A jak wygląda sprawa ze smażeniem na oleju kokosowym rafinowanym? Nierafinowany jest 2x droższy, a wiadomo jak to jest w tym kraju z zarobkami..
Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Który tłuszcz najzdrowszy do smażenia?
A jak wygląda sprawa ze smażeniem na oleju kokosowym rafinowanym? Nierafinowany jest 2x droższy, a wiadomo jak to jest w tym kraju z zarobkami..
|
|
Ja od jakiegoś czasu smażę na rzepakowym, ale ogólnie mało jem smażonych produktów. Na przykład smażę też na oleju kokosowym często, ale to np. placki naleśnikowe. Tylko trzeba pamiętać o oleju kokosowym nierafinowanym + jeśli lubicie kokosa to super jest smak nadaje i jest zdrowy.
Zapach kokosa jest naprawdę super, są jeszcze chipsy kokosowe i też Wam polecam jako dodatek do jogurtów
Ja smażę na kokosowym i już nie rozważam, czy jest na pewno na 100% najzdrowszy, bo mi po prostu jedzenie takie smakuje, nie jest takie ciężkie i tłuste, jak to, które smażyłam wcześniej na zwykłym oleju czy margarynie.
malwinamac napisał/a:
Ja od jakiegoś czasu smażę na rzepakowym, ale ogólnie mało jem smażonych produktów. Na przykład smażę też na oleju kokosowym często, ale to np. placki naleśnikowe. Tylko trzeba pamiętać o oleju kokosowym nierafinowanym + jeśli lubicie kokosa to super jest smak nadaje i jest zdrowy.Kobieta zmienną jest . Raz używasz bardzo niewłaściwy tłuszcz do smażenia, drugi raz właściwy. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że żaden tłuszcz ciekły nie nadaje się on do smażenia ani rafinowany ani też tym bardziej tłoczony na zimno.
malwinamac napisał/a:
To, co do smażenie, opinie są mocno polecane. Mi dietetyczka mówiła, że mogę usmażyć coś na kokosowym... Chyba ile ludzi, tyle teoriiKto "dzieli" te opinie? Chyba jakieś przekonywujące lobby lub co bardziej prawdopodobne wielka grupa. Twoja dietetyczka dobrze Ci mówi. Teorią to przez te wiele lat było okłamywanie ludzi i przestawienie ludzi do smażenia na płynnych roślinnych olejach i to do tego rafinowanych. Jak takie będziesz miała chwiejne i niezdecydowane poglądy to nie zrobisz lobby dla swojej swojskiej piwniczki.
Zamierzam upiec dzisiaj pieguska. W składzie jest margaryna, ale zastanawiam się czy nie zamienić jej na masło. Czy z masłem wyjdzie zdrowsze ciasto, czy raczej nie robi to różnicy czy dam masło czy margarynę?
I jeszcze przy okazji mam jedno pytanie odnośnie smażenia. Generalnie smażę na smalcu, maśle klarowanym i oleju kokosowym nierafinowanym. Jednak każdy z tych produktów ma swój specyficzny smak i nie do wszystkiego pasuje. Czy mogę więc zamiennie z wymienionymi produktami stosować olej kokosowy rafinowany? Bo rzepakowy, czy oliwa raczej odpadają, nie? A jak wypada rafinowany olej kokosowy?
masseur napisał/a:
W składzie jest margaryna, ale zastanawiam się czy nie zamienić jej na masło. Czy z masłem wyjdzie zdrowsze ciasto, czy raczej nie robi to różnicy czy dam masło czy margarynę?
Margaryna jest produktem sztucznym, jednak dzięki temu ma ciekawy zapach, dobrze się nią smaruje, jest też tania no i reklamowana dlatego też wielu ludzi nabiera się na nią. Oczywiście jeśli dasz masło będzie to zdrowsze rozwiązanie, pamiętaj jednak, że masło ma punkt dymienia ok. 150 stopni.
masseur napisał/a:
Czy mogę więc zamiennie z wymienionymi produktami stosować olej kokosowy rafinowany? Bo rzepakowy, czy oliwa raczej odpadają, nie? A jak wypada rafinowany olej kokosowy?Tak. Będzie on na pewno dużo lepszy niż rzepakowy i lepszy niż oliwa jeśli jest to długie smażenie.