Forum dyskusyjne
powrót
|
|
Świeżo wyciśnięty sok warzywno-owocowy to pyszna bomba witaminowa. Jeśli macie w domu sokowirówkę, nie zawahajcie się jej użyć
Składniki na sok warzywny:- kilka marchewek,
- 2 buraki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek białej rzodkwi,
- kilka jabłek ze skórką,
- łodyżki świeżego szpinaku.
Warzywa obieramy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych i w sokowirówce wyciskamy sok. Pijemy od razu ? im świeższy, tym zdrowszy.
i Bardzo ważne jest aby sie nie głodzic bo organizm zacznie magazynowac tłuszcz
1. Jedz regularnie
Staraj się jadać posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniesz odkładaniu się tzw. ?tłuszczyku?. Nasz organizm jest bardziej sprytny, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Jeśli będziemy spożywać posiłki o różnych porach ? to organizm będzie rozregulowany i nie będzie pamiętał kiedy jest pora posiłku. Skutkować to będzie magazynowaniem substancji zapasowych, a w efekcie przybranie na wadze będzie tylko kwestią czasu.
2. Warzywa to nie wróg
Polacy są narodem mięsożernym i nie jest to tylko stereotyp. Spożywanie dużej ilości mięsa to mocna zakorzeniona w naszej kulturze tradycja. Od dawien dawna naszym sztandarowym daniem obiadowym jest schabowy z ziemniakami. Wpadliśmy w pewnego rodzaju monotonię żywieniową. Warzywa są u nas tylko dodatkiem do mięs, kanapek, itp. Dlaczego by więc nie spróbować potraw tylko jarskich? Nie mówię tu o przejściu na wegetarianizm albo weganizm. Chodzi o to, aby włączyć w swoją dietę warzywa. Są przede wszystkim zdrowe, kolorowe, miłe dla oka, smaczne, a niejednokrotnie potrawy przygotowane z nich są wyśmienite i nasze podniebienie czeka tylko na dawkę smaku potrawy z warzyw. Wypróbuj cieciorkę. W sieci znajdziemy wiele przepisów na szybkie, tanie, smaczne i zdrowe dania z warzyw ? choćby naleśniki ze szpinakiem, zupę krem z brokułów, różnego rodzaju sałatki. Wybór należy do nas, a naprawdę jest w czym wybierać.
3. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem ? nie objadaj się słodyczami
Nasze ulubione słodycze. Od dzieciństwa są naszą pokusą, której często ulegamy. Sięgamy po nie, kiedy szybko potrzebujemy dawki cukru, kiedy jesteśmy zestresowani, mamy problemy. Wiem, że nie jest realne wyeliminowanie ich z naszego życia. Zamiast tego można korzystać z dobrodziejstw lata i zamiast kolejnego batonika zjeść truskawki bądź banana. Pomarańcze, gruszki czy brzoskwinie również są słodkie, a w dodatku zawierają wiele witamin. Zastąp słodycze zdrowymi słodyczami (zamiennikami) i owocami, a wyjdzie Ci to na zdrowie.
4. Unikaj alkoholu i papierosów
Jeśli palisz ? spróbuj znaleźć odpowiedni dla Ciebie sposób na ograniczenie palenia, a być może uda Ci się całkowicie pożegnać z tym nałogiem. Pal do połowy, wyrzucaj pierwszy papieros z paczki, nie miej papierosów na widoku (ani popielniczki), nie pal w domu, pracy czy samochodzie. Alkohol? Owszem, tylko w takiej ilości, aby nie zaburzał naszej percepcji. Czerwone wino jest jak najbardziej zdrowe, ale wypicie całej butelki nikomu na zdrowie nie wyjdzie ? a prędzej zaszkodzi? Zatem wszystko jest dla ludzi ? jednak co za dużo to nie zdrowo.
5. Dbaj by to, co przygotujesz było nie tylko smaczne, ale i miłe dla oka. Podobno jemy też oczami
Owszem, jemy nie tylko ustami, ale również oczami i nosem. Spróbujmy posiłki przygotować w taki sposób, aby były atrakcyjne wizualnie ? np. pomidory ułóż na brzegu talerza, posyp posiekaną bazylią i obłóż plasterki mozarelli, w środek można włożyć samodzielnie przygotowane bułeczki, które posmarujemy również domowej roboty przez nas przygotowanym masełkiem czosnkowym. Wygląda efektownie, a jak smakuje?
