Widzę, że wszędzie ludzie zachwalają tylko swoje suplementy. I komu wierzyć? Po prostu trzeba dokładnie czytać składy i kupować to, co jest w 100% naturalne, bo takie na pewno nie zaszkodzi. Trzeba pamiętać, że to w czym zamykana jest aktywna substancja też ma duże znaczenie, bo często jest to czysta chemicznie kapsułka Ciężko znaleźć takie w pełni naturalne produkty, ale naprawdę gra jest warta świeczki.
Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Witamina C - jaka najlepsza do dodatkowej suplementacji ?
Widzę, że wszędzie ludzie zachwalają tylko swoje suplementy. I komu wierzyć? Po prostu trzeba dokładnie czytać składy i kupować to, co jest w 100% naturalne, bo takie na pewno nie zaszkodzi. Trzeba pamiętać, że to w czym zamykana jest aktywna substancja też ma duże znaczenie, bo często jest to czysta chemicznie kapsułka Ciężko znaleźć takie w pełni naturalne produkty, ale naprawdę gra jest warta świeczki.
|
|
mati napisał/a:
Witamina C, która występuje przede wszystkim w postaci naturalnych bioflawonoidów, czyli kwasu askorbinowego, askorbinianu wapnia, askorbinianu magnezu czy palmitynianu askorbylu. To co kupujemy w aptekach pod tą nazwą najczęściej nie jest naturalną witaminą C, ponieważ łatwiej i taniej można wyprodukować jej chemiczny odpowiednik, czyli krystaliczny kwas askorbinowy, który nie jest w żaden sposób powiązany z bioflawonoidami.
Jest to o wiele bardziej opłacalne, ale ma tylko jeden minus.Środek ten, jako obcy naturze, jest bardzo słabo przyswajalny i trudno organizmowi jest dostosować go do właściwej postaci. Po około 3 godzinach jego nieprzyswojona nadwyżka, czyli około 97 -98% jest usuwana z moczem. Nadmiar tej „witaminy" niesie wiele skutków ubocznych. Tak więc lepiej jeść produkty zawierające naturalną witaminę C niż ją łykać w tabletkach.
Dokładnie. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Do askorbinianu wapnia i askorbinianu magnezu dodam jeszcze askorbinian sodu. Te związki jest to tzw. buforowana witamina C, która w przeciwieństwie do zwykłego kwasu askorbinowego, bardzo łatwo się wchłania.
Witamina C w tej postaci jest stosowana nie tylko do zwiększenia odporności organizmu, ale przede wszystkim do leczenia. Np. do oczyszczania organizmu z metali cięzkich po zatruciu, albo do leczenia nowotworów. Stosuje się wtedy mega duże dawki. Niestety, nie w Polsce.
Witaminę C kiedyś suplementowałam w tabletkach, ale od pewnego czasu po prostu dostarczam je z produktami, które spożywam. Mam dość zróżnicowana dietę, którą mam ułożoną przez lekarza. Nie wiem jak sprawa wygląda przy innych dietach jak chociażby diecie ketognicznej.
Znam osoby, którym udało się schudnąć na tego typu diecie, z tym, że to jest kwestia indywidualna. Jak przed każą dietą trzeba badania porobić.