Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Indeks i ładunek glikemiczny


  | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Surowa marchewka a sok z surowej marchewki - taki sam IG ?

Lorien




Dołączyła: 22.04.2015
Posty: 1


alpha napisał/a:
Owszem, jest tak jak mówisz. Są pewne straty w witaminach, przy czym najmniejszym zmianom w czasie obróbki termicznej ulegają wit. rozpuszczalne w tłuszczach – A,D,E,K, za to wzrasta przyswajalność, na dzień dzisiejszy jednak nie potrafię odpowiedzieć, w jakim stopniu przebiegają te dwa procesy. Oczywiście im dłużej gotujemy, tym więcej traci się witamin i składników mineralnych, przy czym różne witaminy i skł. min. w różnym stopniu są eliminowane. Obrobka termiczna rozkleja skrobię i kolagen, denaturuje białko, zmiękcza błonnik i rozluźnia tkanki, zwiększając strawność i przyswajalność. Najlepszym wyjściem wobec tego jest gotowanie na parze.

 A no właśnie...to teraz mam pytanko odnośnie ryb, które dostarczają D , jak je usmażę to nie będą takie wartościowe?? Nie lubię sushi :( Chyba będę dziecku podbierała Vita D  :D ale tak poważnie to chyba nieco się pogubiłam 

 


NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Witamina D jest dość odporna na temperatury gotowania i smażenia. Nie jest za to odporna na utlenianie, czyli na wystawianie na działanie tlenu. Na pewno po usmażeniu produktów zawierających witaminę D  będą pewne straty witaminy D ale nie tak duże jak np. w przypadku witamin z grupy B.

Dni są coraz bardziej słoneczne więc nie należy obawiać się niedoborów.


Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


najlepiej zjesc surową od czasu do czasu :)
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Ja ogólnie nie przywiązuję wagi do indeksu glikemicznego i według mnie jest to ściema, do której nie warto jest się stosować. 
hardcorowo

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Ile osób tyle opinii. Problem jest z tym, że każdy organizm inaczej reaguje na dane produkty i ciężko jest ustalić tak naprawdę jaki mają one IG. 
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Bardziej dokładny i wiarygodny od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny.

Kornelia84




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 26.10.2015
Posty: 5

Witam, przyznam, że ostatnimi czasy piję dużo świeżo wyciskanych soków - zwykle są to soki mieszane, warzywno-owocowe. Czy dodatek warzyw do owoców, np. selera albo zielonych liści, może obniżyć ogólne IG takiego soku?

Pozdrawiam Kornelia Cook & Love


NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Tak. Dodatek surowych warzyw do owoców obniży IG soku, zwłaszcza z zielonych liści.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2


W jaki sposób może obniżyć indeks? Skoro dalej owoców będzie tyle samo, a ponadto będzie jeszcze warzywo?
hardcorowo

sonia-kowalczyk




Dołączyła: 20.07.2016
Posty: 8




Olesia napisał/a:
Dzięki. O taką interpretację mi właśnie chodziło.
madrego dobrze posłuchać!

  | 1 | 2 | 3 |