Moim zdaniem dobrze jest przyjmować kwas foliowy w czasie zróżnicowanego obiadu (np. mięsko, ziemniaki, surówka) ponieważ witamina ta dla lepszego wchłonięcia lubi kompleks witamin B, uwielbia witaminę B12 i żelazo, nie gardzi witaminą H i witaminą C.
» przejdź do wątkuForum dyskusyjne
powrót
Wszystkie posty użytkownika NutriAdvicerka
|
|
Przy diecie odchudzającej warunkiem podstawowym jest [b:851e832051]unikanie węglowodanów prostych[/b:851e832051] o dużym indeksie i ładunku glikemicznym czyli glukozy, sacharozy (pospolity biały cukier), maltozy (w piwie). Jeśli chodzi o węglowodany złożone (np. skrobia) to nie są one aż tak straszne, ponieważ są rozkładane powoli bez znacznych wychyleń krzywej glikemicznej. ?ródłem weglowodanów złożonych są np. surowe warzywa. Ale uwaga ! Pod wpływem długiej obróbki termicznej (gotowanie) węglowodany złożone zamieniają się w te prostsze. Jeśli produkt zawiera dużo węglowodanów prostych to już na wstępnym odcinku przewodu pokarmowego w jamie ustnej np. zwykły chleb, "nasączony" śliną z zawartą w niej enzymem amylazą, "przytrzymany" przez chwilę w jamie ustnej robi się słodki. Owoce zawierają dużo fruktozy, który ma niski indeks i ładunek glikemiczny, jednak przy odchudzaniu zalecałabym lekką wstrzemięźliwość od słodkich owoców. Węglowodany (zwłaszcza proste) nie tylko powodują zwiększanie masy, ale przy pożywieniu mieszanym (białka, węglodany, tłuszcze) ich nadmiar jest zamieniany na cholesterol.
Podsumuwując duża ilość skutecznych diet odchudzających i prozdrowotnych zaleca ograniczenie węglowodanów zwłaszcza prostych lub też niełączenia ich w jednym posiłku z innymi składnikami żywności.
» przejdź do wątkuPodsumuwując duża ilość skutecznych diet odchudzających i prozdrowotnych zaleca ograniczenie węglowodanów zwłaszcza prostych lub też niełączenia ich w jednym posiłku z innymi składnikami żywności.
Znalazłam obszerny arykuł na temat aspartamu, stawiający go w bardzo ale to bardzo niekorzystnym świetle
[URL=http://www.grazingsheep.com/artp/nauka/2003/2003_aspartam.htm]Artykuł o aspartamie[/URL]
Wniosek po przeczytaniu może być tylko jeden - unikać jak ognia produktów zawierających aspartam.
» przejdź do wątku[URL=http://www.grazingsheep.com/artp/nauka/2003/2003_aspartam.htm]Artykuł o aspartamie[/URL]
Wniosek po przeczytaniu może być tylko jeden - unikać jak ognia produktów zawierających aspartam.
- Magnez przyjmowany podczas posiłku może utrudnić trawienie, ponieważ zobojętnia soki żołądkowe. Lepiej więc zażywać go między posiłkami. Natomiast przy nadkwasocie przyjęta na czczo tabletka magnezu skutecznie zobojętni soki żołądkowe i złagodzi dolegliwości.
- Witamina A, wapń oraz fosfor zwiększają przyswajalność i skuteczność magnezu.
- Magnez dobrze współpracuje również z witaminami z grupy B, a szczególnie B6.
- Wapń i magnez są najlepiej wchłaniane wtedy, gdy preparat, który zażywamy, zawiera je w formie chelatowej
?ródło informacji: www.biosila.pl/content/view/252/
» przejdź do wątku- Witamina A, wapń oraz fosfor zwiększają przyswajalność i skuteczność magnezu.
- Magnez dobrze współpracuje również z witaminami z grupy B, a szczególnie B6.
