Dzisiaj jest: Czwartek, 19.10.2017 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

ODŻYWIANIE

Uważaj! Lista najbardziej alergizujących  produktów spożywczych 
Uważaj! Lista najbardziej alergizujących produktów spożywczych
15.10.2017

Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to



Morwa biała zbawienna dla diabetyków 
Morwa biała zbawienna dla diabetyków
13.10.2017

Morwa biała jest najlepiej znaną odmianą tej rośliny. Współcześnie z jej liści pozyskuje się substancje, które obniżają poziom cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Na bazie wyciągu z morwy białej przygotowuje się suplementy diety



Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików 
Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików
09.10.2017

Erytrytol zwany również erytrolem nie jest cukrem, ale świetnie i co najważniejsze zdrowo go zastępuje - jest jednym z najzdrowszych słodzików dostępnych na rynku. Już sam fakt, że jego indeks glikemiczny wynosi 0 i praktycznie nie dostarcza żadnych



Choroby autoimmunologiczne - czego unikać? 
Choroby autoimmunologiczne - czego unikać?
07.10.2017

Większość z nas zna kogoś, kto ma problem z tarczycą. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że choroby autoimmunologiczne dotyczą nie tylko tarczycy. Do tego typu schorzeń zalicza się również łuszczycę, łysienie plackowate, toczeń rumienio



Sok z malin zamiast aspiryny? 
Sok z malin zamiast aspiryny?
03.10.2017

Babcine sposoby na leczenie przeziębień wracają do łask. I dobrze, bo dzięki medycynie ludowej lepiej poznajemy dostępne zioła, warzywa i owoce, które przyspieszają proces zdrowienia. Do takich roślin zalicza się między innymi maliny. Maliny są dostę



Latem tyjesz? Oto 9 produktów, które są temu winne! 
Latem tyjesz? Oto 9 produktów, które są temu winne!
01.10.2017

Nadmorskie kurorty pachną słodkimi goframi, smażoną rybą z frytkami i zapiekankami. To jedne z głównych grzechów kulinarnych, jakie popełniamy podczas urlopu. Całkiem słusznie mówi się, że w górach można jeść wszystko, kiedy wypoczynek jest aktywny i



Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe? 
Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe?
25.09.2017

Jesień, a po niej zima - w ciągu tych pór roku jak nigdy dbamy o swoją odporność. Żeby wzmocnić naturalne bariery przeciw bakteriom i wirusom sięgamy między innymi po cytrusy - rośliny z rodziny rutowatych, które są obfitym źródłem witaminy C i biofl



Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar 
Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
17.09.2017

Masz ostatnio (większy niż zazwyczaj) apetyt na słodycze? To może być objaw niedoboru chromu. Minerał uchodzi także za naturalny składnik wspierający proces odchudzania - ale to nie jedyne właściwości tego składnika mineralnego, przyjrzymy się zatem



Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza? 
Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza?
13.09.2017

Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające



Żołądek - wyjątkowo elastyczny organ 
Żołądek - wyjątkowo elastyczny organ
11.09.2017

Żołądek to ważny narząd układu pokarmowego, jest to worek mięśniowy, który ma około 15-30 cm długości i około 12-14 cm szerokości. Pojemność maksymalna żołądku zdrowej osoby to około 2 litry płynu - do rozciągania jego ścian dochodzi wtedy, gdy zbytn



Herbata z pokrzywy - dlaczego warto włączyć ją do diety? 
Herbata z pokrzywy - dlaczego warto włączyć ją do diety?
09.09.2017

Pokrzywa to cenne i zarazem bardzo powszechne zioło. Na działkach bywa traktowana jak chwast, który należy wyrwać. Warto jednak wiedzieć, że pokrzywa została doceniona przez medycynę ludową i współcześnie nadal używa się jej do leczenia wielu dolegli



Czarnuszka - właściwości lecznicze, wartości odżywcze i zastosowanie 
Czarnuszka - właściwości lecznicze, wartości odżywcze i zastosowanie
05.09.2017

Czarnuszka znana jest również jako „czarny kminek”, „czarny sezam”, „rzymska kolendra”, w starszych książkach czarnuszka bywa też nazywana „ziarnem Benedykta”. Generalnie nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli cz



Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze! 
Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze!
01.09.2017

Większość konsumentów posiada świadomość, że biała mąka i biały cukier nie zawierają zbyt wiele wartości odżywczych, więc lepiej wybierać produkty ciemniejsze, o brązowej barwie, które kojarzą się nam z produktami mniej przetworzonymi i bardziej wart



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy? 
Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy?
27.08.2017

Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania 
Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania
23.08.2017

Chlorella jest algą jednokomórkową. Jej nazwa wywodzi się stąd, że ma zielony kolor (od zielonego barwnika - chlorofilu). Ten niezwykły glon z gromady zielenic jest źródłem cennych składników odżywczych o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. W jedne



Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu! 
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
21.08.2017

Nie tylko badania laboratoryjne, ale również wygląd kupy potrafi nam wiele powiedzieć o naszym zdrowiu. Wygląd - tzn. jego kształt, rozmiar, zapach, barwa, a nawet dźwięk z jakim wpada do muszli klozetowej zależy od naszego odżywiania, przyjmowanych



Czy cholesterol w jajkach szkodzi? 
Czy cholesterol w jajkach szkodzi?
17.08.2017

Spór o jajka trwa już od dziesięcioleci i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo, każda ze stron znajduje bowiem swoich zwolenników. Choć jajka (a właściwie żółtka) faktycznie zawierają cholesterol pokarmowy, to nie można jednoznacznie stwierdzić, że je



Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka" 
Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka"
15.08.2017

W ciągu ostatnich lat w Stanach Zjednoczonych i Europie narodziła się nowa ideologia jedzenia, która została nazwana nutrycjonizmem. Pojawiła się ona w odpowiedzi na rosnący problem otyłości, która jest problemem głównie mniej zamożnych osób oszczędz



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 29 |