Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

ARTYKUŁY

Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar 
Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
17.09.2017

Masz ostatnio (większy niż zazwyczaj) apetyt na słodycze? To może być objaw niedoboru chromu. Minerał uchodzi także za naturalny składnik wspierający proces odchudzania - ale to nie jedyne właściwości tego składnika mineralnego, przyjrzymy się zatem



Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza? 
Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza?
13.09.2017

Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające



Żołądek - wyjątkowo elastyczny organ 
Żołądek - wyjątkowo elastyczny organ
11.09.2017

Żołądek to ważny narząd układu pokarmowego, jest to worek mięśniowy, który ma około 15-30 cm długości i około 12-14 cm szerokości. Pojemność maksymalna żołądku zdrowej osoby to około 2 litry płynu - do rozciągania jego ścian dochodzi wtedy, gdy zbytn



Herbata z pokrzywy - dlaczego warto włączyć ją do diety? 
Herbata z pokrzywy - dlaczego warto włączyć ją do diety?
09.09.2017

Pokrzywa to cenne i zarazem bardzo powszechne zioło. Na działkach bywa traktowana jak chwast, który należy wyrwać. Warto jednak wiedzieć, że pokrzywa została doceniona przez medycynę ludową i współcześnie nadal używa się jej do leczenia wielu dolegli



Czarnuszka - właściwości lecznicze, wartości odżywcze i zastosowanie 
Czarnuszka - właściwości lecznicze, wartości odżywcze i zastosowanie
05.09.2017

Czarnuszka znana jest również jako „czarny kminek”, „czarny sezam”, „rzymska kolendra”, w starszych książkach czarnuszka bywa też nazywana „ziarnem Benedykta”. Generalnie nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli cz



Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze! 
Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze!
01.09.2017

Większość konsumentów posiada świadomość, że biała mąka i biały cukier nie zawierają zbyt wiele wartości odżywczych, więc lepiej wybierać produkty ciemniejsze, o brązowej barwie, które kojarzą się nam z produktami mniej przetworzonymi i bardziej wart



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy? 
Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy?
27.08.2017

Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania 
Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania
23.08.2017

Chlorella jest algą jednokomórkową. Jej nazwa wywodzi się stąd, że ma zielony kolor (od zielonego barwnika - chlorofilu). Ten niezwykły glon z gromady zielenic jest źródłem cennych składników odżywczych o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. W jedne



Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu! 
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
21.08.2017

Nie tylko badania laboratoryjne, ale również wygląd kupy potrafi nam wiele powiedzieć o naszym zdrowiu. Wygląd - tzn. jego kształt, rozmiar, zapach, barwa, a nawet dźwięk z jakim wpada do muszli klozetowej zależy od naszego odżywiania, przyjmowanych



Czy cholesterol w jajkach szkodzi? 
Czy cholesterol w jajkach szkodzi?
17.08.2017

Spór o jajka trwa już od dziesięcioleci i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo, każda ze stron znajduje bowiem swoich zwolenników. Choć jajka (a właściwie żółtka) faktycznie zawierają cholesterol pokarmowy, to nie można jednoznacznie stwierdzić, że je



Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka" 
Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka"
15.08.2017

W ciągu ostatnich lat w Stanach Zjednoczonych i Europie narodziła się nowa ideologia jedzenia, która została nazwana nutrycjonizmem. Pojawiła się ona w odpowiedzi na rosnący problem otyłości, która jest problemem głównie mniej zamożnych osób oszczędz



Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania 
Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania
13.08.2017

Zmiany temperatury mają duży wpływ na żywność. Wszyscy wiemy, że wrzątek pozbawia roślin wielu cennych witamin, ale już nawet temperatura w lodówce może sprawić, że warzywa i owoce stracą część składników odżywczych. Jakie zmiany w białkach, tłuszcza



Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods 
Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods
09.08.2017

Wraz z hasłem „superfoods” do sklepów internetowych, sklepów stacjonarnych i marketów wkroczyły wysokie ceny nieznanych dotąd produktów. Nasiona chia zaczęły lekko wypierać nasze poczciwe siemię lniane, któremu również nie można odmówić cennych, zdro



Czystek - właściwości i zastosowanie 
Czystek - właściwości i zastosowanie
05.08.2017

Herbata z czystka nie jest aż tak popularna jak zielona herbata, a szkoda - spożywanie jej przynosi wyłącznie same korzyści dla naszych organizmów. Czystek mogą pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Dużą zaletą jest jego neutralny smak - możesz pić go s



Naturalne energetyki w postaci soków - shoty zamiast kawy i energetyków 
Naturalne energetyki w postaci soków - shoty zamiast kawy i energetyków
30.07.2017

Kiedy pojawiają się uporczywe zmęczenie i brak chęci do działania większość konsumentów odruchowo sięga po energetyki lub kawę. Nadchodzi jednak moment, w którym po prostu przestają działać - wtedy na ratunek przychodzą naturalne energetyki. Nadmiern



Napoje izotoniczne. Czy warto po nie sięgać? 
Napoje izotoniczne. Czy warto po nie sięgać?
21.07.2017

Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednak bardzo łatwo ją utracić. Wystarczy upalny dzień lub intensywny trening fizyczny. Wraz z wodą tracimy też cenne minerały, w tym potas i sód, dzięki którym organizm utrzymuje prawid



Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.07.2017

Pistacje to orzechy o charakterystycznym smaku, który może urozmaicić wiele dań. W Polsce jednak często kojarzą się one tylko ze słoną przekąską podawaną do napojów alkoholowych. Warto odczarować te orzechy, ponieważ można je wykorzystać na znacznie



Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem? 
Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem?
13.07.2017

Spór o mleko trwa od dobrych kilku lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia białej kawy czy zjedzenia porannej owsianki. Cenimy je za smak i wartościowe składniki, ale… nie brakuje też głosów, że mleko jednak bardziej szkodzi niż pomaga.



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 28 |