Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


12.12.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nie daj się alergii

Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M

Ilość stron: 304

ISBN: 978-83-8021-209-1

Format: 220 x 165 mm

Oprawa: Miękka

Sugerowana cena: 32,90 zł



   Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to, że produkt nie posiada glutenu oznacza, że jest zdrowy i czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Na te i inne trudne pytania odpowiada znana dietetyczka Katarzyna Turek.





   Autorka rozprawia się z mitami na temat modnych dziś diet eliminacyjnych i udziela praktycznych porad, jak postępować, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety. Wyraźnie podkreśla, że wykluczając ze względów zdrowotnych jeden produkt, należy go zamienić na inny, który dostarczy organizmowi brakujących składników. W tym celu przedstawia gotowe listy zamienników oraz 70 gotowych prostych przepisów, które ułatwią stosowanie diety w codziennym życiu. Do lektury książki zachęca również piękna szata graficzna i kolorowe zdjęcia proponowanych potraw.



   Co tak naprawdę wiemy o nieprawidłowych reakcjach na pokarm? Czy jesteśmy w stanie ocenić czy ból brzucha, wzdęcia, wysypka, rozdrażnienie, łzawienie i napady migrenowe są spowodowane nieprawidłową reakcją układu odpornościowego, nadwrażliwości, groźnej choroby autoimmunologicznej czy po prostu brakuje nam enzymu odpowiedzialnego za rozkład danej substancji zawartej w pożywieniu?




Zobacz więcej na temat:

wydawnictwo malergia


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE