Gutek napisał/a:
Omówienie książki Gary Taubes'a "Good Calories, Bad Calories".
Jest tu: http://nowadebata.pl/wp-c...aDebata.pl_.pdf
Kontrowersyjne wypracowanie, ale uderzające w sedno sprawy. Niepodoba mi się jednak, że nie wspomniano w niej o kwasach omega 3, a przecież widać nawet po wpisach na forum, że wyraźnie przyniosi ludziom korzyści zdrowotne. Kwasy omega 3 należą do wielonienasyconych, który tam są potępiane, chwalone są tylko kwasy nasycone pochodzące od surowców pochodzenia zwierzęcego. Kwasy omega 3 występują przecież też np. w rybach morskich i oleju lnianym, a więc w opracowaniu jest nieścisłość lub brak wiedzy autora. Ponadto wypracowanie dotyczy problemu otyłości, cholesterolu i rakowi a ważna jest też odporność a do tego potrzeba witaminy C, bioflawonoidów i iinych antyoksydantów, które w większości są w produktach pochodzenia roslinnego, a więc żeby połaczyć to to trzeba również w pewnym stopniu korzystać z nieprzetworzonych produktów roślinnych.
The Truth Is Out There