliny które z nich wyrosną są hodowane niemalże przez przypadek. Krzaki chili są powiązane z krzakami bawełny i orzechów i tylko dzięki nim mają możliwość wzrostu. Papryka chili w tamtejszym klimacie daje owoce przez cały rok. Pomimo iż, ich ręczne zbiory są bardzo kosztowane, stały się jednym z ważniejszych w wielu regionach. Na początku chili hodowano w Nigerii w przydomowych obejściach w cieniu drzew. Wysiew miał miejsce w maju, a zbiory w listopadzie. Tym sposobem uzyskiwano 15-30 ton z hektara rocznie, a już w 1938 roku - 200 ton. Obecnie Nigeria oraz Sierra Leone produkują najwięcej. Nigeria dostarcza 50% produkcji całej Afryki. Większość tej pobudzającej przyprawy jest spożywana lokalnie, niewielkie jej ilości są eksportowane do Anglii. Nie dziwi więc fakt, iż kuchnia nigeryjska nie może się obyć bez papryki chili. Przyprawa ta jednak nigdy nie dominuje, lecz zawsze idealnie wzmacnia smak pozostałych składników. Nigeryjskie sosy, chutney oprócz popularnych w Afryce wiórków kokosowych i suszonych winogron zawierają także posiekane daktyle, ogórki, owoce cytrusowe, mango, papaje, banany, krewetki, orzeszki ziemne i oczywiście świeżą, czerwoną paprykę chili. Chili, oprócz tego, że szturmem zdobyła stoły, stała się również częścią kultury. Niemiecki podróżnik Schweinwurth w swoich pamiętnikach opisuje, iż Afrykańczycy przygotowują napój na bazie chili mający zapewnić im witalność i wieczną młodość. Używa ich się także do doprawienia suszonych szarańczy, które w niektórych rejonach uważane są za rarytas. Afrykańskie kobiety natomiast kąpią się w wodzie z dodatkiem chili, co ma służyć podniesieniu ich atrakcyjności.


   A co oprócz chili ? Nigeryjczycy delektują się mięsem, spożywają go w dużych ilościach. Jednak i jarosze znajdą dla siebie potrawy na bazie warzyw, które potrafią zachwycić głębią smaku. Jednym z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych dań jest jollof, apetyczna, jednogarnkowa potrawa na bazie ryżu, pachnących słońcem pomidorów, cebuli, mięsa oraz oczywiście dużej ilość przypraw, które podkreślają smak tej prostej potrawy. Ryż je się także z dodatkiem mleka z orzecha kokosowego. Kuchnia Nigerii to również suya, która jest najczęstszą, a czasem jedyną strawą dostępną w trakcie podróżowania. Sposób przyrządzenia suyi jest prosty - blaszaną beczkę stawia się na rozpalonych polanach, na górze zaś leży siatka, na której powoli piecze się suye. Sama suya, to nadziane na patyczek kawałki różnorodnego mięsa. Całość jest obficie panierowana przyprawą. Kolejną ciesząca się popularnością potrawą jest isu pikantne, diabelskie ... słodkie ziemniaki. Te słodkie ziemniaczane bulwy, tak typowe dla kuchni afrykańskiej, są drugim co do częstości stosowania składnikiem w rdzennej tradycji kulinarnej Nigeryjczyków.


   Mieszańcy bardzo chętnie delektują się rożnego typu zupami. np. ukpoka – pyszna, aksamitna polewka kukurydziana z dodatkiem ryb. Niezwykle pożywna, prosta i smaczna oraz afang – tradycyjna zupa warzywna. Również godna polecenia jest zupa ogbono podawana z orzechami o tej samej nazwie. Tutejsze zupy są gęste, przypominają sosy, w których macza się podany oddzielnie ryż lub ziemniaki. Rodzajów zup jest niewyobrażalnie dużo, popularna jest również soczyście zielona zupę z liści podobnych do szpinaku lub zupa pieprzowa. Za specjał uchodzi zupa z koziej głowy, nazywana również isi-ewu.


   Nie można zapomnieć o słodkim zwieńczeniu posiłku. Desery bardzo często przyrządza się na bazie bananów, zwykle smażonych. Uliczni sprzedawcy często oferują słodkie ciasteczka chin chin albo ciastka przypominające pączki puff puf. Handlarki na targowiskach sprzedają również szczególne polecane, soczyste i pięknie pachnące owoce tropikalne, takie jak ananasy, świeże banany czy pomarańcze.


   Nigeria może się pochwalić kilkoma browarami. Piwo jest dostępne na terenie całego kraju - choć w stanach północnych wprowadzono prawo koraniczne szariat, lecz dotyczy ono tylko muzułmanów. Najpopularniejsze marki to Star i Harp, trochę rzadziej można spotkać Guldera, Heinekena i Championa. Równie popularnym napojem jest wino palmowe. Świeże, pochodzące z pewnego pewnego źródła ma orzeźwiający, wyborny smak. Wersja produkowana w miastach jest mniej smaczna od tych produkowanych na terenach wiejskich. Co ciekawe, wino palmowe szybko przybiera na mocy, młode przypomina podpiwek, lecz kilka godzin później napój może działać jak solidny trunek.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 2.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE