Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


  | 1 | 2 |   »

powrót

Cukier szkodzi?

MichałW




Dołączyła: 19.02.2011
Posty: 28

Spoko, może mam omamy. Wydawało mi się, że coś zostało usunięte - nieważne

Może jako moderator możesz to sprawdzić.
Darmowy kurs, na temat jak i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem
Wszystko o GMO Genetycznie Modyfikowanej Żywności

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Wieczorkiem pokombinuję nad tym, aby historia edycji postu była widoczna nie tylko dla moderatorów i administratorów ale też dla zalogowanych uzytkowników.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Artykuł zaczerpnięty ze strony www.zdrowewyszczuplanie.pl

Czego nie wiesz o cukrze?

Cukier krzepi! Cukier to czysta energia. Jesteś zmęczony, źle się czujesz to zjedz coś słodkiego, a od razu poczujesz się lepiej! Czy aby na pewno powinniśmy ulegać takim sugestiom? Olbrzymie lobby producentów i decydentów nie daje nam cienia wątpliwości, że tak, jednak coraz więcej naukowców alarmuje, że cukier nam szkodzi. Pierwsze sygnały złowieszczego działania cukru zaobserwowano już kilkaset lat temu.

W 1793 roku podczas gwałtownego sztormu rozbił się statek przewożący ładunek cukru. Ocalało pięciu marynarzy i pokaźny zapas przewożonego ładunku. Po dziewięciu dniach odnaleziono rozbitków, którzy byli w stanie totalnego wycieńczenia. Mimo tego, iż uratowany cukier i rum dostarczały im kalorie znacznie przewyższające dzienne zapotrzebowanie kaloryczne znajdowali się na granicy śmierci głodowej.

Ten incydent zainspirował francuskiego fizjologa Francois Magendie, który przeprowadził szereg doświadczeń na zwierzętach karmiąc je pokarmami opartymi na cukrze lub oleju z oliwek i wodzie. Wszystkie badane psy zdechły. To, co prawda skrajne przypadki, które jednak dobitnie świadczą, że cukier jako stała dieta jest nawet gorszy od braku pokarmu. Czysta woda może utrzymać człowieka przy życiu przez jakiś czas, cukier i woda – zabija!

No tak, ale przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie żywił się samym cukrem, a słodka kawa czy czekoladowy batonik na pewno nikogo nie zabije. Można było by w to wierzyć gdyby nie kilka faktów. Bardzo łatwo przyzwyczaić się do cukru, który doskonale poprawia smak potraw. Przemysłowa produkcja cukru sprawia, że jest on bardzo tani. Wykorzystują to wszyscy producenci żywności, dla których, znacznie łatwiej jest dodać do produktu trochę bardzo taniego cukru niż zatroszczyć się o lepszej jakości surowce, które zagwarantują dobry smak. To wszystko sprawia, że rafinowany cukier znajdziemy nawet w konserwie mięsnej. To już nie tylko kawa i batonik – rafinowany cukier możemy znaleźć praktycznie w każdym posiłku, który zjadamy!

To już w roku 1957 dr William Coda Martin zaklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Argumentował wówczas, że cukier biały to substancja pozbawiona swoich sił witalnych, witamin i minerałów. Cukier to tylko czyste węglowodany. W naturze taka forma węglowodanów nigdy nie występuje. Pozbawione białek, witamin i substancji mineralnych są praktycznie nie do wykorzystania przez nasze ciało.

Każdy już chyba wie, że cukier to najszybsza droga do otyłości. Kiedy spożywamy rafinowany cukier nie jest on trawiony tak jak inne produkty w ustach i żołądku, ale błyskawicznie przechodzi do jelit, a z stamtąd z dużą łatwością przenika do krwiobiegu. To powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Organizm radzi sobie z tym poprzez masową produkcję insuliny, która przekazuje cukier bezpośrednio do komórek. Ma ona jednak ograniczone możliwości i nadmiar cukru zamieniana jest w tłuszcz, który już bez ograniczeń może być przechowywany w okolicach bioder, pośladków i ud. Gdy jednak te miejsca stają się za ciasne nadmiar kwasów tłuszczowych przenoszony jest do narządów takich jak serce czy nerki. Ich funkcje ulęgają osłabieniu i degeneracji, co prowadzi do wielu poważnych schorzeń.

