Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kuchnia południowoafrykańska (RPA)


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia południowoafrykańska (RPA)

   Kraj ten jest najlepiej rozwiniętym krajem Afryki. Zajmuje na przykład pierwsze miejsce na świecie w wydobyciu złota. Kuchnia tego regionu jest tak samo różnorodna jak obecna tu flora i fauna. Południową, przybrzeżną część porastają wiecznie zielone lasy i zarośla krzewiaste. Na północy rozciągają się imponujące, majestatyczne, suche stepy, a na południowym zachodzie - pustynie. Wybrzeża południowo-wschodnie zajmuje wilgotna sawanna, przechodząca miejscami w wiecznie zielone zarośla i lasy podzwrotnikowe. Groźne Góry Smocze pokryte lasami mieszanymi i iglastymi zapierają dech w piersiach nie tylko turystom. Mocarne baobaby, figowce czy kolczaste akacje dopełniają surowości krajobrazu. A jak na tym tle kształtuje się kuchnia ?




   Historia tradycji kulinarnych RPA jest bezpośrednio związana z bogatą historią tego regionu, który przez stulecia był handlowym pomostem pomiędzy Wschodem a Zachodem. Wiele różnych ludów miało wpływ na rozwój kultury kulinarnej RPA jak Buszmeni - myśliwi i zbieracze, odżywiający się mięsem dzikich zwierząt, warzywami i owocami, Portugalczycy i Holendrzy, osadnicy francuscy, niewolnicy malajscy oraz hinduscy robotnicy pracujący na plantacjach trzciny cukrowej. Każdy z nich wniósł coś rodzimego do klasycznej kuchni i przyczynił się do ukształtowania tradycji nazywanej obecnie "tęczową kuchnią". Nazwę tę zapoczątkowało przemówienie laureata pokojowej Nagrody Nobla, Arcybiskupa Desmonda Tutu, który określił mieszkańców RPA jako "tęczowy Boży lud".


   W RPA jest imponująca liczba miejsc, gdzie można zaspokoić apetyt – od steak house i ulicznych stoisk z boerewors po eleganckie restauracje dla biznesmenów, ekskluzywne lokale, w których podaje się świeże owoce morza, francuskie czy śródziemnomorskie specjały. Można tu skosztować przysmaków z najróżniejszych zakątków świata, co świadczy o wielokulturowej tradycji Południowej Afryki. Biali mieszkańcy tego kraju, przywieźli ze sobą tradycje europejskie oraz orientalne i śródziemnomorskie. Lokale specjalizujące się w kuchni afrykańskiej, które znajdują się w miastach oferują dania przygotowane z myślą o Europejczykach. Gdy zapragniemy na własnym podniebieniu poczuć puls tradycyjnej kuchni, powinniśmy udać się do dzielnic zamieszkałych przez czarną ludność, gdzie kuchnia jest klasyczna i pełna regionalnych produktów.


   Jeśli tylko pogoda sprzyja, mieszkańcy delektują się posiłkami pod gołym niebem, a uliczne kawiarnie, aż brzęczą od zgiełku rozmów i muzyki. Turyści szukający egzotycznych wrażeń będą się rozkoszować wybornymi potrawami malajskimi w rejonie Kapsztadu, tradycyjnymi hinduskimi curry i specjałami w afrykańskich restauracjach. W całym kraju popularnością cisza się szwedzkie stoły z obfitością ryb i owoców morza z Atlantyku i Oceanu Indyjskiego. Szukając jednak czegoś autentycznego, należy skosztować braai – owoców morza z rusztu jak homary, krewetki, mule, ostrygi i rozmaite ryby pieczone i serwowane na tajemniczych plażach Zachodniego Wybrzeża.


   Gorący klimat i palące słońce spowodowały konieczność przyrządzania pewnych specjałów w określony sposób, który do dziś należy do ulubionych sposobów przygotowywania dań większości mieszkańców RPA. Bardzo wysokie temperatury wymusiły w RPA specyficzny sposób przechowywania żywności, który stał się w zasadzie tradycją kulinarną. I tak np. mięso soli się, przyprawia i suszy tak, by zachowało swój aromat a jednocześnie by się nie zepsuło. Tak przyrządzone mięso stało się bardzo popularną potrawą biltong, którą można dostać praktycznie wszędzie. Początkowo był to tylko sposób na przedłużenie trwałości jedzenia, aby z czasem przerodzić się w samodzielną potrawę przyrządzaną na bazie wachlarza rożnych mięs. Podobnym rodowodem mogą się poszczycić i inne smakołyki jak droewors - sucha kiełbasa i bokkoms - tradycyjna solona ryba.Do tradycyjnych lokalnych produktów należą też rooibos – afrykańska ziołowa herbata z czerwonokrzewu, wolna od kofeiny, bogata w sole mineralne oraz chutney z owoców i pikantnych przypraw stosowana jako dodatek do dań. Herbata rooibos staje się coraz bardziej popularnym napojem również w krajach Europejskich. Ceniona jest bowiem za swoje lecznicze właściwości i niezwykle łagodny smak, który idealnie komponuje się z miodem, cytryną, trawą cytrynową, aloesem czy imbirem. Pikantna kuchnia malajska, która opiera się na islamie, wyklucza użycie wieprzowiny i alkoholu. Wegetariańskie bywają przeważnie przekąski jak samoosas, aromatyczne pierożki smażone w głębokim tłuszczu i chilli bites smażone kulki ciasta przyprawione pikantnymi papryczkami chilli. Malajskie desery to np. pudding z pelargonii, melk tert - tarta mleczna czy puddingi. Wszystkie mają wspólną cechę: są treściwe i dosyć słodkie. Szaszłyki owocowe to atrakcyjny, kolorowy deser z owoców nadzianych na patyk. Do przyrządzenia tej afrykańskiej specjalności zazwyczaj wykorzystuje się owoce sezonowe. Pyszną słodką przekąską są również owoce kandyzowane, smażone w cukrze np. plasterki pomarańczy, wiśnie, kawałki fig czy melonów.


   Od czasu zaprzestania dyskryminacji rasowej w 1994 roku, Republika Południowej Afryki dąży do zjednoczenia społeczeństwa. Ta tendencja jedności widoczna jest w jedenastu językach oficjalnych kraju, jego barwnej i zróżnicowanej wielokulturowości i z całą pewnością w tutejszej kuchni. To, co znamy pod nazwą "kuchnia Republiki Południowej Afryki" jest mieszanką potraw tradycyjnie afrykańskich oraz wpływów europejskich i orientalnych. Być może, artykuł ten zainspiruje do dalszych poszukiwań, a może także do odwiedzenia słonecznego RPA - "tęczowego narodu Bożego" z jego "tęczową kuchnią".




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE