Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Nie zawsze mamy czas na przygotowanie pełnowartościowego śniadania i najczęściej w takich sytuacjach sięgamy po gotowe produkty. Wśród nich prym wiodą reklamowane różne odmiany musli, które niestety, wbrew temu co słyszymy, nie są zdrowe i pożywne. U
Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wie
Jesienią i zimą przebywamy zwykle w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie nie brakuje alergenów. Niektórzy ludzie są zawodowo na nie narażeni. Najgorzej mają mieszkańcy miast, którym świeżego powietrza na zewnątrz brakuje szczególnie w sezonie grzewczym
Marchewka należy do najpopularniejszych, najsmaczniejszych i zarazem najtańszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych, niskokaloryczna, spożywana pod różnymi postaciami i zawsze prezentująca się na talerzu nadz
Jod to niezwykle ważny mikroelement niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, tarczycy i regulowanych przez nią licznych procesów. Jod jest gromadzony przede wszystkim przez tarczycę, który potrzebuje go do wytwarzan
Niektóre choroby dotykające głównie kobiety mogą mieć związek ze stosowaną dietą. Co więcej, badania statystyczne wskazują, że na niżej przedstawione schorzenia częściej cierpi płeć piękna. Wśród dolegliwości rozwijających się w wyniku nieprawidłowo
Duże porcje, przejadanie się, niezdrowe jedzenie, powiększone zestawy dań w restauracjach dla niektórych są codziennością. Ta powszechna dostępność i moda na posiłki XXL powodują otyłość nie tylko wśród dorosłych. Problem ten może dotyczyć także nasz
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zakłada nie tylko odpowiedni wybór produktów, które znajdą się w naszym codziennym menu, ale też i ich prawidłową obróbkę. Nie chodzi tu jednak tylko o to, aby nie smażyć potraw w głębokim tłuszczu czy nie dodawać do
Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu łosoś nie cieszył się zbyt dużą popularnością, szczególnie ten świeży, głównie przez wzgląd na jego wysoką cenę. Zdawał się być produktem bardzo wykwintnym, stąd jadano go głównie na specjalne okazje. Dzisiejszy
Biotyna jest zwana także witaminą H, witaminą B7, czy też koenzymem R. Historia jej odkrycia sięga 1927 roku, w którym to została odkryta przez dr Boasa i jego współpracowników. Naukowcy wywołali zmiany na skórze u szczurów, a następnie podawali różn
Zamienniki mięsa są określane także mianem substytutów. Są to produkty przypominające mięso pod pewnymi względami. Zamienniki mięsa posiadają zbliżony smak, wygląd i kształt do podstawowego produktu pochodzenia zwierzęcego. Charakteryzują się one tak
Sód jest pierwiastkiem występującym powszechnie w pożywieniu, a jego największym źródłem jest sól kuchenna (chlorek sodu, NaCl). Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych w toku procesów technologicznych oraz do pożywienia podczas przygotowywa
Woda kokosowa to jeden z najnowszych trendów żywieniowych. Czy moda na zastępowanie nią innych napojów ma swoje naukowe uzasadnienie? Okazuje się, że, faktycznie, nie jest ona jedynie wynikiem dobrze przeprowadzonych akcji marketingowych firm, które
Kiełbasa jest mięsnym przysmakiem znanym i cenionym od wieków. Dziś jada się ją na różne sposoby - kroi się ją w plasterki i kładzie na kanapkach, smaży się, bądź grilluje, piecze nad ogniskiem czy dodaje do leczo lub jajecznicy. Każdy ma swój ulubio
Dobrze wiemy, iż drobne i pozornie nieznaczące codzienne nawyki mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. I tak np. panie, które nie zmyją na noc makijażu, obudzić mogą się z nieestetycznymi wypryskami na twarzy, a jeśli będą r
Słodki smak jest ulubionym smakiem i to nie tylko dzieci. Dlatego też w celu poprawy walorów smakowych artykułów żywnościowych dodaje się rafinowany cukier i inne składniki o podobnych "słodkich" właściwościach, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy
Kasza jaglana, produkt niegdyś w naszym kraju popularny, lecz później raczej zapomniany, powoli powraca do łask. Całe szczęście, gdyż jest ona produktem pełnym wartości odżywczych i charakteryzuje się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Z tych po
Męczennica jadalna, czyli po prostu marakuja (znana też jako owoc pasji, passiflora, granadilla purpurowa), to egzotyczny owoc, który zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Jest już dziś bowiem coraz łatwiej dostępna, a jej słodki smak (z
Soki owocowe i warzywne bywają nazywane "płynnym zdrowiem". Nie ma w tym wiele przesady. Zawarte w nich składniki wpływają dobroczynnie na nasz organizm, regulując przemianę materii, wspomagając układ immunologiczny, zapobiegając starzeniu i licznym
Batoniki zbożowe zawierają płatki owsiane, orzechy i suszone owoce, ale także cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Ostatnie dwa składniki często powodują gwałtowne zmianę poziomu insuliny i glukozy we krwi. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy sprzy