To jednak nie wszystkie zagrożenia. Czysty cukier nie zawiera naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Brak tych składników zakłóca metabolizm węglowodanów, co powoduje tworzenie metabolitów toksycznych takich jak kwas pirogronowy, który akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym. Te toksyczne metabolity zakłócają funkcjonowanie komórek, co może spowodować ich przyspieszone obumieranie. Organizm dąży jednak do zachowania równowagi i gromadzi substancje mineralne takie jak sód, potas, magnez i wapń, które próbują przywrócić równowagę kwasowo-zasadową krwi po spożyciu cukru. Nagminne spożywanie cukru powoduje nadmierne zakwaszenie i wzmożone pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z głębi ciała. Prowadzi to do sytuacji gdzie wapń pobierany jest także z kości i zębów, co prowadzi do próchnicy i ogólnego osłabienia. Z powodu wymagań procesu trawienia i detoksykacji cukier wypłukuje z organizmu cenne substancje, co wpływa na osłabienie całego organizmu.

Nadmiar cukru wpływa negatywnie na funkcjonowanie mózgu. Ciągła obecność cukru w naszym układzie pokarmowym zaburza prace pożądanych bakterii w naszych jelitach, które produkują witaminę B odpowiedzialną za funkcjonowanie kwas glutaminowego – kluczowego czynnika prawidłowego działania mózgu. Odczuwamy to jako senność, rozdrażnienie czy spadek zdolności do koncentracji i zapamiętywania.

Wystarczy odrobina rafinowanego cukru w posiłku, aby zakłócić naturalne procesy metaboliczne. Cukier zarówno ten rafinowany jak i naturalny trawiony jest bezpośrednio w jelitach. Kiedy spożywamy go z innymi składnikami zatrzymuje się w żołądku i czeka aż zostanie wszystko strawione. Nawet mała ilość cukru w żołądku powoduje proces fermentacji. Jedna łyżeczka cukru w kawie, czy przemysłowo dodany cukier do płatków Fitness zamieni Twój żołądek w komorę fermentacyjną. Pokarm gnije i nie może być należycie wykorzystany a dodatkowo wydzielają się substancje zatruwające cały organizm.

Rafinowany cukier to po prostu nienaturalna substancja, której nasz organizm nie potrafi prawidłowo przetworzyć. Nasz układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia takiej substancji, dlatego zakłóca on równowagę metaboliczna i zamiast energii dostarcza nam dodatkowych kilogramów.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Artykuł zaczerpnięty ze strony www.zdrowewyszczuplanie.pl

Czego nie wiesz o cukrze?

Cukier krzepi! Cukier to czysta energia. Jesteś zmęczony, źle się czujesz to zjedz coś słodkiego, a od razu poczujesz się lepiej! Czy aby na pewno powinniśmy ulegać takim sugestiom? Olbrzymie lobby producentów i decydentów nie daje nam cienia wątpliwości, że tak, jednak coraz więcej naukowców alarmuje, że cukier nam szkodzi. Pierwsze sygnały złowieszczego działania cukru zaobserwowano już kilkaset lat temu.

W 1793 roku podczas gwałtownego sztormu rozbił się statek przewożący ładunek cukru. Ocalało pięciu marynarzy i pokaźny zapas przewożonego ładunku. Po dziewięciu dniach odnaleziono rozbitków, którzy byli w stanie totalnego wycieńczenia. Mimo tego, iż uratowany cukier i rum dostarczały im kalorie znacznie przewyższające dzienne zapotrzebowanie kaloryczne znajdowali się na granicy śmierci głodowej.

Ten incydent zainspirował francuskiego fizjologa Francois Magendie, który przeprowadził szereg doświadczeń na zwierzętach karmiąc je pokarmami opartymi na cukrze lub oleju z oliwek i wodzie. Wszystkie badane psy zdechły. To, co prawda skrajne przypadki, które jednak dobitnie świadczą, że cukier jako stała dieta jest nawet gorszy od braku pokarmu. Czysta woda może utrzymać człowieka przy życiu przez jakiś czas, cukier i woda – zabija!

No tak, ale przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie żywił się samym cukrem, a słodka kawa czy czekoladowy batonik na pewno nikogo nie zabije. Można było by w to wierzyć gdyby nie kilka faktów. Bardzo łatwo przyzwyczaić się do cukru, który doskonale poprawia smak potraw. Przemysłowa produkcja cukru sprawia, że jest on bardzo tani. Wykorzystują to wszyscy producenci żywności, dla których, znacznie łatwiej jest dodać do produktu trochę bardzo taniego cukru niż zatroszczyć się o lepszej jakości surowce, które zagwarantują dobry smak. To wszystko sprawia, że rafinowany cukier znajdziemy nawet w konserwie mięsnej. To już nie tylko kawa i batonik – rafinowany cukier możemy znaleźć praktycznie w każdym posiłku, który zjadamy!

To już w roku 1957 dr William Coda Martin zaklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Argumentował wówczas, że cukier biały to substancja pozbawiona swoich sił witalnych, witamin i minerałów. Cukier to tylko czyste węglowodany. W naturze taka forma węglowodanów nigdy nie występuje. Pozbawione białek, witamin i substancji mineralnych są praktycznie nie do wykorzystania przez nasze ciało.

