Dzisiaj jest: Niedziela, 20.08.2017 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

ODŻYWIANIE

Czy cholesterol w jajkach szkodzi? 
Czy cholesterol w jajkach szkodzi?
17.08.2017

Spór o jajka trwa już od dziesięcioleci i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo, każda ze stron znajduje bowiem swoich zwolenników. Choć jajka (a właściwie żółtka) faktycznie zawierają cholesterol pokarmowy, to nie można jednoznacznie stwierdzić, że je



Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka" 
Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka"
15.08.2017

W ciągu ostatnich lat w Stanach Zjednoczonych i Europie narodziła się nowa ideologia jedzenia, która została nazwana nutrycjonizmem. Pojawiła się ona w odpowiedzi na rosnący problem otyłości, która jest problemem głównie mniej zamożnych osób oszczędz



Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania 
Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania
13.08.2017

Zmiany temperatury mają duży wpływ na żywność. Wszyscy wiemy, że wrzątek pozbawia roślin wielu cennych witamin, ale już nawet temperatura w lodówce może sprawić, że warzywa i owoce stracą część składników odżywczych. Jakie zmiany w białkach, tłuszcza



Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods 
Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods
09.08.2017

Wraz z hasłem „superfoods” do sklepów internetowych, sklepów stacjonarnych i marketów wkroczyły wysokie ceny nieznanych dotąd produktów. Nasiona chia zaczęły lekko wypierać nasze poczciwe siemię lniane, któremu również nie można odmówić cennych, zdro



Czystek - właściwości i zastosowanie 
Czystek - właściwości i zastosowanie
05.08.2017

Herbata z czystka nie jest aż tak popularna jak zielona herbata, a szkoda - spożywanie jej przynosi wyłącznie same korzyści dla naszych organizmów. Czystek mogą pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Dużą zaletą jest jego neutralny smak - możesz pić go s



Naturalne energetyki w postaci soków - shoty zamiast kawy i energetyków 
Naturalne energetyki w postaci soków - shoty zamiast kawy i energetyków
30.07.2017

Kiedy pojawiają się uporczywe zmęczenie i brak chęci do działania większość konsumentów odruchowo sięga po energetyki lub kawę. Nadchodzi jednak moment, w którym po prostu przestają działać - wtedy na ratunek przychodzą naturalne energetyki. Nadmiern



Napoje izotoniczne. Czy warto po nie sięgać? 
Napoje izotoniczne. Czy warto po nie sięgać?
21.07.2017

Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednak bardzo łatwo ją utracić. Wystarczy upalny dzień lub intensywny trening fizyczny. Wraz z wodą tracimy też cenne minerały, w tym potas i sód, dzięki którym organizm utrzymuje prawid



Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.07.2017

Pistacje to orzechy o charakterystycznym smaku, który może urozmaicić wiele dań. W Polsce jednak często kojarzą się one tylko ze słoną przekąską podawaną do napojów alkoholowych. Warto odczarować te orzechy, ponieważ można je wykorzystać na znacznie



Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem? 
Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem?
13.07.2017

Spór o mleko trwa od dobrych kilku lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia białej kawy czy zjedzenia porannej owsianki. Cenimy je za smak i wartościowe składniki, ale… nie brakuje też głosów, że mleko jednak bardziej szkodzi niż pomaga.



Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża 
Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża
07.07.2017

Współcześnie uprawiane odmiany zbóż różnią się od tych, które były uprawiane w dawnych czasach. Orkisz, samopsza i płaskurka charakteryzują się znacznie lepszą wartością odżywczą. Orkisz zawiera dużo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego oraz fit



Jak unikać nadmiaru chemii w żywności? 
Jak unikać nadmiaru chemii w żywności?
03.07.2017

Chemia jest wszędzie; na każdy produkt spożywczy składa się wiele mniej lub bardziej kompleksowych związków chemicznych. Nie oznacza to, że jest on niezdrowy - nawet w zwykłym jabłku znajdziemy całkiem sporo chemii, bo przecież zawiera ono witaminy i



Jak przyspieszyć metabolizm? 
Jak przyspieszyć metabolizm?
25.06.2017

O metabolizmie często mówi się w kontekście sylwetki danej osoby. Każdy z nas nieraz słyszał, że znajomy jest chudy, ponieważ „ma dobry metabolizm”. W rzeczywistości to nie do końca tak działa - wszyscy mamy wpływ na to, jak działa nasz organizm. Prz



Depresja i stres zaczynają się w jelitach 
Depresja i stres zaczynają się w jelitach
21.06.2017

Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem okazuje się, że w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana



Śniadania białkowo-tłuszczowe. Warto czy nie warto? 
Śniadania białkowo-tłuszczowe. Warto czy nie warto?
19.06.2017

Śniadania białkowo-tłuszczowe zdobywają coraz to większą popularność. Zwolennicy takiego sposobu żywienia często deklarują, że niespożywanie rano węglowodanów sprawia, że czują się znacznie lepiej i pozostają syci na dłużej. Czy śniadania białkowo-tł



Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.06.2017

Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza „rozbity, potłuczony”. Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale



Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów 
Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów
05.06.2017

Kwas alfa liponowy ukrywający się pod skrótem ALA, jest znany także jako kwas tiooktanowy. Pod względem budowy przypomina on witaminę, ale rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Poznajmy właściwości, zastosowanie i źródła kwasu alfa lip



Kit pszczeli (propolis) - naturalnie na zdrowie! 
Kit pszczeli (propolis) - naturalnie na zdrowie!
30.05.2017

Propolis znany również jako kit pszczeli jest doceniany przez medycynę niekonwencjonalną, ponieważ pomaga naturalnie leczyć wiele dość powszechnych schorzeń. Kit pszczeli radzi sobie świetnie w walce z zakażeniami, nadciśnieniem tętniczym, hemoroidam



Sok z brzozy - warto włączyć go do diety 
Sok z brzozy - warto włączyć go do diety
26.05.2017

Oskoła - sok z brzozy otrzymywany przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi wczesną wiosną. Właśnie mamy sezon na ten zdrowy rarytas, który śmiało można zaliczyć do naszych rodzimych „super food”. Świeżo wyciśnięty sok z brzozy nie jest jedynym produkt



Złote mleko. Na czym polega fenomen kurkumy? 
Złote mleko. Na czym polega fenomen kurkumy?
20.05.2017

Kurkuma była znana już w VII wieku w Chinach. Początkowo używano jej jako barwnika, z czasem jednak odkryto również lecznice właściwości tej przyprawy. Szerokie zastosowanie byliny doceniła medycyna ajuwerdyjska, nazywając kurkumę „przyprawą życia”.



Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki 
Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki
16.05.2017

Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 28 |