Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

ARTYKUŁY

Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić? 
Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić?
14.06.2018

Konsumenci bardzo lubią chrupać przekąski - np. zamiast lekkiej kolacji, albo między posiłkami. Prażynki, paluszki i chrupki mogą jednak uzależnić. Z uzależnieniem się od przekąsek jest związana hiperfagia hedoniczna, czyli zjawisko polegające na obj



Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens? 
Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens?
10.06.2018

Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,



Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny! 
Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny!
09.06.2018

Lubimy ułatwiać sobie życie, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nic dziwnego więc, że w sklepach z łatwością można dostać maleńkie puszki kukurydzy, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz… ryż i kasze w woreczkach, na które już n



Żywność genetycznie modyfikowana - w jaki sposób może nam zaszkodzić? 
Żywność genetycznie modyfikowana - w jaki sposób może nam zaszkodzić?
03.06.2018

Żywność genetycznie modyfikowana w ostatnim czasie ma więcej przeciwników niż zwolenników. Co to jest organizm zmodyfikowany genetycznie? - to organizm, którego genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjo



Alergia w restauracji - restauratorzy powinni mieć się na baczności 
Alergia w restauracji - restauratorzy powinni mieć się na baczności
31.05.2018

Konsumenci cierpiący na alergię pokarmową, mają obowiązek poinformować o tym osobę, która przyjmuje zamówienie. Dlatego obowiązkiem tej osoby jest znakomita znajomość składników serwowanych potraw. Problem alergii pokarmowych w ostatnich latach znacz



Przewodnienie organizmu - objawy, przyczyny i skutki 
Przewodnienie organizmu - objawy, przyczyny i skutki
27.05.2018

Woda stanowi ponad 60% masy dorosłego człowieka, zatem można byłoby założyć z góry, że wody nigdy za wiele. W rzeczywistości jest jednak inaczej - co za dużo, to nie zdrowo. Nadmierne spożycie wody może doprowadzić do szkodliwego stanu nazywanego prz



Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd? 
Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd?
25.05.2018

Mylić się jest rzeczą ludzką - dotyczy to również lekarzy i dietetyków. W historii dziejów ludzkości wiele poglądów uznawanych przez środowiska dietetyczne i medyczne za prawdziwe ostatecznie okazało się kłamstwem. Wpływ cukru na organizm, różnice mi



Ocet jabłkowy - dlaczego warto korzystać z niego na co dzień? 
Ocet jabłkowy - dlaczego warto korzystać z niego na co dzień?
17.05.2018

Cenne właściwości octu jabłkowego doceniali już starożytni Grecy. Ten prosty do przyrządzenia płyn powinien stanowić obowiązkowe wyposażenia każdego domu. Dlaczego? Jest tani, można więc stosować go zarówno w codziennej diecie, jak i wykorzystać do p



Wiek metaboliczny uzależniony od diety 
Wiek metaboliczny uzależniony od diety
15.05.2018

Wiek metaboliczny jest swoistym miernikiem kondycji i zdrowia organizmu. Do jego obliczania wykorzystuje się urządzenia analizujące skład ciała. Od kiedy pojęcie wieku metabolicznego jest nam znane, wiek metrykalny stracił na znaczeniu. Wiek metaboli



Produkty uwielbiane przez dzieci, które nie powinny być im serwowane 
Produkty uwielbiane przez dzieci, które nie powinny być im serwowane
11.05.2018

Jak to tak, dziecku odmówisz? Czasami lepiej odmówić, bo zdrowie jest ważniejsze niż chwilowa przyjemność z jedzenia. Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu produkty lubiane przez dzieci, których zdecydowanie powinno się maluchom odmawiać. Żelki z so



Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
08.05.2018

Dorsz atlantycki zwany też wątłuszem (którego nasz rodzimy dorsz bałtycki jest jego podgatunkiem) od lat jest jedną z najpopularniejszych ryb na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo jego cenny skład i wartości odżywcze są naprawdę warty uwagi. Doda



Nadmierne pragnienie i jego przyczyny 
Nadmierne pragnienie i jego przyczyny
06.05.2018

Pragnienie to fizjologiczna podstawowa potrzeba organizmu przejawiająca się w popędzie ku pobraniu odpowiedniej ilości wody i płynów. Nadmierne pragnienie odczuwane w okresie upałów, albo zimą - kiedy nie dostarczamy odpowiedniej ilości wody i płynów



Tempo metabolizmu - jak je podkręcić i utrzymać na wysokim poziomie? 
Tempo metabolizmu - jak je podkręcić i utrzymać na wysokim poziomie?
02.05.2018

Za utrzymaniem prawidłowej masy ciała stoi metabolizm - ogół procesów syntezy i rozpadu związków chemicznych, wokół którego narosło wiele mitów. Jego tempo można zwiększyć na różne sposoby. Tempo przemiany materii ma ogromny wpływ na tempo odchudzani



Miód mniszkowy - właściwości i wpływ na zdrowie 
Miód mniszkowy - właściwości i wpływ na zdrowie
28.04.2018

Miód mniszkowy, nazywany też miodem majowym jest produkowany z nektaru pozyskiwanego z mniszka lekarskiego. Należy do rzadko występujących miodów, mimo że mniszek lekarski jest bardzo pospolitą rośliną. Doceniamy miód Manuka, który przybywa do Europy aż z Nowej Zelandii. Niemnie



„Zdrowa żywność" - jak nie dać się nabrać? 
„Zdrowa żywność" - jak nie dać się nabrać?
25.04.2018

Uważajmy na produkty oznaczone jako „zdrowa żywność" - tak można oznaczyć każdy produkt, bo żadne przepisy tego nie regulują. Dziś niemalże w każdym sklepie i markecie można natknąć się na produkty właśnie z takim oznaczeniem. To, że produkt jest ozn



Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)? 
Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)?
22.04.2018

Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon



Halitoza - co to jest, przyczyny i sposoby na halitozę 
Halitoza - co to jest, przyczyny i sposoby na halitozę
20.04.2018

Halitoza jest chorobą, która może mieć charakter przewlekły lub nawracający. Potocznie jest nazywana "nieświeżym oddechem". U podłoża halitozy najczęściej leży niska lub brak higieny jamy ustnej i wynikająca z niej fermentacja pozostałości pokarmowyc



Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze, ciekawostki 
Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze, ciekawostki
16.04.2018

Kapusta chińska pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej a także w Europie. W Polsce nie jest jeszcze bardzo znana ale za



Ziemniaki - jeść czy nie jeść? 
Ziemniaki - jeść czy nie jeść?
12.04.2018

Wokół spożywania ziemniaków narosło sporo mitów. Te popularne w polskiej kuchni warzywa zaczęły być wykluczane z diety. To z kolei sprawiło, że ziemniaki zaczęły kojarzyć się nam z czymś tuczącym i niezdrowym. Rzeczywistość pokazuje jednak, że to nie



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 31 |