Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kuchnia węgierska


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia węgierska

   Węgierska kuchnia zdecydowanie wyróżnia się na tle kuchni innych narodowości. Unikatowość tutejszych specjałów wiąże się z ich zdecydowanym, ostrym smakiem ubogaconym dodatkowo dużą ilością aromatycznych przypraw, wśród których prym wiedzie tzw. czereśniowa, strączkowa ostra papryka i nie mniej popularna mielona, słodka papryka. Charakterystyczny czerwony kolor potraw oraz bogata kompozycja przypraw takich jak szafran, czosnek, kolendra, pieprz, cebula czy majeranek sprawia, iż w węgierskich potrawach zakochać się można od pierwszego spróbowania.




   Znane węgierskie powiedzenie głosi, iż najpierw węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słój z papryką, a następnie zastanawia się co do niej dodać. Faktycznie, kuchnia węgierska nie ma sobie równych zarówno co do liczby potraw zawierających paprykę, jak i w ilości tej aromatycznej przyprawy dodawanej do jednego dania.


   Ten żyzny, obfitujący w zboża i winną latorośl kraj poszczycić się może fantastycznymi winami jak Egri Bikavér (inaczej bycza krew z Egeru) oraz Tokaj. Zakąszane tradycyjnymi węgierskimi specjałami stanowią bardzo harmonijne połączenie. Mocną stroną naddunajskiej kuchni stanowią bez wątpienia zupy. Aromatyczna halászlé, czyli zupa rybna, która podzieliła węgierskich smakoszy na dwa obozy. Miłośników halászlé z karpia poławianego z Dunaju oraz zwolenników tej potrawy przygotowanej z karpia żyjącego w Cisie. Jedna i druga jest wyborna i obok rosyjskiej uchy i marsylskiej bouillabaisse jest trzecią zupą rybną niezwykle głęboko zapadającą w pamięć. Z innych dań rybnych nie można zapomnieć o balatońskiej perle wśród ryb, nazywanym dumnie fogas - sandaczu. Fogas przyrządzony według receptury słynnego kuchmistrza Karoly Gundela jest potrawą zaiste godną króla.


   Bográcsgulyás to kolejna z pysznych węgierskich zup, tym razem gulaszowa. Ta pieczołowicie przygotowywana w żeliwnym kociołku nad paleniskiem lub obecnie w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spirytusową sycąca, zupa z kawałkami obsmażonej wołowiny i jarzynami jest kwintesencją węgierskiej kuchni. Również bableves, czyli zupa fasolowa z drobnymi kluseczkami zwanymi tu pieszczotliwie galuski świetnie zaostrza apetyt.


   Znanym i lubianym na całym świecie daniem pochodzenia węgierskiego jest aromatyczna warzywno - mięsna potrawa znana jako leczo – lecsó. Może być podawana jako dodatek do potraw lub stanowić cały posiłek, w zależności od składników można przyrządzić delikatniejsze lub bardziej sycące wersje tego pachnącego dania.


   Do tutejszych, kontrowersyjnych przysmaków zaliczyć możemy gęsie wątróbki. Dziś w wielu krajach jest zakaz tego brutalnego sposobu hodowania gęsi ze stłuszczonymi wątrobami. Jednak Węgry obok Izraela są w tej dziedzinie prawdziwym imperium. Foie gras z namaszczeniem przyrządzana na kilkadziesiąt sposobów, przez koneserów uznawana jest za niezwykle luksusowy i wyrafinowany delikates. Nade wszystko, gdy w kieliszku złoci się słodkie wino ze wzgórza Tokay.


   Niewątpliwym atutem tej pikantnej, paprykowej kuchni są także wędliny. Wystarczy wspomnieć o szanowanej tutejszej salami, która w towarzystwie niemalże narodowego napoju, pálinki, aromatycznej podwójnie pędzonej wódki z wyczuwalną nutą owoców, świetna jest jako pobudzająca kubki smakowe przystawka.


   Jeśli chodzi o słodkości i desery to wspomniany wyżej, biegły w swym fachu niezrównany kucharz i cukiernik Karoly Gundel jest ojcem jednego z wyśmienitych deserów: palacsinta gundel modra, czyli usmażonych na złoto, delikatnych naleśników z rodzynkowo - orzechowym nadzieniem skąpanych w rumowo-czekoladowym syropie. Kuchnia węgierska w swym arsenale posiada również cały szereg pysznych ciast i słodkich ciasteczek. Godne polecenia są mignony czyli miniaturowe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem. Zajadane do pysznej kawy podanej na sposób włoski są ukoronowaniem posiłku. Jednak prawdziwą, kaloryczną specjalnością Węgier jest tort Dobosa. Historia tego deseru sięga 1855 roku gdy mistrz Jozsef Dobos przygotował na wystawę cukierniczą kakaowo – czekoladowy, biszkoptowy tort. Ten delikatny przysmak oblany polewą karmelową tak zachwycił próbujących, iż od tego czasu stał się wręcz obowiązkowym deserem podawanym w każdej szanującej się węgierskiej cukierni.


   Gdy pomyślimy o kuchni węgierskiej przed oczami staną nam zapewne pachnące kociołki zup i aromatyczne pikantne dania gulaszowe. Jednak ta nietuzinkowa kuchnia ma do zaoferowania o wiele więcej. Odkrywajmy więc skarby ukryte w paprykowych sosach i karmelowych glazurach, na równi z kulturą, architekturą i sztuką tego wspaniałego kraju.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE