Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.06.2018 Imieniny: Marka i Elżbiety



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800


Kuchnia nowozelandzka


08.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia nowozelandzka

   Współczesna kuchnia Nowej Zelandii charakteryzuje się świeżością i różnorodnością. W ostatnich latach pojawił się tam bowiem trend eksperymentowania w kuchni. Nowozelandczycy lubią jeść. Jednak zazwyczaj wolą dosyć monotonne i znane potrawy, dlatego też nowy nurt jest tak ciekawy. Ten wyspiarski kraj to zielone drzewa kauri, duże plantacje owoców kiwi, nowoczesne miasta zamieszkane przez Kiwi (jak nazywają siebie Nowozelandczycy) oraz tradycyjne owcze farmy. Oprócz tego, to także zapierające dech w piersiach widoki, odrębny świat roślin i zwierząt, z prehistoryczną hatterią i nielotnym ptakiem kiwi, który stał się symbolem tego "pierwszego witającego słońce" kraju.




   Nowa Zelandia była kolonią brytyjską. Jak można też przypuszczać Anglia i jej sposób kucharzenia miała ogromy wpływ na sposób jedzenia mieszkańców. Mięso z trzema surówkami to wciąż klasyka, jednak wpływy zewnętrzne są widoczne. Ku miłemu rozczarowaniu kuchnia Nowej Zelandii to również smaki, które potrafią zaskoczyć jak np. nowozelandzkie wino czy czerwony burak w burgerze. Oczywiście nie można zapomnieć o kai - tradycyjnej maoryskiej potrawie. Składa się ona z wołowiny, kurczaka i baraniny z dodatkiem nieznacznej ilości warzyw. Pieczona jest w przysypanych ziemią kopczykach. Kai powinno się podawać na talerzach uplecionych z trawy i liści. Często jednak zastępowane są porcelaną wraz ze sztućcami. Do elementów kuchni nowozelandzkiej zaliczyć należy również sushi. Równie popularnym daniem o rodzimych tradycjach jest paje (rodzaj pierogów nadziewanych mięsem). Tutejsza kuchnię pokrótce opisać można jako nazywaną czasami "kuchnią obrzeża Pacyfiku" czerpiącą inspirację z Europy, Azji, Polinezji i rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii - Maori - Maorysów. Do potraw i produktów, które swoim charakterem wyraźnie świadczą o nowozelandzkim pochodzeniu zaliczamy jagnięcinę, wieprzowinę i dziczyznę. Jagnięcina z tutejszych pastwisk jest znana na całym globie i wyznacza wysoki standard kulinarny w wielu najlepszych restauracjach świata. Mięso jest różowe i delikatne, odznacza się również niewielką ilością tłuszczu. Jagnięta są hodowane na naturalnych, soczyście zielonych pastwiskach w czystym klimacie, przez co mięso ich jest prawdziwym rarytasem.


   Z każdego zakątka Nowej Zelandii jest blisko do oceanu. Nic więc dziwnego, że owoce morza cieszą się ogromną popularnością i przyrządzane są na wiele sposób. Wysoko ceni się wyśmienitego i kruchego omułka zwanego greenshell mussel oraz przegrzebki, ostrygi, homary, małże czy łososie. Chociaż mieszkańcy najbardziej cenią sobie mięso, większość restauracji ma również bogatą ofertę dań wegetariańskich. Pomimo nowych trendów ulubionym daniem na wynos, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, wciąż pozostaje jednak ryba z frytkami.


   Być może nawet bardziej znany niż nowozelandzka jagnięcina są w kraju wina. Te Nowozelandzkie trunki słyną w świecie z bogatego smaku i wspaniałego aromatu. Większość win wyrabianych jest w rejonach Hawke's Bay oraz Marlborough. Bardzo często wędrując po tym pięknym kraju można zajrzeć do rozsypanych tu winnic na degustację. Wiele z nich uruchamia restauracje w ramach swojej działalności, oferując wysokiej jakości potrawy oraz dając tym samym możliwość kosztowania najlepszej żywności w towarzystwie nagradzanych win z Nowej Zelandii. Wiele winnic zatrudnia również światowej klasy szefów kuchni z dużym międzynarodowym doświadczeniem.


   Dla amatorów mocnych wrażeń i smakoszy egzotycznych przysmaków na pewno niezapomnianym miejscem będzie Festiwal Wildfoods (festiwal żywności z buszu). Jest to bowiem wydarzenie, którego nie można przegapić, bogate w niezwykłe i ekstremalne kulinarne smaki. Kramy oferują wszystkie rodzaje dziwnej, ale ciekawej żywności Nowej Zelandii. Wszystko począwszy od oczu owiec do larw mieści się na liście rzeczy, które można spróbować. Co roku w marcowy weekend coraz większy tłum ryzykantów upaja się takimi specjałami, jak pieczone owady, ślimaki morskie czy larwy zapiekane w cieście. Na pierwsze danie można skosztować zupy z pokrzyw by następnie utonąć w niesamowitych smakach filetów z bawoła indyjskiego, mięsa kangura z rusztu, smażonej na głębokim tłuszczu szarańczy czy kebabów z omułków. Na deser kuszą nas czekoladowe trufle, wzmocnione soczystymi dżdżownicami, dla nadania treściwości. To wszystko przy akompaniamencie miejscowego wina manuka lub wina z janowca. By poprawić trawienie po całej serii tych dyskusyjnych rarytasów, można uraczyć się marynowanymi dżdżownicami w wódce.


   Kiwi, którzy najpierw uchodzili za tradycjonalistów i byli raczej konserwatywni w sprawach kuchni, umiejętnie połączyli różnorodne smaki i wpływy świata stając się tym samym kolebką doskonałej, jednej z najlepszych kuchni na świecie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE