Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta Smartfood

Dieta Smartfood

Eliana Liotta

Wydawnictwo: Muza

Ilość stron: 416

ISBN: 978-83-287-0674-3

Format: 135 x 200 mm

Oprawa: Miękka

Sugerowana cena: 39,90 zł



   Ile jeść dziennie kawałków czekolady, by usprawnić układ krążenia? Czy warto mrozić sok pomarańczowy? Jak przygotować kapustę, by hamowała powstawanie komórek rakowych? Krótko mówiąc - jak jeść smart, czyli mądrze? "Dieta Smartfood", owoc badań setek naukowców z całego świata.

   "Dieta Smartfood" to opowieść o jedzeniu niezwykłym. O produktach żywnościowych powszechnie znanych, a przy tym szczególnych: wchodzą w dialog z DNA, chroniąc ciało przed chorobami i uciszając geny starzenia. Znaczenie tego odkrycia brzmi futurystycznie: odtąd każdy z nas, w trakcie codziennych posiłków, może zmienić swoje zapisane w genach przeznaczenie.





   Cudów nie ma - jest jednak nauka. SmartFood to inicjatywa pod egidą Europejskiego Instytutu Onkologicznego. Badania Instytutu nad tym, jak jedzenie wpływa na geny, zaowocowały odkryciami, którymi naukowcy chcieli podzielić się z ludźmi na całym świecie. Jakie posiłki mają wpływ na długość naszego życia? Które produkty są w stanie zmniejszyć ryzyko nowotworów? Naukowcy z projektu SmartFood wyselekcjonowali 30 produktów spożywczych, których jadanie jest smart, czyli mądre. Ich składniki mogą przekonać geny, by pracowały więcej lub mniej. A to oznacza możliwość spowolnienia procesów starzenia, uniknięcia wielu chorób i dolegliwości w tym np. choroby wieńcowej, nadciśnienia, nowotworów, ale i nadwagi. Naukowcy pracowali pod kierunkiem Piera Giuseppe Pelicciego i Lucilli Titty, współautorów książki "Dieta Smartfood", która właśnie trafia do polskich czytelników.

   Dieta Smartfood bazuje na badaniach naukowców z całego świata. Nie jest jednak bez znaczenia, że została sformułowana we Włoszech - w kraju, w którym jedzenie jest przede wszystkim jedną z największych życiowych przyjemności. Propozycja naukowców to nie szereg wyrzeczeń, ale kompas wskazujący produkty, które szczególnie warto spożywać. Jeśli ktoś spodziewa się tabelek z kaloriami, wyliczonych co do grama porcji makaronu oraz kategorycznych zakazów, musi poszukać innej książki.

   Jakie owoce pomogą na opuchnięte nogi? Co robić, żeby jeść ryby i uniknąć problemu z rtęcią? Kiedy kawa szkodzi, a kiedy pomaga? Jak długo gotować czosnek, by zachował dobroczynne działanie? Obok przystępnie wyłożonych zasad diety Smartfood i badań, z których wynikają, czytelnicy znajdą w książce mnóstwo porad, jak na co dzień najlepiej skorzystać z superproduktów, przykładowe menu, w których zachowane są odpowiednie proporcje, a także obszerny dział przedstawiający popularne mity żywieniowe, z którymi rozprawiają się autorzy.

prof. Pier Giuseppe Pelicci - dyrektor ds. badań w Europejskim Instytucie Onkologicznym i profesor zwyczajny na uniwersytecie w Mediolanie. Jest znany z badań nad onkogenomiką i długowiecznością. Przyczynił się do stworzenia pierwszego molekularnego leku przeciwnowotworowego i odkrycia pierwszego genu starzenia u ssaków.

dr Lucilla Titta - naukowiec i specjalistka w dziedzinie żywienia, jest koordynatorką projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie. Bada współzależności między żywieniem a zdrowiem, przywiązuje dużą wagę do upowszechniania odkryć naukowych jako narzędzia profilaktyki.

Eliana Liotta - dziennikarka, pisze do "Sette" oraz "Io donna" (tygodniowych dodatków do "Corriere della Sera").




Zobacz więcej na temat:

dietawydawnictwo muza


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE