Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

  | 1 | 2 |   »

powrót
Wszystkie posty użytkownika Rokl
Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:44855cfc3e="nixon"]EBM (Evidence Based Medicine) [/quote:44855cfc3e]


Dla niewtajemniczonych: :-D
EBM (Evidence Based Medicine) - medycyna oparta na faktach, postępowanie kliniczne oparte o najlepsze dostępne dowody naukowe dotyczące skuteczności, efektywności i bezpieczeństwa. Dowodów takich dostarczają wyniki wiarygodnych badań eksperymentalnych (skuteczność i bezpieczeństwo) oraz badań obserwacyjnych (efektywność i bezpieczeństwo).
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Tabela z zawartością fitosteroli jako suma beta sitosterolu, kampesterolu i stigmasterolu. Siemię lniane można oczywiście podciągnąć pod olej lniany
» przejdź do wątku

fitosterole.JPG




Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Dołożę jeszcze parę luźnych, ale istotnych wątków w temacie LDL / HDL. Temat naprawdę skomplikowany z wieloma zależnościami i zmiennymi.

[b:5b15d20f1b]Wpływ sacharozy i fruktozy na powstawanie złego cholesterolu[/b:5b15d20f1b]
Spożywanie żywności o dużej zawartości sacharozy albo picie soków z dużą zawartością fruktozy albo bardzo dużej ilości słodkich owoców (cukry te są też używane w produkcji wysoko przetworzonych pokarmów i napojów, syrop glukozowo-fruktozowy) prowadzi do dużego napływu fruktozy do żyły wrotnej wątroby (żyła ta zaopatruje wątrobę w krew i substancje wchłonięte w przewodzie pokarmowym). Fruktoza ulega metabolizmowi znacznie szybciej niż glukoza. Dzieje się tak dlatego, że omija ona pewien etap przemian biochemicznych, którym ulega glukoza. Wątroba zostaje szybko i w dużej ilości "zalana" fruktozą, co prowadzi do odpowiedzi wątroby w postaci zwiększenia syntezy kwasów tłuszczowych (oraz ich estryfikację), a także powoduje zwiększone wydzielanie VLDL.
VLDL są to lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości, które są prekursorem powszechnie znanego złego cholesterolu LDL. Oprócz tego fruktoza ma wpływ na zwiększenie ilości niebezpiecznych trójglicerydów.

[b:5b15d20f1b]Poziom białka C-reaktywnego i homocysteiny ma wpływ na zły cholesterol[/b:5b15d20f1b]
Do ważnych wskaźników zagrożenia miażdżycą i chorób serca należy zaliczyć także białko C-reaktywne i homocysteinę. Białko C-reaktywne jest składnikiem tzw. ostrej fazy. Podwyższony poziom tego białka w surowicy krwi obserwuje się w otyłości, uzależnieniu od nikotyny, nadciśnieniu tętniczym, przewlekłym zapaleniu przyzębia, alkoholizmie. Homocysteina, aminokwas powstający w naszym organizmie, może z kolei powodować zlepianie się płytek krwi, powodując tym samym zagrożenie poważnymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Poziom białka C-reaktywnego w surowicy krwi uważany za bezpieczny dla człowieka wynosi <5 mg/dl, a homocysteiny <10 mg/dl. Homocysteina jest aminokwasem zawierającym siarkę, nie będącym składnikiem białek. Powstaje w organizmie w trakcie przemiany innego aminokwasu siarkowego dostarczanego z pokarmem, metioniny, który odgrywa główną rolę w procesach metylacji białek. Homocysteina może być dalej metabolizowana na drodze transsulfuracji do cysteiny lub remetylacji do metioniny. Koenzymem enzymów biorących udział w przemianie homocysteiny są witaminy B6, B12 i kwas foliowy, a ich niedobór prowadzi do wzrostu stężenia homocysteiny w płynach ustrojowych.

[b:5b15d20f1b]Miód naturalny obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów[/b:5b15d20f1b]
W badaniach z użyciem ochotników (7 zdrowych osób w wieku 25-45 lat) Al-Waili wykazał, że po 15 dniach przyjmowania 80 g miodu rozpuszczonego w 200 ml wody raz dziennie (rano na czczo), poziom cholesterolu całkowitego w surowicy krwi obniżył się o 21,0%, cholesterolu LDL o 18,7% i białka C-reaktywnego o 39,0%, przy równoczesnym wzroście cholesterolu HDL o 5,0%. Średni poziom triglicerydów w surowicy krwi wzrósł w tym czasie nieznacznie (o 1,4%).
W innych badaniach Al-Waili porównał wpływ podawania miodu naturalnego, miodu sztucznego i glukozy na poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL, triglicerydów, białka C-reaktywnego i homocysteiny u ludzi zdrowych.
W pierwszym doświadczeniu 8 ochotnikom w wieku 25-42 lat (5 mężczyzn i 3 kobiety) podawał 80 g miodu naturalnego rozpuszczonego w 200 ml wody, po tygodniu doświadczenie powtarzał z miodem sztucznym (podawał 70 g miodu składającego się z 30 g glukozy i 40 g fruktozy), a po 2 tygodniach z glukozą (podawał 70 g glukozy). Poziom wymienionych powyżej parametrów określał po 1, 2 i 3 godzinach od momentu podania badanych substancji.
Po podaniu miodu naturalnego w trakcie 3 godzin doświadczenia w surowicy krwi osób zdrowych poziom cholesterolu całkowitego obniżył się o 8,0%, cholesterolu LDL o 12,6%, triglicerydów o 8,9%, a cholesterolu HDL wzrósł o 12,2%.
W przypadku miodu sztucznego na przestrzeni 3 godzin nastąpiło obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego o 6,7%, cholesterolu LDL o 13,7%, cholesterolu HDL o 2,3%, a poziom triglicerydów wzrósł o 30,6%.
Podobne wyniki otrzymano po podaniu glukozy. Po upływie 3 godzin nastąpiło obniżenie w surowicy krwi poziomu cholesterolu o 6,9%, cholesterolu LDL o 22,3%, cholesterolu HDL o 1,4%, a poziom triglicerydów podwyższył się o 27,6%.
W drugim doświadczeniu autor udowodnił, że podawanie miodu w ilości 75 g dziennie (w 250 ml wody) zdrowym ludziom przez 15 dni powoduje obniżenie w surowicy krwi poziomu cholesterolu całkowitego o 6,8%, cholesterolu LDL o 0,7%, triglicerydów o 2,7%, białka C-reaktywnego o 6,2%, homocysteiny o 7,4%, przy równoczesnym wzroście cholesterolu HDL o 2,0%.

[b:5b15d20f1b]Wyniki krwi - proporcja cholesterol HDL / cholesterol całkowity / trójglicerydy[/b:5b15d20f1b]
Granicą biologiczną, która określa zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest HDL poniżej 20 % w stosunku do cholesterolu całkowitego. Jeżeli HDL stanowi np. 35% cholesterolu całkowitego to jest bardzo dobrze. Jednocześnie jeśli poziom trójglicerydów jest niższy niż 100 mg% to jest to wynik dobry (im wynik niższy od 100 tym lepiej). Podniesiony cholesterol całkowity nie stanowi większego zagrożenia. Natomiast niski cholesterol całkowity może uśpić naszą czujność bo HDL-u może być tylko np. 10 %. Stanowi to zagrożenie dla naszego zdrowia.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:5fb725d5cb="Kruszynka"]Synbiotyki ! (probiotyki + prebiotyki)[/quote:5fb725d5cb]

To na pewno.


