Pięć przemian na polskim stole
Katarzyna Maria Puchacz
Wydawnictwo: Vital
Ilość stron: 172
ISBN: 978-83-64278-57-0
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: Miękka
Sugerowana cena: 24,90 zł
Tradycja Pięciu Przemian wywodzi się z Chin. Obecnie cieszy się ogromną popularnością i ma miliony wielbicieli na całym świecie. Jej zasady odżywiania są ściśle związane z wewnętrznym zegarem biologicznym i przepływem energii przez poszczególne narządy naszego ciała w cyklu dobowym. Sposób przyrządzania posiłków według tej tradycji jest źródłem harmonii, równowagi wewnętrznej i gwarancją dobrego zdrowia. Dzięki tej książce poznasz zasady odżywiania według kuchni Pięciu Przemian i proste przepisy na smaczne potrawy.
|
|
Przygotowując posiłki ważne jest, abyś zachował odpowiednią kolejność dodawanych składników. Dieta ta często jest stosowana aby pozbyć się różnego rodzaju dolegliwości. W takim przypadku należy pamiętać o zakończeniu potrawy produktem należącym do tej przemiany, w której znajduje się narząd, który chcesz wzmocnić czy uzdrowić. Na przykład, jeśli cierpisz na nadkwasotę zakończ na Ziemi, ponieważ dolegliwość dotyczy żołądka, a jest on jej przyporządkowany.
Na końcu książki znajdziesz precyzyjne tabele, dzięki którym dopasujesz konkretne produkty do danej przemiany. Jeśli do potrawy wykorzystasz składniki z każdego żywiołu, to będzie ona mocniejsza energetycznie i zgodna z zasadą przepływu energii. Dzięki temu nie tylko odżywisz swoje ciało, ale dodasz energii organom, które wymagają wsparcia.
Najlepiej stosować produkty, które rosną w naszej szerokości geograficznej. Natura wie jakiego energetycznie pokarmu potrzebujemy, aby zbytnio nie wychładzać czy rozgrzewać organizmu.