Dzisiaj jest: Środa, 15.08.2018 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

ARTYKUŁY

Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki 
Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki
11.08.2018

Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco odkurzyć sobie wiedzę o tej roślinie. Czarny bez kwitnie w kwietniu i w maju, d



Dwanaście faktów na temat sera żółtego 
Dwanaście faktów na temat sera żółtego
07.08.2018

W Polsce jest produkowanych kilkadziesiąt gatunków sera żółtego. Za swoistą perełkę na serowym rynku UE uchodzi polski ser podlaski. Poza tym, w Polsce są produkowane także sery holenderskie i włoskie - ich jakość także jest doceniana w kraju i za gr



Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy 
Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy
03.08.2018

Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną popularnością. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i chorób przewlekłych c



Mięso dodaje siły - prawda czy mit? 
Mięso dodaje siły - prawda czy mit?
01.08.2018

Zimna woda zdrowia doda, a mięso doda siły - jako dzieci zapewne często to słyszeliśmy. Czy jednak na pewno mięso dodaje siły? A jeśli tak, to czy to jedyny produkt, który zapewnia wysoką wytrzymałość i budowanie mięśni? Postanowiliśmy to sprawdzić!



Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć 
Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć
31.07.2018

Nie mamy już wątpliwości co do tego, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Jak jednak wygląda sprawa ze stanem przedcukrzycowym? Problem z nim ma coraz więcej osób, ale wciąż nie jest on traktowany jak choroba. A to duży błąd, bo nieleczony stan pr



Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania 
Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania
27.07.2018

Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza s



Kawa mrożona i inne letnie desery - zagrożenie dla sylwetki 
Kawa mrożona i inne letnie desery - zagrożenie dla sylwetki
25.07.2018

Wydaje ci się, że nie jesz dużo latem, a jednak nadal tyjesz? Uważaj - letnie desery bywają zgubne dla sylwetki, zwłaszcza, gdy sięgamy po nie kilka razy w tygodniu. Wakacyjne wyjazdy sprzyjają sięganiu po desery, który na pierwszy rzut oka wydają si



Jeżyny - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jeżyny - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.07.2018

Lato to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się jeżyny. Warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i włączyć je do swojej diety. Jeżyny nie są aż tak popularne w naszej diecie jak inne letnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody),



Bromelaina - niezwykły enzym, który znajdziesz w surowym ananasie 
Bromelaina - niezwykły enzym, który znajdziesz w surowym ananasie
17.07.2018

Moglibyśmy wskazać co najmniej kilka argumentów przemawiających za tym, by jak najczęściej sięgać po świeżego, a nie po puszkowanego ananasa. Najważniejszym z nich jest zawartość bromelainy (bromeliny), czyli enzymu, który można znaleźć wyłącznie w ś



Marynowane a kiszone. Wartość odżywcza marynowanych produktów 
Marynowane a kiszone. Wartość odżywcza marynowanych produktów
15.07.2018

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaka jest różnica między marynowaniem i kiszeniem? Albo jaką wartość odżywczą mają marynowane produkty i czy warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe? Postanowiliśmy wziąć marynowanie pod lupę i odpowi



Helicobacter pylori - co powoduje i jak się z niej wyleczyć 
Helicobacter pylori - co powoduje i jak się z niej wyleczyć
11.07.2018

Helicobacter pylori jest gram-ujemną bakterią należącą do pałeczek, zasiedlającą powierzchnię nabłonka pokrywającego przedodźwiernikową część żołądka. Helicobacter pylori powoduje zakażenie, które może mieć fatalne skutki dla zdrowia. Według szacunko



Czy można pić wodę z kranu? 
Czy można pić wodę z kranu?
09.07.2018

Nikt już nie ma chyba wątpliwości co do tego, że powinniśmy dbać o środowisko. Wiele osób chciałoby przyczyniać się do troski o naszą planetę, ale z drugiej strony pojawia się obawa np. o to, czy picie wody z kranu jest bezpieczne. A jeśli nie jest -



Alergia na orzechy - które uczulają najbardziej i jak się objawia taka alergia? 
Alergia na orzechy - które uczulają najbardziej i jak się objawia taka alergia?
03.07.2018

Przypuszcza się, aż 1% populacji może cierpieć z powodu alergii na orzechy. W większości przypadków alergia ujawnia się już w wieku dziecięcym. Większość pierwszych reakcji ma miejsce, kiedy dziecko ma od 14. miesięcy do 2 lat. Alergia na orzechy za.



Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść? 
Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść?
30.06.2018

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem, bardzo często sięgają po wafle ryżowe. Dlaczego? Z kilku powodów. Kusi ich niska kaloryczność, a dodatkowo dochodzi do tego przekonanie, że pieczywo tuczy i lepiej z niego zrezygnować,



Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje 
Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje
29.06.2018

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr



Utwardzany olej palmowy - szkodliwy dla zdrowia tłuszcz 
Utwardzany olej palmowy - szkodliwy dla zdrowia tłuszcz
24.06.2018

Chcesz zadbać o siebie i postanawiasz zrezygnować z jedzenia niezdrowych rzeczy? Uważaj - słodycze to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Warto przyjrzeć się też innym produktom, które lądują w naszym koszyku. Wiele z nich zawiera szkodliwy tłuszcz -



Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić? 
Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić?
14.06.2018

Konsumenci bardzo lubią chrupać przekąski - np. zamiast lekkiej kolacji, albo między posiłkami. Prażynki, paluszki i chrupki mogą jednak uzależnić. Z uzależnieniem się od przekąsek jest związana hiperfagia hedoniczna, czyli zjawisko polegające na obj



Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens? 
Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens?
10.06.2018

Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,



Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny! 
Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny!
09.06.2018

Lubimy ułatwiać sobie życie, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nic dziwnego więc, że w sklepach z łatwością można dostać maleńkie puszki kukurydzy, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz… ryż i kasze w woreczkach, na które już n



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 32 |