Nie ma specjalistycznej wiedzy jaki jest dokładny skład flory bakteryjnej jelit, jest tylko domniemanie ;-). Uważa się, że idealny probiotyk to drobnoustrój, który fizjologicznie występuje w ludzkim organizmie, jest oporny na procesy technologiczne oraz działanie kwasu solnego, enzymów trawiennych i żółci, ma zdolność przylegania do komórek nabłonka jelit i kolonizacji (zasiedlania) przewodu pokarmowego, produkuje substancje przeciwdrobnoustrojowe, korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, a jego stosowanie jest bezpieczne.
Mechanizm działania probiotyków nie jest do końca poznany. Niektóre obserwacje pochodzą wyłącznie z badań przeprowadzonych na zwierzętach lub izolowanych komórkach i nie znalazły do chwili obecnej wiarygodnego potwierdzenia u ludzi. Poszczególne probiotyki mogą działać przez różne mechanizmy, dlatego nie ma podstaw naukowych do przypisywania takich samych właściwości wszystkim, nawet blisko spokrewnionym szczepom, na podstawie wyników eksperymentów z udziałem konkretnego mikroorganizmu.
Ogólnie uważa się, że mogą one współzawodniczyć z drobnoustojami chorobotwórczymi o miejsca przylegania do komórek nabłonkowych oraz wytwarzać związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym (bakteriocyny), które hamują wzrost innych mikroorganizmów. Hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii i grzybów może odbywać się również przez zakwaszanie treści jelitowej (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe powstają z błonnika nietrawionego przez organizm ludzki, który w jelicie grubym podlega fermentacji bakteryjnej). Ta właściwość drobnoustrojów probiotycznych stanowi teoretyczne uzasadnienie do ich łącznego podawania z prebiotykami (niepodlegającymi trawieniu substancjami stymulującymi wybrane szczepy mikroorganizmów, a przez korzystną zmianę składu flory jelitowej - wpływające na poprawę stanu zdrowia gospodarza) w postaci tzw. synbiotyków (probiotyk + prebiotyk = synbiotyk). Ponadto probiotyki konkurują z patogenami o pożywienie i zwiększają wydzielanie składników śluzu, które chronią przed zakażeniami oraz zmieniają budowę receptorów dla toksyn bakteryjnych.
Jednak ostatnio najwięcej uwagi poświęca się wpływowi probiotyków na układ odpornościowy. Mikroorganizmy probiotyczne po podaniu doustnym działają za pośrednictwem układu odpornościowego związanego z błoną śluzową przewodu pokarmowego. To korzystne działanie ma polegać m.in. na pobudzeniu białych krwinek do wytwarzania przeciwciał czy zwiększeniu zdolności do pochłaniania i niszczenia drobnoustrojów na drodze tzw. fagocytozy. Niepatogenne bakterie jelitowe aktywują przede wszystkim te mechanizmy odpornościowe, które stanowią pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Następstwem regularnego stosowania probiotyków ma być uszczelnienie bariery jelitowej i poprawa ogólnej odporności organizmu.
Jeśli chodzi o biegunki podróżnych to nie ma jednoznacznych badań na ten temat. natrafiłem na opracowanie prof. Szajewskiej i brzmi ono (niestety) tak:

Biegunka podróżnych zwykle występuje podczas podróży do kraju rozwijającego się o niskim standardzie sanitarnym. Szacuje się, że dotyczy około 55% osób podróżujących z krajów rozwiniętych do rozwijających się dwóch / trzech dotychczas opublikowanych metaanaliz wnioskują, że probiotyki, w porównaniu z placebo, jedynie nieznacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunki podróżnych, Wśród poddanych ocenie probiotyków korzystny efekt dotyczył wyłącznie S. boulardii oraz kombinacji L. acidophiłus, B. bifidum. L. bulgaricus i Str. thermophilus. Ze względu na niewielką liczbę badanych wyniki dotyczące tej ostatniej kombinacji należy traktować jako wstępne, wymagające dalszego potwierdzenia. Według autorów trzeciej metaanalizy, probiotyki nic są skuteczne w zapobieganiu biegunce podróżnych.

Pozytywne działanie ale w leczeniu zwykłych biegunek wywiera L. rhamnosus.