6. Produkty typu fast food zastąp zdrowszymi, samodzielnie przygotowanymi wersjami
Zamiast stać w kolejce w ?restauracji? z szybkim jedzeniem, samodzielnie przygotuj hamburgery, hot-dogi a nawet kebab. To nie są trudne w przygotowaniu potrawy, a będziesz mieć pewność tego, co do pochodzenia składników. Jeśli jest taka szansa, lepiej idź do baru na zupę.
7. Używaj ziół, a ogranicz sól
Bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano i wiele innych ziół nadaje potrawom inny smak i aromat. Eksperymentuj. Sprawdź, który smak Ci odpowiada. Po co solić wszystko, co jemy? Sól w nadmiernej ilości tylko szkodzi. Kupuj zdrową sól nierafinowaną
8. Pij dużo płynów
Każdy o tym wie, że powinniśmy pić dużo płynów. Po co pić popularne gazowane napoje, które w litrze mają niewyobrażalną ilość cukru? Poza tym pomyśl: skoro jeden z naszych ulubionych napojów ma również zastosowanie, jako odrdzewiacz, to co on robi z Twoim żołądkiem? Najlepsza do picia jest woda, gdyż nie zawiera żadnych dodatków. Jeśli nie lubisz pić samej wody, dodaj do niej cytrynę i świeżą miętę ? otrzymasz niezwykle orzeźwiający napój. W dalszym ciągu nie przemawia to do Ciebie? Pij zatem soki i nektary, ale pamiętaj, by wybierać te bez cukru.
9. Używaj oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy z grupy A, D, E oraz K. Jej dobroczynne działanie polega na zdolności asymilacji cukrów i wyrównywania ich poziom we krwi, dlatego też oliwa z oliwek jest polecana diabetykom. Ponadto zapobiega powstawaniu wolnych, a także doskonale oczyszcza organizm i doskonale wspomaga procesy trawienne naszego organizmu. Zalety oliwy z oliwek można by wymieniać bez końca, ale lepiej będzie jeśli sami spróbujecie włączyć oliwę z oliwek do swojej diety, a efekty zauważycie sami. Przeczytaj też o roli tłuszczu
10. Wiedz, co jesz ? czytaj etykiety na opakowaniach
Rób zakupy z głową. Niech czytanie etykiet wejdzie Ci w krew a dzięki temu doskonale będziesz wiedzieć, co wkładasz do koszyka.
Skład chemiczny tranu Oleum Morrhuae seu Oleum Jecoris Aselli: estry glicerolowe nienasycownych kwasów tłuszczowych, np. kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, ponadto kwasy tłuszczowe nasycone i ich estry (mirystycynowy, palmitynowy), witamina A ? akseroftol (minimum 800 jednostek międzynarodowych w 1 g), witamine E ? tokoferol, witamina D ? kalcyferol (min. 80 jednostek w 1 g), jod, selen, brom, estry i ketony o właściwościach antybiotycznych. Wartość energetyczna 15 ml tranu ? 130 cal. Tran pozbawiany składników aromatycznych nie posiada tych samych właściwości leczniczych co tran naturalny, a jego rola ogranicza się wówczas do dostarczania witaminy A oraz D
Dzień 2
- Śniadanie: 1 szklanka soku grejpfrutowego, 1/2 grahamki i 1 plasterek szynki.
- Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light z ziarnami zbóż i kawałkami ananasa.
- Obiad: 150 g pstrąga z rusztu, 1/2 szklanki makaronu z posiekanym pomidorem, 200 g gotowanego szpinaku.
- Podwieczorek: 1/2 grejpfruta i 1 plasterek ananasa.
- Kolacja: 2 plasterki chudej szynki, 1 średnia pokrojona cykoria polana sokiem z 1/2 cytryny i jedną łyżeczką oleju, 2 kromki chleba razowego.
Dzień 3
- Śniadanie: 1 szklanka chudego mleka z dwoma łyżkami płatków owsianych i dwoma kukurydzianych z miodu, 1/2 banana.
- Drugie śniadanie (dieta grejpfrutowa): 1 porcja grillowanego grejpfruta.
- Obiad: 150 g ugotowanego makaronu z sosem z pomidorów, 1 główka sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, 1 szklanka soku ananasowego.
- Podwieczorek: 2 plasterki ananasa.
- Kolacja: 1 grejpfrut posypany jedną łyżeczką cukru.