Każdy już chyba wie, że cukier to najszybsza droga do otyłości. Kiedy spożywamy rafinowany cukier nie jest on trawiony tak jak inne produkty w ustach i żołądku, ale błyskawicznie przechodzi do jelit, a z stamtąd z dużą łatwością przenika do krwiobiegu. To powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Organizm radzi sobie z tym poprzez masową produkcję insuliny, która przekazuje cukier bezpośrednio do komórek. Ma ona jednak ograniczone możliwości i nadmiar cukru zamieniana jest w tłuszcz, który już bez ograniczeń może być przechowywany w okolicach bioder, pośladków i ud. Gdy jednak te miejsca stają się za ciasne nadmiar kwasów tłuszczowych przenoszony jest do narządów takich jak serce czy nerki. Ich funkcje ulęgają osłabieniu i degeneracji, co prowadzi do wielu poważnych schorzeń.

To jednak nie wszystkie zagrożenia. Czysty cukier nie zawiera naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Brak tych składników zakłóca metabolizm węglowodanów, co powoduje tworzenie metabolitów toksycznych takich jak kwas pirogronowy, który akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym. Te toksyczne metabolity zakłócają funkcjonowanie komórek, co może spowodować ich przyspieszone obumieranie. Organizm dąży jednak do zachowania równowagi i gromadzi substancje mineralne takie jak sód, potas, magnez i wapń, które próbują przywrócić równowagę kwasowo-zasadową krwi po spożyciu cukru. Nagminne spożywanie cukru powoduje nadmierne zakwaszenie i wzmożone pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z głębi ciała. Prowadzi to do sytuacji gdzie wapń pobierany jest także z kości i zębów, co prowadzi do próchnicy i ogólnego osłabienia. Z powodu wymagań procesu trawienia i detoksykacji cukier wypłukuje z organizmu cenne substancje, co wpływa na osłabienie całego organizmu.

Nadmiar cukru wpływa negatywnie na funkcjonowanie mózgu. Ciągła obecność cukru w naszym układzie pokarmowym zaburza prace pożądanych bakterii w naszych jelitach, które produkują witaminę B odpowiedzialną za funkcjonowanie kwas glutaminowego – kluczowego czynnika prawidłowego działania mózgu. Odczuwamy to jako senność, rozdrażnienie czy spadek zdolności do koncentracji i zapamiętywania.

Wystarczy odrobina rafinowanego cukru w posiłku, aby zakłócić naturalne procesy metaboliczne. Cukier zarówno ten rafinowany jak i naturalny trawiony jest bezpośrednio w jelitach. Kiedy spożywamy go z innymi składnikami zatrzymuje się w żołądku i czeka aż zostanie wszystko strawione. Nawet mała ilość cukru w żołądku powoduje proces fermentacji. Jedna łyżeczka cukru w kawie, czy przemysłowo dodany cukier do płatków Fitness zamieni Twój żołądek w komorę fermentacyjną. Pokarm gnije i nie może być należycie wykorzystany a dodatkowo wydzielają się substancje zatruwające cały organizm.

Rafinowany cukier to po prostu nienaturalna substancja, której nasz organizm nie potrafi prawidłowo przetworzyć. Nasz układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia takiej substancji, dlatego zakłóca on równowagę metaboliczna i zamiast energii dostarcza nam dodatkowych kilogramów.

madziara




Dołączyła: 15.06.2011
Posty: 1

Hmmmm.... Kiedyś nie wyobrażałam sobie picia gorzkiej, jednak wraz z rozpoczęciem diety - która nazywa się paleo, postanowiłam ograniczyć spożywanie cukru... Już po ok dwóch tygodniach picia gorzkiej herbaty po próbie posłodzenia jej jedną łyżeczką cukru po prostu zrobiło mi się niedobrze.... Teraz nie wyobrażam sobie słodzenia.... A herbatę wprost uwielbiam i już nie piję jej tylko po to, żeby pić ale stałam się smakoszem..W końcu czuję prawdziwy smak i porafię rozróżnić gatunki i aromaty herbat!!! Teraz nie używam prawie w ogóle cukru i żyje i to jak zdrowo żyje.
P.S. polecam dietkę

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Żeby "obrzydzić" Wam cukier to dopiszę, że w fazie produkcyjnej cukru siarkuje się go, potem oczywiście w jakimś tam sposób usuwa się. Jednak istnieją normy mówiące o maksymalnej zawartości siarki w cukrze w przeliczeniu na SO2 w mg na kilogram cukru. A SO2 to alergen :-P


  | 1 | 2 |   »