Szukając takich synbiotyków to najbliżej wydaje się być preparat Beneflora. Ja osobiście stosuję Multilac, który nie zawiera wszystkich bakterii, które ma Beneflora, ale ma w składzie L. rhamnosus.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:09d268f11e]No to czemu ci dietetycy tak gadają "aby mieć mocne kości spożywaj dużo nabiału"?[/quote:09d268f11e]

Bo według tabel żywieniowych produkty te przedstawiają się fenomenalnie pod względem zawartości niektórych składników (np. wapnia). Tak też przekazywana jest im wiedza w szkołach (w większości szkół), że dane z tabel interpretowane są na "sucho" - czyli "tabele prawdę Ci powiedzą", bo nie mają przekazywanej wiedzy na temat zależności (bo w dietetyce jest tak, że "nie wszystko złoto co się świeci" :-) )
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Spróbuj tego - [URL=http://www.odzywianie.info.pl/Dieta-dla-szczuplych.html]Dieta na zdrowe przytycie[/URL] może będzie pomocne
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[URL=http://www.odzywianie.info.pl/Dieta-dla-szczuplych.html]Dieta dla szczupłych[/URL]


[URL=http://www.odzywianie.info.pl/Dieta-dla-kulturystow.html]Dieta dla kulturystów[/URL]
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:c696737c65="margetach"]W opisie osoba badana dostaje osobiste zalecenia jakie witaminy i suplementy ma przyjmować.[/quote:c696737c65]

Jeśli chodzi o witaminy to jest to tylko domniemanie. Z tego co wiem, to praktycznie każdej osobie zalecają te same preparaty (bo nie zaszkodzą ;-) )
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:98b245bcf8="Jellybelly"]A jak myslicie, czy mozna jeszcze kupic gdzies czysty miod? Taki bez dodatku cukru? Bo nawet moj znajomy pszczelarz podsyla swoim pszczolkom cukier do przerobu i sie przyznal. [/quote:98b245bcf8]

Zauważ, że cukier służy pszczółkom jako pokarm, a nie jako składnik dodawany bezpośrednio do miodu.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:f418e7998c="Jellybelly"]Jajko gotowane do dwoch minut, oznacza jajko gotowane maksimum dwie minuty od momentu wrzenia wody, tak? Tak sie tylko upewniam. [/quote:f418e7998c]

Zgadza się. Im mniej sekund (minut) tym większa pewność braku oksycholesterolu.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:13c0567f73="konrado5"]Co sądzicie o tym?:
lepszezdrowie....wany_cukier.htm[/quote:13c0567f73]

Jeśli chcesz podyskutować na temat cukru, proszę założyć nowy temat.

Herbata zielona, kakao można dosładzać cukrem, ale te trzy produkty zupełnie różnią się składem. :-P

Zamykam temat
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:0b8c0325de="Hania"]Gdybyś nie pytał w każdym swoim poście o rzekomym nadciśnieniu, które jak sądzisz masz, z tego co zdążyłam wyczuć z twoich postów, to nawet by mi się chciało zasięgnąć informacji na ten temat, jednakże to mi już najzwyczajniej w świecie zbrzydło. Ciągle w kółko o nadciśnieniu.[/quote:0b8c0325de] :up:

Konrado. Mam nadzieję, że jeśli będziesz miał kiedyś jakiś inny problem, to nie będziesz zakładał 10 postów o tematyce "Czy produkt X szkodzi, czy pomaga w schorzeniu Y". To nie ma sensu. Dietetyka nie polega na spożywaniu na przemian 10 produktów, które mają pomóc w schorzeniu Y, trzeba pamiętać, że organizm potrzebuje różnorodnych składników odżywczych, aby nie dopuszczać do rozwoju schorzeń A, B czy C. Co z tego, że schorzenie Y wyleczymy, jak może przyplątać się coś innego. Owszem, przy schorzeniu Y prawidłowo ułożona dieta zabrania spożywania pewnych grup produktów i zaleca spożywanie innej grupy produktów, ale co trzeba pamiętać najważniejsze jest to, że organizm człowieka jest całością i dla zachowania homeostazy potrzebna jest pewna baza.