- Wapń i magnez są najlepiej wchłaniane wtedy, gdy preparat, który zażywamy, zawiera je w formie chelatowej
?ródło informacji: www.biosila.pl/content/view/252/
[quote:dd773af1a6]Moim zdaniem zawsze lepiej jeść to co naturalne[/quote:dd773af1a6]
Zgadzam się z tym twierdzeniem całkowicie. Przyjmowanie suplementów "monotematycznych" jest nie do końca poznanym zjawiskiem. Być może również dla błonnika ważna jest też obecność w pożywieniu nie poznanych jeszcze przez nas "towarzyszy broni". W suplementach raczej ich nie ma.
» przejdź do wątkuZgadzam się z tym twierdzeniem całkowicie. Przyjmowanie suplementów "monotematycznych" jest nie do końca poznanym zjawiskiem. Być może również dla błonnika ważna jest też obecność w pożywieniu nie poznanych jeszcze przez nas "towarzyszy broni". W suplementach raczej ich nie ma.
No ruszyłeś bardzo ciekawy i kontrowersyjny temat. Ja przytoczę link do serwisu odzywianie.info.pl a konkretnie PUNKT 16 zasad zdrowego odżywiania
[URL=http://www.odzywianie.info.pl/Zasady-zdrowego-odzywiania.html]Zasady zdrowego odżywiania[/URL]
Mój głos - ograniczać do minimum spożywanie przetworzonego mleka :!:
» przejdź do wątku[URL=http://www.odzywianie.info.pl/Zasady-zdrowego-odzywiania.html]Zasady zdrowego odżywiania[/URL]
Mój głos - ograniczać do minimum spożywanie przetworzonego mleka :!:
Zarówno zielona i czerwona herbata mają pozytywne właściwości. W odchudzaniu (w regulowaniu przemiany materii) bardziej pomocna jest czerwona, w szczególności herbata oolong, zielona natomiast jest bardziej oczyszczająca i zaopatruje organizm w niezbędne składniki.
» przejdź do wątkuZdecydowanie stawiam na Ładunek Glikemiczny - jest dokładniejszy i bardziej "akuratny".
» przejdź do wątkuTak jest to prawda, ale w odniesieniu do "barwionych" wędlin azotynem sodu i "podprawianych" fosforanami, natomiast mięso i przetwory bez tych dodatków, czyli o naturalnym kolorze można spokojnie łączyć z chlebem razowym.
» przejdź do wątkuNajlepszym sposobem wydaje się być mieszanie wszelkiego typu pestek i orzechów czyli np. orzechy włoskie z orzechami laskowymi, z migdałami, z pestkami słonecznika, z pestkami dyni. Unikałabym raczej mieszania pestek i orzechów z suszonymi owocami typu morela i śliwka gdyż są one konserwowane związkami które mogą wiązać wapń.
» przejdź do wątkuProszę bardzo:
[URL=http://www.optymalni.info/kalkulator.php?go=tabele]www.optymalni.info/kalkulator.php?go=tabele[/URL]
[URL=http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kalkulator.html]www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kalkulator.html[/URL]
[URL=http://www.optymalnie.eu/2007/08/13/tabele-wartosci-kalorycznych/]www.optymalnie.eu/2007/08/13/tabele-wartosci-kalorycznych/[/URL]
[URL=http://tabelekaloryczne.w.interia.pl]tabelekaloryczne.w.interia.pl[/URL]
» przejdź do wątku[URL=http://www.optymalni.info/kalkulator.php?go=tabele]www.optymalni.info/kalkulator.php?go=tabele[/URL]
[URL=http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kalkulator.html]www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kalkulator.html[/URL]
[URL=http://www.optymalnie.eu/2007/08/13/tabele-wartosci-kalorycznych/]www.optymalnie.eu/2007/08/13/tabele-wartosci-kalorycznych/[/URL]
[URL=http://tabelekaloryczne.w.interia.pl]tabelekaloryczne.w.interia.pl[/URL]
Proszę się nie obawiać braku wapnia. Nie liczy się ilość tylko jakość wapnia. Musi on być w odpowiedniej proporcji do fosforu i magnezu oraz kilku innych czynników potrzebnych do wchłonięcia. Mleko i nabiał jest przereklamowanym źródłem wapnia i budzi obecnie coraz więcej wątpliwości. Dla grupy krwi 0 dobrym źródłem wapnia (w odpowiedniej proporcji z innymi składniki) są np. orzechy włoskie.
» przejdź do wątku