Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Uważaj na płatki śniadaniowe! 
Uważaj na płatki śniadaniowe!
08.05.2016

Nie zawsze mamy czas na przygotowanie pełnowartościowego śniadania i najczęściej w takich sytuacjach sięgamy po gotowe produkty. Wśród nich prym wiodą reklamowane różne odmiany musli, które niestety, wbrew temu co słyszymy, nie są zdrowe i pożywne. U



Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze 
Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze
04.05.2016

Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wie



Oczyszczamy organizm po zimie - 10 pomysłów na zdrowy i skuteczny detoks 
Oczyszczamy organizm po zimie - 10 pomysłów na zdrowy i skuteczny detoks
30.04.2016

Jesienią i zimą przebywamy zwykle w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie nie brakuje alergenów. Niektórzy ludzie są zawodowo na nie narażeni. Najgorzej mają mieszkańcy miast, którym świeżego powietrza na zewnątrz brakuje szczególnie w sezonie grzewczym



Marchew - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Marchew - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.04.2016

Marchewka należy do najpopularniejszych, najsmaczniejszych i zarazem najtańszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych, niskokaloryczna, spożywana pod różnymi postaciami i zawsze prezentująca się na talerzu nadz



Jod - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Jod - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
21.04.2016

Jod to niezwykle ważny mikroelement niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, tarczycy i regulowanych przez nią licznych procesów. Jod jest gromadzony przede wszystkim przez tarczycę, który potrzebuje go do wytwarzan



10 kobiecych dolegliwości - dieta ma znaczenie! 
10 kobiecych dolegliwości - dieta ma znaczenie!
19.04.2016

Niektóre choroby dotykające głównie kobiety mogą mieć związek ze stosowaną dietą. Co więcej, badania statystyczne wskazują, że na niżej przedstawione schorzenia częściej cierpi płeć piękna. Wśród dolegliwości rozwijających się w wyniku nieprawidłowo



5 wskazówek dla rodziców, których dzieci jedzą za dużo i niezdrowo 
5 wskazówek dla rodziców, których dzieci jedzą za dużo i niezdrowo
16.04.2016

Duże porcje, przejadanie się, niezdrowe jedzenie, powiększone zestawy dań w restauracjach dla niektórych są codziennością. Ta powszechna dostępność i moda na posiłki XXL powodują otyłość nie tylko wśród dorosłych. Problem ten może dotyczyć także nasz



Jak przygotowywać dania, aby produkty nie traciły wartości odżywczych? 
Jak przygotowywać dania, aby produkty nie traciły wartości odżywczych?
14.04.2016

Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zakłada nie tylko odpowiedni wybór produktów, które znajdą się w naszym codziennym menu, ale też i ich prawidłową obróbkę. Nie chodzi tu jednak tylko o to, aby nie smażyć potraw w głębokim tłuszczu czy nie dodawać do



Łosoś - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Łosoś - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
06.04.2016

Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu łosoś nie cieszył się zbyt dużą popularnością, szczególnie ten świeży, głównie przez wzgląd na jego wysoką cenę. Zdawał się być produktem bardzo wykwintnym, stąd jadano go głównie na specjalne okazje. Dzisiejszy



Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
04.04.2016

Biotyna jest zwana także witaminą H, witaminą B7, czy też koenzymem R. Historia jej odkrycia sięga 1927 roku, w którym to została odkryta przez dr Boasa i jego współpracowników. Naukowcy wywołali zmiany na skórze u szczurów, a następnie podawali różn



10 najpopularniejszych zamienników mięsa 
10 najpopularniejszych zamienników mięsa
02.04.2016

Zamienniki mięsa są określane także mianem substytutów. Są to produkty przypominające mięso pod pewnymi względami. Zamienniki mięsa posiadają zbliżony smak, wygląd i kształt do podstawowego produktu pochodzenia zwierzęcego. Charakteryzują się one tak



Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie 
Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie
27.03.2016

Sód jest pierwiastkiem występującym powszechnie w pożywieniu, a jego największym źródłem jest sól kuchenna (chlorek sodu, NaCl). Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych w toku procesów technologicznych oraz do pożywienia podczas przygotowywa



Woda kokosowa i jej właściwości 
Woda kokosowa i jej właściwości
24.03.2016

Woda kokosowa to jeden z najnowszych trendów żywieniowych. Czy moda na zastępowanie nią innych napojów ma swoje naukowe uzasadnienie? Okazuje się, że, faktycznie, nie jest ona jedynie wynikiem dobrze przeprowadzonych akcji marketingowych firm, które



Przewodnik po kiełbasach - rodzaje, skład i ciekawostki 
Przewodnik po kiełbasach - rodzaje, skład i ciekawostki
18.03.2016

Kiełbasa jest mięsnym przysmakiem znanym i cenionym od wieków. Dziś jada się ją na różne sposoby - kroi się ją w plasterki i kładzie na kanapkach, smaży się, bądź grilluje, piecze nad ogniskiem czy dodaje do leczo lub jajecznicy. Każdy ma swój ulubio



10 najgorszych rzeczy których nie powinniśmy robić po zjedzonym posiłku 
10 najgorszych rzeczy których nie powinniśmy robić po zjedzonym posiłku
15.03.2016

Dobrze wiemy, iż drobne i pozornie nieznaczące codzienne nawyki mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. I tak np. panie, które nie zmyją na noc makijażu, obudzić mogą się z nieestetycznymi wypryskami na twarzy, a jeśli będą r



Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe? 
Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe?
13.03.2016

Słodki smak jest ulubionym smakiem i to nie tylko dzieci. Dlatego też w celu poprawy walorów smakowych artykułów żywnościowych dodaje się rafinowany cukier i inne składniki o podobnych "słodkich" właściwościach, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy



Kasza jaglana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza jaglana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.03.2016

Kasza jaglana, produkt niegdyś w naszym kraju popularny, lecz później raczej zapomniany, powoli powraca do łask. Całe szczęście, gdyż jest ona produktem pełnym wartości odżywczych i charakteryzuje się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Z tych po



Marakuja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Marakuja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.03.2016

Męczennica jadalna, czyli po prostu marakuja (znana też jako owoc pasji, passiflora, granadilla purpurowa), to egzotyczny owoc, który zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Jest już dziś bowiem coraz łatwiej dostępna, a jej słodki smak (z



Zdrowie w płynie 
Zdrowie w płynie
04.03.2016

Soki owocowe i warzywne bywają nazywane "płynnym zdrowiem". Nie ma w tym wiele przesady. Zawarte w nich składniki wpływają dobroczynnie na nasz organizm, regulując przemianę materii, wspomagając układ immunologiczny, zapobiegając starzeniu i licznym



Batoniki muesli - czy naprawdę są "fit"? 
Batoniki muesli - czy naprawdę są "fit"?
03.03.2016

Batoniki zbożowe zawierają płatki owsiane, orzechy i suszone owoce, ale także cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Ostatnie dwa składniki często powodują gwałtowne zmianę poziomu insuliny i glukozy we krwi. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy sprzy



  | 1 | . . . . | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |   »