Nie ma więc sensu zadawać, tak wybiórczych pytań i tu nie obraź się, nie mając zdolności i wiedzy do logicznego układania wszystkiego w całość. Czy nie lepiej jest zapytać: Jaka jest optymalna dieta przy schorzeniu Y ? Ja myślę, że w Twoim przypadku tak będzie lepiej i dlatego poczytaj sobie o [URL=http://www.odzywianie.info.pl/Dieta-w-nadcisnieniu-tetniczym.html]diecie w nadciśnieniu[/URL] - link nr 1 oraz [URL=http://www.cyberbaba.pl/content/view/280/81/1/2/]diecie w nadciśnieniu[/URL] - link nr 2
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Naprawdę nie czytasz dokładnie i nie wyciagasz wniosków. Niektóre minerały (np. magnez i potas) i witaminy potrzebują pewnego czasu, aby organizm miał szanse się nimi nasycić i miał szansę wrócić do normalnych "ustawień". Niektóre minerały działają na zasadzie konkurencyjności w przyswajaniu np. sód z potasem, czy magnez z cynkiem i wapniem, więc w przypadku braku poszczególnych minerałów potrzeba nasycać organizm pokarmem bogatym w dany minerał, który jest jednocześnie biednym w konkurencyjny minerał.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:c0ab1fdb6b="konrado5"]Roki: czy bieganie mogłoby pomóc?[/quote:c0ab1fdb6b]

Nie czytasz dokładnie. Każdy rodzaj lekkiej aktywnosci fizycznej jest dobry i na ciśnienie
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Tak jak napisałem wcześniej + unikanie sodu. Nie zadawaj zbędnych pytań, nie zamartwiaj się.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:bdd730f46e="konrado5"]Oczekuję tego bym miał ciśnienie 120/80 a nie na przykład 150/80.[/quote:bdd730f46e]

Samo Ci się nie unormuje, jesli mu nie pomożesz w taki sposób [b:bdd730f46e]jak wcześniej pisałem [/b:bdd730f46e](aha dodatkowo unikać soli i produktów solonych oraz glutaminianu sodu !) Ile ważysz ? Jaki masz wzrost ?
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:4ab6838f8f="konrado5"]Chipsy to dawno jadłem. Kiedyś jadłem ciągle chipsy, słodycze, frytki, rosoły z makaronem i prawie zero warzyw i miałem takie samo ciśnienie jak teraz.[/quote:4ab6838f8f]

Znowu nawiązujesz do ciśnienia. Czego oczekujesz ? Jak inaczej można Ci pomóc ?
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:f713e503d3="konrado5"]Teraz mi wyszło jeszcze wyższe ciśnienie: 150/80. Aż tak wysokiego nie miałem gdy ciągle jadłem chipsy.[/quote:f713e503d3]

Bardzo błądzisz. Podejrzewam, że jesteś aktywny na kilku forach i dostajesz sprzeczne informacje. W jednych postach "piejesz" nad wegetarianizmem, teraz piszesz, że wcinasz chipsy. Gdzie logika w odżywianiu ? Przy takiej "egzotycznej" mieszance to faktycznie w przyszłości można się doigrać. Za dużo sobie wmawiasz chorób. Najpierw tarczyca, potem cholesterol, teraz ciśnienie. Jeśli jesteś osobą reaktywną, to przy pomiarze ciśnienia, będziesz miał skoki ciśnienia z prostego względu - po prostu się denerwujesz. Uparcie i wytrwale szukasz choroby - po co ? Zrób sobie badania wtedy, jeśli stosujesz jakąś dietę lub styl odżywiania, ale najwcześniej po 1 miesiącu, ale nie może to być dieta przeplatana, tylko konsekwentna.
Oto moja porada. Ze swojej strony mogę Ci doradzić, abyś wzmocnił się produktami bogatymi w potas, magnez, kwas foliowy (nie mylić z chemią !) i jak najmniej mieszać produkty węglowodanowe i tłuszczowe. Podstawą takiej diety jest dużo (jak najmniej przetworzonych) warzyw (w tym i strączkowych, zielonych jak brokuły, szpinak) i owoców , pełnoziarnistych zbóż (razowy chleb na zakwasie patrz [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=291]ten post[/URL] , kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy), ryb morskich (nie słodkowodne !), z nabiału tylko jogurty naturalne i kefiry naturalne, troszkę czerwonego mięsa (wołowina), trochę jajek (ale nie mieszać z chlebem i majonezem !). Dzień zaczynaj od od wypicia minimum szklanki wody dobrze zmineralizowanej np. Muszynianki z plastrem cytryny. Zero słodyczy, przekąsek, ciast, lipnego chleba, pieczywa chrupkiego, zwykłej herbaty. No i oczywiście bardzo duzo ruchu, codziennie ! - spacery, gimnastyka poranna, rower, pływanie.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:1b0e8be69b="Barbarella"]A jak to się ma do mrożonek warzywnych i owocowych ? One nie mają cholesterolu w składzie. Czy tam też coś się utlenia ?[/quote:1b0e8be69b]