Dzień 1
- Śniadanie: 3/4 szklanki świeżego soku ananasowego, 1 kromka ciemnego pieczywa posmarowana jedną łyżeczką miodu.
- Drugie śniadanie: 1 szklanka soku z grejpfruta bez cukru.
- Obiad: 100 g mięsa z kurczaka pieczonego w folii lub z rusztu, sałatka owocowa z ananasem i grejpfrutem.
- Podwieczorek: 1 kubeczek jogurtu naturalnego.
- Kolacja: 100 g rostbefu z rusztu, 5 liści sałaty z sosem winegret, 1/2 grahamki.
dieta przeniczna
Wywodzi się z medycyny chińskiej. według niej kurację pszeniczną powinno się przeprowadzać na przełomie kwietnia i maja, bo to najlepszy moment na wiosenne porządki w organizmie. przed rozpoczęciem diety pszenicznej powinnaś sprawdzić do jakiego typu, według medycyny chińskiej, należysz: yang (tzw. osoby ciepłe) czy jin (tzw. osoby wychłodzone).
Jeśli nie znosisz upałów, dobrze się czujesz w chłodnych pomieszczeniach, otwierasz często okna, miewasz podwyższone ciśnienie - jesteś jang. Osoby jin są natomiast zmarzluchami o zimnych stopach i dłoniach, mają niskie ciśnienie. Dieta jest szczególnie polecana osobom "energetycznie ciepłym", bo pszenica to pokarm "zimny", który "wymiata" z jelit zalegające resztki, usuwa z przewodu pokarmowego kwasy żółciowe i cholesterol, reguluje poziom glukozy we krwi. Natomiast osoby typu jin powinny stosować dietę pszeniczną nie dłużej niż 3 dni. Jeśli podczas stosowania kuracji pojawi się biegunka, ból brzucha lub wysypka na ciele, natychmiast przerwij oczyszczanie - być może masz alergię na pszenicę.
Zasady kuracji
- Każdego dnia jesz na śniadanie, obiad i kolację gotowaną pszenicę bez żadnych ograniczeń.
- "Menu" możesz urozmaicić (także bez ograniczeń) sałatką z liści pokrzywy, mniszka lekarskiego i kiełków pszenicy.
- Pij do woli ciepłą, przegotowaną wodę oligoceńską lub wodociągową, ale po przefiltrowaniu.
- Osoby wychłodzone (jin), jeśli zdecydują się na tę dietę, powinny spożywać dodatkowo gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, buraki, por i kapustę, przyprawione ziołami "ocieplającymi". Należą do nich: tymianek, rozmaryn, kminek, koper. Zalecane są także napary z kopru, kminku, anyżu, rozgniecionych ziaren kardamonu.
- Wielu znawców makrobiotyki twierdzi, że pszenicę podczas terapii oczyszczającej można równie dobrze zastąpić ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem lub innymi pełnoziarnistymi kaszami.
Przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcję. Dlatego nie wolno zarywać nocy, niedosypiać. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Odporność organizmu osłabiają też sytuacje stresowe, życie w napięciu. System obronny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Zdenerwowanie zakłóca ich współpracę. By do tego nie doszło, trzeba codziennie poświęcić trochę czasu na relaks, odprężenie, wyciszenie.
Rezygnacja z używek wspomaga układ odpornościowyAlkohol, papierosy, kawa niszczą witaminy (głównie witaminę C) i mikroelementy, które wzmacniają nasze siły obronne. Chociaż rzucenie palenia jest trudne, na pewno warto choćby ograniczyć liczbę wypalanych papierosów.
Hartowanie organizmu to podstawa budowania odpornościSprawdza się np. brodzenie w zimnej wodzie. Trzeba napełnić nią wannę tak, by sięgała do połowy łydek. Po kilkunastu minutach brodzenia trzeba stopy dobrze osuszyć i wymasować (można użyć balsamu rozgrzewającego).
Od dawna zalecanym sposobem na hartowanie organizmu jest naprzemienny natrysk. Najpierw ciało polewamy ciepłą wodą (20-30 sekund), a potem chłodną (2-3 sekundy). Różnice temperatur trzeba zwiększać stopniowo i zawsze kończyć zabieg wodą o temperaturze ciała.
