A co do słodzików to aspartam jest jeszcze gorszy od cukru. Powoduje guza mózgu itp.
Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
Fruktoza - najgorszy cukier?
|
|
Jak wszystkie sztucznie "hodowane" dosładzacze.
i metabolizuje się do szkodliwego metanolu.
i metabolizuje się do szkodliwego metanolu.
No tak, bo biały jest wybielany za pomocą wody i pary, a rafinowany jest oczyszczany węglem aktywnym oraz wybielany siarczanem sodu lub ultramaryną, więc biorąc pod uwagę proces produkcji, biały będzie ciut zdrowszy, ale i tak jest oczyszczony, więc wypłukana jest z niego znaczna ilość soli mineralnych, surowego buraczanego, który byłby odpowiednikiem trzcinowego nierafinowanego, jeszcze w sklepie nie spotkałam.
Wczoraj polazłam do sklepu po syrop klonowy. Poszperałam w necie i wyszło, że jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Z tego, co wyczytałam, gotowy syrop zawiera 66% sacharozy (sok klonowy, z którego syrop się wytwarza zawiera jej do 3%), czyli wychodzi, że jest ok. O!
Wczoraj polazłam do sklepu po syrop klonowy. Poszperałam w necie i wyszło, że jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Z tego, co wyczytałam, gotowy syrop zawiera 66% sacharozy (sok klonowy, z którego syrop się wytwarza zawiera jej do 3%), czyli wychodzi, że jest ok. O!
Życie bez muzyki byłoby błędem.
http://mathildaa.blox.pl
http://mathildaa.blox.pl
Jeszcze o syropie glukozowo fruktozowym
Uczeni z University of Cincinnati, którzy postanowili sprawdzić, jak słodzone napoje wpływają na laboratoryjne myszy. Część z nich oprócz normalnego jedzenia dostawała do picia wodę, druga grupa – wodę z fruktozą, zaś u trzeciej rolę słodzika pełnił syrop glukozowo-fruktozowy uzyskany z kukurydzy. Surowiec ten jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym od ok. 30 lat – a wtedy właśnie mieszkańcy Zachodu zaczęli tyć na potęgę – i prawie w połowie składa się z czystej fruktozy.
Jak się okazało, zwierzaki pojone wodą z dodatkiem tego cukru tyły na potęgę i to nawet wtedy, gdy naukowcy zmniejszyli im znacznie porcje pożywienia. Pod koniec eksperymentu miały w swych ciałach o 90 proc. tłuszczu więcej niż te pijące czystą H2O. Dzieje się tak, ponieważ fruktoza „przestawia” cały metabolizm organizmu na produkcję tłuszczu. Z badań prowadzonych przez dr Elizabeth Parks z UT Southwestern Medical Center wynika, że jeśli rano wypijemy słodzony tym cukrem napój, nasz organizm przerobi na tkankę tłuszczową nie tylko pożywienie ze śniadania, ale i z obiadu, choć teoretycznie nie jest to konieczne!
Uczeni z University of Cincinnati, którzy postanowili sprawdzić, jak słodzone napoje wpływają na laboratoryjne myszy. Część z nich oprócz normalnego jedzenia dostawała do picia wodę, druga grupa – wodę z fruktozą, zaś u trzeciej rolę słodzika pełnił syrop glukozowo-fruktozowy uzyskany z kukurydzy. Surowiec ten jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym od ok. 30 lat – a wtedy właśnie mieszkańcy Zachodu zaczęli tyć na potęgę – i prawie w połowie składa się z czystej fruktozy.
Jak się okazało, zwierzaki pojone wodą z dodatkiem tego cukru tyły na potęgę i to nawet wtedy, gdy naukowcy zmniejszyli im znacznie porcje pożywienia. Pod koniec eksperymentu miały w swych ciałach o 90 proc. tłuszczu więcej niż te pijące czystą H2O. Dzieje się tak, ponieważ fruktoza „przestawia” cały metabolizm organizmu na produkcję tłuszczu. Z badań prowadzonych przez dr Elizabeth Parks z UT Southwestern Medical Center wynika, że jeśli rano wypijemy słodzony tym cukrem napój, nasz organizm przerobi na tkankę tłuszczową nie tylko pożywienie ze śniadania, ale i z obiadu, choć teoretycznie nie jest to konieczne!
The Truth Is Out There
Kumulacja informacji o fruktozie, a raczej syropie glukozowo fruktozowym na odzywianie.info.pl - Syrop glukozowo-fruktozowy – kontrowersyjny dodatek do żywności
The Truth Is Out There
Ja dodam jeszcze, że syrop jako produkt otrzymywany produkcyjnie może zawierać w sobie toksyczny metal cięzki - rtęć ! Rtęć może wchodzić w skład źle oczyszczonej sody kaustycznej, która jest używana w produkcji syropu. ?ródło informacji
A co powiecie na temat ksylitolu ? jak wypada waszym zdaniem? Warto nim slodzic ?
Malan23 napisał/a:
A co powiecie na temat ksylitolu ? jak wypada waszym zdaniem? Warto nim slodzic ?
Na tą chwilę wydaje się być OK, ale co okaże się za kilka lat w toku badań ?
na pewno najlepszą obecnie dostępną alternatywą dla cukru jest stevia. Bezkaloryczna i naturalna. Związki tej rośliny ( steviozydy i rybozydy) są o 150 - 450 razy słodsza niż cukier.
IG 5. To z całą pewnością słodka informacja dla diabetyków
polecam
www.sostevia.pl
IG 5. To z całą pewnością słodka informacja dla diabetyków
polecam
www.sostevia.pl