Tam oczywiście nie ma cholesterolu, więc nie ma mozliwości utworzenia oksycholesterolu.


[quote:1b0e8be69b="Barbarella"]Rozumiem, że w takich mrożonych pierogach mięsnych czy np. mrożonych flakach, gdzie jest mięso to cholesterol w nim zawarty przechodzi w oksycholesterol.[/quote:1b0e8be69b]

W takich produktach oczywiście zachodzi możliwość takiej reakcji chemicznej.


[quote:1b0e8be69b="NutriAdvicerka"]Cholesterol zawarty w spożywanym przez nas mięsie, jajach i innych produktach jest czysty, dopóki nie zostanie poddany gotowaniu lub innemu procesowi przetwarzania.[/quote:1b0e8be69b]

Na wykładach z fizjologii żywienia, pani profesor "zdradziła" nam sekret, że jajko gotowane do 2 minut nie zawiera oksycholesterolu, natomiast ten czas nie rozwiązuje problemu przeżywalności salmonelli. Jaja zakażone bakteriami salmonelli są częściej spotykane w przypadku jaj pozyskiwanych w produkcji przemysłowej - czyli z farm. Skorupki są znacznie cieńsze i w związku z tym są lepszymi wrotami zakażenia.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


wisienka - spójrz teraz na "uzupełnioną" dietą - [URL=http://www.odzywianie.info.pl/Dieta-dla-grupy-krwi-A.html]Dieta dla grupy krwi A[/URL]

Wdarł się pewien "lag", teraz powinno być OK
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Odsyłam do tematu [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=136]Właściwości zdrowotne tranu[/URL]
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


[quote:c8ce661087]Ale przeciez mrozonki sa niejednokrotnie tansze niz nowalijki![/quote:c8ce661087]
Zgadza się tylko, że ich "taniość" spowodowana jest zbieraniem i przetwarzaniem we właściwej porze zbioru i nisko nakładowej uprawie. Nowalijki w szklarniach (pomidory, ogórki) wymagają znacznie więcej nakładu energii i pracy
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Witam

Na Pana prywatnego e-maila przesłałem wskazówki.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Mam grupę krwi 0 - która zakazuje spożywanie pokarmów nabiałowych, więc temat z mlekiem nie jest tylko "wymysłem" wegetarian.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Swego czasu była ona bardzo popularna, za sprawą naszego byłego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego i jego błyskawicznej utraty masy, jednak potem prawdopodobnie i jego nie ominął efekt jo-jo.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Dorzuciłbym do tego po posiłku "orzechowo-pestkowym" sok z wyciśniętej cytryny lub pomarańczy (oczywiście bez cukru). Witamina C znacznie pomaga w wchłonięciu wapnia.
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Zbyt mało mówi się o równowadze a przecież wydaje się, że to właśnie ona jest kluczem do naszego zdrowia. Co sądzicie na ten temat ?
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Na temat indeksu jest już bardzo dużo pozytywnych opinii, a co sądzicie na temat Ładunku glikemicznego ? - najnowszego hitu, który jest jeszcze dokładniejszy niż Indeks
» przejdź do wątku

Rokl




Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Czy uważacie dietę 1000 kcal za skuteczną ? Jakie macie doświadczenia
» przejdź do wątku

  | 1 | 2 |   »