- Ciało funkcjonuje według niezwykle precyzyjnego naturalnego zegara. Jeśli dopasujesz się do jego rytmu, organizm pomoże ci łagodnie przejść od stanu spoczynku do aktywności. Już godzinę przed planowaną pobudką (o ile ta codziennie ma miejsce o tej samej porze) sen staje się płytszy, temperatura ciała wzrasta, uwalniany jest kortyzol - dodaje ekspert. Kortyzol jest znany jako hormon stresu, ale tym razem nie masz się czego obawiać, bo to właśnie on dodaje rano energii do działania, sprawia, że bez trudu wyskakujesz z pieleszy.
Jeśli ciało nie zna rytmu (bo go nie wyznaczyłeś), nie będzie wiedziało, kiedy ma się przygotować do rozpoczęcia dnia. Wtedy bardzo możliwe jest, że gdy zadzwoni budzik, organizm nie będzie jeszcze gotowy do działania. Po prostu go zaskoczysz.
Co jeśli żyjesz chaotycznie? Czy jest dla ciebie jeszcze jakaś nadzieja? Nie martw się, ciało uczy się bardzo szybko. Ustawiaj budzik na tę samą godzinę każdego dnia, a już po krótkim czasie zauważysz, że wstajesz bez większego wysiłku. Co więcej, budzisz się sam tuż przed irytującym alarmem.
- Codziennie jedz co najmniej pięć porcji (około 400 g) owoców i warzyw, a do każdego posiłku włączaj pełnoziarniste produkty zbożowe lub orzechy. Wymienione pokarmy mają właściwości przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego, m.in. nowotworu jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelit.
- Jedz mniej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowo. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i wysoko przetworzonego mięsa (głównie wędlin) znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego oraz prawdopodobnie ma również wpływ na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku, płuc, żołądka czy prostaty. Pod pojęciem czerwonego mięsa rozumiemy w tym przypadku wieprzowinę, wołowinę, baraninę oraz mięso kóz. Natomiast wysoko przetworzone mięso to wszelkiego rodzaju wędliny: wędzone, suszone, solone itd.
- Pij niewielkie ilości alkoholu. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują również spożycie alkoholu. Alkohol ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjatkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
- Jedz mało soli. Eksperci zalecają unikanie pokarmów z dużą ilością soli (wędliny, słone przekąski) i konserwowanych solą np. ryb, a także dań gotowych, które również zawierają duże ilości soli. Ograniczenie spożycia soli zmniejsza ryzyko raka żołądka.
- Dostarczaj organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów w pożywieniu, a nie w suplementach diety. Badania naukowe wykazały, że suplementy diety zawierające duże dawki witamin i minerałów mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. A przecież wystarczy zrównoważona i zdrowa dieta, dzięki której bez problemu dostarczymy wszelkich potrzebnych witamin, minerałów i antyoksydantów.
Idealna dieta antynowotworowa opiera się na produktach bogatych w białko i dostarczających masę energii. Najlepiej zwrócić uwagę na pokarm zwierający białko pełnowartościowe, np. twaróg, jaja, chude ryby i mięso ? cielęcina, kurczak, wołowina i królik. Należy pamiętać, aby w trakcie przygotowywania dań wykorzystywać jedynie świeże składniki najwyższej jakości. Warto opierać się na zasadach podstawowych dla diety lekkostrawnej, gotować pożywienie na parze lub piec ? na ruszcie lub w folii aluminiowej.
Krzem zapobiega również:
- nadmiernym krwawieniom miesiączkowym
- krwawieniom macicznym pozamiesiączkowym i w czasie ciąży
- działa również przeciw łuszczycowo i przeciw trądzikowo
Krzemionka mineralna jest głównym składnikiem skorupy ziemskiej (27.80%), drugim po tlenie (46.60%).
Istnieje w dwóch formach: bezpostaciowej lub krystalicznej, w różnego rodzaju skałach takich jak granity, piaskowce, glina i inne.
Jest używana przez różne rodzaje przemysłu w tym technologie półprzewodnikowe.
Krzem w odpowiedniej formie jest niesłychanie skuteczną substancją poprawiającą przepływ informacji w organizmie człowieka, umożliwiając zaistnienie procesów naprawczych i odbudowujących. Podstawowym połączeniem krzemu z innymi pierwiastkami to połączenie krzem-tlen-inny pierwiastek.
Krzem można znaleźć w niektórych roślinach np. w skrzypie i w bambusach oraz łuskach i nasionach. Cóż z tego, przyswajalność jego dla ludzkiego organizmu jest minimalna i absolutnie niewastarczająca aby powstrzymać proces starzenia się.
Krzem obecny jest we wszystkich częściach ludzkiego organizmu
- regularnie stosowana płukanka z rumianku rozjaśnia włosy i nadaje im piękny połysk
- ze względu na działanie przeciwzapalne i łagodzące rumianek jest przydatny w walce z trądzikiem
- działa uspokajająco i odprężająco
- ma właściwości rozkurczające (herbatka z 2 torebek rumianku złagodzi bóle miesiączkowe, gdy nie mamy pod ręką np. No-spy)
- ze względu na właściwości łagodzące i przeciwzapalne herbata z rumianku może być stosowana przy przeziębieniu
Sok z buraka jest niezbędny dla kobiet w ciąży, ponieważ dzięki spożywaniu soku mogą one w naturalny sposób dostarczać organizmowi kwas foliowy. Jest on bardzo ważny, żeby wyeliminować wady cewy nerwowej u płodu i przyczynia się do wykształcenia się u niego kory mózgowej. Pozytywnie wpływa również na wagę i rozwój noworodków i reguluje przekazywanie i podział cech dziedzicznych komórek, czyli bierze udział w zachowaniu kodu genetycznego. Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu nerwowego.
Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ spożywania soku z buraków ćwikłowych dla osób mających nadciśnienie. Picie soku z buraków ułatwia przepływ krwi, uzupełnia niedobór tlenu w komórkach i obniża ciśnienie. Jest to istotne, dlatego że dzięki zastosowaniu soku z buraków w naturalny sposób można zmniejszyć rozwój niewydolności serca, ryzyko zawału czy udaru mózgu.
Częste picie soku z buraka czerwonego pomaga w leczeniu wielu schorzeń, m.in. nadciśnienia, chorób układu pokarmowego, a nawet poprawia samopoczucie.
Burak ćwikłowy jest warzywem cennym ze względu na znaczącą wartość odżywczą. Ma bardzo dużo kwasu foliowego (już 200 g buraka pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania), zawiera potas, żelazo, mangan, kobalt, witaminy A, C i z grupy B.
Jednym z najważniejszych związków występujących w soku z buraka ćwikłowego jest kwas foliowy, który reguluje rozwój i funkcjonowanie komórek oraz wpływa na prawidłową pracę układów w organizmie. Razem z witaminą B12 współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek. Pobudza procesy krwiotwórcze hamując powstawanie anemii.
Nieoceniony jest wpływ kwasu foliowego na powstawanie tzw. neurostymulatorów (np. serotoniny). W znacznym stopniu odpowiada ona za nastrój ? dlatego nazywana jest hormonem szczęścia. Serotonina wpływa na prawidłowy sen i na apetyt, zwłaszcza na spożycie niezbędnych do jej wytworzenia cukrów.
ja słyszałam o płukaniu gardła w miksturze
-szkl wody ciepłej
- soda
- lub sól
Nie trzeba jednak zdawać się na mieszanki ułożone przez producentów: każdy może sam stworzyć swoją kompozycję, mieszając w domu odpowiednie produkty, co jednak może być czasochłonne i dość kosztowne, jako że niektóre składniki są trudno dostępne, bądź sprzedawane w dużych opakowaniach. Jeśli ktoś nie ma na to czasu i nie chce się bawić w samodzielne komponowanie mieszanek, może ułatwić sobie to zadanie i zamówić przez internet musli składające się z ulubionych składników, bez sztucznych dodatków i nadmiaru cukru, odpowiadające naszym zapotrzebowaniom smakowym i energetycznym.
Nadużywanie rozpoznaje się raczej po konsekwencjach, jakie niesie ze sobą picie alkoholu, a nie po tym jak często ktoś pije lub też ile alkoholu wypija. O nadużywaniu mówimy gdy picie:
- wywołuje zachowania naruszające wartości i normy postępowania, które spotykają się z krytyką otoczenia,
- powoduje dolegliwości fizyczne po wypiciu,
- wywołuje negatywne stany psychiczne u siebie lub innych,
- stwarza zagrożenie bezpieczeństwa własnego lub innych ludzi,
- zaniedbuje obowiązki i zadania osobiste,
- stwarza ryzyko zaburzeń zdrowia,
- występuje w okresie ciąży – nawet nieduże ilości alkoholu mogą uszkadzać nienarodzone dziecko i powodować ciężkie wady rozwojowe,
- towarzyszy zażywaniu różnych leków,
- występuje lub poprzedza prowadzenie pojazdów lub obsługi urządzeń mechanicznych,
- towarzyszy pracy.
Ćwiczenie wzmacniające skośne mięśnie brzucha. Ręce ułożone na karku. Naprzemiennie – prawy łokieć sięga lewego kolana, a lewy łokieć prawego kolana.
Rozciąganie mięśni kulszowo-goleniowych. Ręce ułożone wzdłuż tułowia. Lewa noga zgięta w kolanie, prawą prostujemy unosząc do góry; stopa tej nogi zgięta maksymalnie grzbietowo. Wytrzymać kilka sekund. To samo wykonujemy dla strony przeciwnej, pamiętając, źe druga noga musi być zgięta w kolanie.
Rozciąganie mięśni grzbietu i kulszowo-goleniowych. Kończyna górna prawa wyciągnięta za głowę, a noga lewa maksymalnie prostowana, przy zgięciu grzbietowym stopy. Noga przeciwna zgięta w kolanie. Wytrzymać kilka sekund. Ćwiczenie wykonujemy naprzemiennie.
Ćwiczenia w klęku podpartym
Pozycja wyjściowa – klęk podparty.
Ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzucha i pośladkowe. Podparcie na lewej ręce i prawej nodze. Równocześnie unosimy prawą rękę i lewą nogę napinając pośladki i starając się maksymalnie kończyny te wyprostować. Wytrzymać kilka sekund. To samo dla strony przeciwnej.
Ćwiczenia wzmacniające mięśnie skośne brzucha z rozciąganiem mięśni grzbietu. Plecy w pozycji „kociego grzbietu”. Naprzemiennie przyciągamy zgięte kolano do przeciwnej strony klatki piersiowej.
Rozciąganie mięśni grzbietu. Polega na wykonywaniu przysiadów naprzemiennie na jedną z pięt przy zachowaniu podparcia na kończynach górnych (nie przesuwamy dłoni na materacu).
Warto również zainwestować w sprzęty ja mam http://www.outletrtvagd.pl/product-pol-2011-Masazer-HOMEDICS-BKP-100-5-silniczkow-3-programy-masazu-.html?gclid=CJfB1dOjpMICFUjJtAodQWIA0g , ale niektórzy polceają reczne jak np ten http://www.bdsklep.pl/scholl-6in1-masazer-reczny-drma7433uke,id-43186
Pozycja wyjściowa ułożenia „na boku”.
Ćwiczenia wzmacniające mięśnie: brzucha, odwodzące biodra, pośladkowe. Kończynę dolną odwodzimy maksymalnie, prostując w kolanie i stopie.
Przede wszystkim musisz zorganizować swój czas tak, byś przez 4 dni w tygodniu mógł poświęcić 1 godzinę na bieganie.
Dni możesz dobrać dowolnie. My zdecydowaliśmy się na układ: wtorek ? czwartek ? sobota ? niedziela. Jest on o tyle wygodny, że dwa dni treningowe wypadają w weekend.
Jeśli zaczynasz od początku, czyli tygodnia z 1 minutą ciągłego biegu, musisz być w stanie biec przez 1 minutę bez przerwy. Jeśli jeszcze nie jesteś w stanie biec tak długo- poświęć 1, 2 lub 3 tygodnie na szybkie marsze i podbiegi, by dojść do określonej formy. Z reguły nie powinno Ci to zająć dłużej niż 1 tydzień. By dojść do ciągłego biegu przez 1 minutę wystarczy czasem 1 tydzień. Nie musisz się spieszyć. Wystarczy, że przez minutę potrafisz truchtać po bieżni lub płaskim chodniku.
Plan zakłada, że w dni treningowe będziesz dostarczać organizmowi 30 minut ciągłego ruchu
Zalety masażu
- poprawa wchłaniania kosmetyków aplikowanych na skórę podczas masażu
- rozluźnienie mięśni, odpowiedzialnych za powstawanie zmarszczek mimicznych
- zapobieganie wiotczeniu skóry na twarzy, szyi oraz dekolcie
- ujędrnienie i lepsze ukrwienie skóry, poprawa jej kolorytu
- dotlenienie skóry i lekkie złuszczanie zrogowaciałego naskórka
- uczucie zrelaksowania po wykonanym zabiegu