Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Fast food - czemu tak naprawdę jest szkodliwy? 
Fast food - czemu tak naprawdę jest szkodliwy?
28.02.2016

O tym, że fast foody są niezdrowe i kaloryczne, wie już dziś chyba każdy. Mało kto zastanawia się jednak tym, dlaczego tak jest. Warto więc przyjrzeć się dokładnie temu, co kryje się pod nazwą fast food, sprawdzić, z czego składają się najpopularniej



Suplementy diety - multi czy monosuplementy? Jakie wybrać? 
Suplementy diety - multi czy monosuplementy? Jakie wybrać?
25.02.2016

Suplementy diety są środkami specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Innymi słowy zawierają one związki organiczne zaliczane do odżywczych substancji, których w postaci pokarmu nie dostarcza się organizmowi w dostatecznej ilości. Wśród głównych powod



Borówka amerykańska - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Borówka amerykańska - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.02.2016

Owoce borówki amerykańskiej (borówki wysokiej) to małe kuleczki mające wiele właściwości, które zawdzięczają swym wartościom odżywczym, smakiem oraz wyglądem przypominające znane nam wszystkim czarne jagody. Owoce borówki amerykańskiej są pyszne i so



Gluten a celiakia, nietolerancja glutenu i alergia 
Gluten a celiakia, nietolerancja glutenu i alergia
18.02.2016

Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz więcej mówi się o diecie bezglutenowej oraz negatywnym wpływie glutenu na ludzki organizm. Niemniej, zdania na temat jego szkodliwości dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, są wciąż podzielone.



Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie? 
Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie?
16.02.2016

Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w



Parówki - co w nich znajdziemy, czy są zdrowe? 
Parówki - co w nich znajdziemy, czy są zdrowe?
13.02.2016

Parówki to produkt znany i lubiany, niemniej owiany złą sławą. Choć wielu z nas chętnie sięga po hot doga czy dodaje plasterki ulubionych parówek do jajecznicy, to gdy ktoś zapyta nas o to, co o mięsnym produkcie zwanym parówką sądzimy, powiemy pewni



Ogórki - kiszone czy konserwowe? Porównanie wartości odżywczych 
Ogórki - kiszone czy konserwowe? Porównanie wartości odżywczych
09.02.2016

Przygotowywane z ogórków przetwory są popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Z pewnością każdy wie, że ogórki kiszone różnią się od ogórków konserwowych smakiem oraz wyglądem, niemniej warto przyjrzeć się temu, skąd owe różnice się biorą, a także te



Sposoby na kaca, czyli jak walczyć z syndromem dnia wczorajszego 
Sposoby na kaca, czyli jak walczyć z syndromem dnia wczorajszego
05.02.2016

Kac pojawia się po upływie kilku godzin po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu. Pojęcie nadmiernego spożycia napojów alkoholowych jest uwarunkowane indywidualnymi cechami (np. płcią, wiekiem, masą ciała) oraz związane z pojęciem tolerancji alkoholu p



Orzechy makadamia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy makadamia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
01.02.2016

Orzechy makadamia (macadamia) to pożywna i zdrowa (choć wysokokaloryczna!) przekąska. Niestety nie są one w naszym kraju zbyt popularne - m.in. dlatego, iż, faktycznie, ich cena jest stosunkowo wysoka. Jak się jednak okaże, warto, choć raz na jakiś c



Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych 
Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych
31.01.2016

Otrzymujemy wyniki badań na cholesterol i trójglicerydy i okazuje się, że wyniki wykraczają ponad skalę. Jak je interpretować, czy jest powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań i na spokojnie je przeanalizować, analizując nie tyl



Działanie oraz wpływ kofeiny na organizm i zdrowie 
Działanie oraz wpływ kofeiny na organizm i zdrowie
28.01.2016

Kofeina jest organicznym związkiem chemicznym, który może być otrzymywany także metodą syntetyczną. Należy on do grona środków psychoaktywnych o stymulujących właściwościach. Najbardziej znane produkty w których występuje kofeina to kawa oraz napoje



Ryby wędzone - jeść czy unikać? 
Ryby wędzone - jeść czy unikać?
24.01.2016

Wędzenie jest metodą konserwowania żywności o długiej tradycji. Produkty wędzone uzyskują specyficzny smak, zapach i barwę powierzchni. Za pomocą dymu wędzi się takie produkty jak: mięso (np. kiełbasy czy boczek), sery oraz ryby. Te ostatnie mają wie



Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie 
Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie
20.01.2016

O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa



Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę 
Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę
16.01.2016

Koenzym Q10 jest związkiem organicznym występującym w dwóch postaciach - ubichinonu i ubichinolu. Bierze on udział w licznych przemianach biochemicznych. Koenzym Q10 uczestniczy w produkcji energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych. Obniżony



Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
12.01.2016

Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym



Ulubione smakołyki dzieci - czy wiesz, ile mają cukru? 
Ulubione smakołyki dzieci - czy wiesz, ile mają cukru?
07.01.2016

Cukier w postaci sacharozy ma bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Nadmiar rafinowanego cukru przyczynia się do obniżenia zdolności do zapamiętywania i oceny. Oczywiście cukier wpływa też na powstawanie próchnicy. Cukier rafinowany produko



10 najzdrowszych źródeł tłuszczów wielonienasyconych 
10 najzdrowszych źródeł tłuszczów wielonienasyconych
01.01.2016

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 są niezbędne do wielu biologicznych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Spośród kwasów omega tylko dwa kwasy mogą nosić nazwę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pierwszy



Pleśń, bakterie i inne drobnoustroje w żywności. Jak rozpoznać nieświeży pokarm? 
Pleśń, bakterie i inne drobnoustroje w żywności. Jak rozpoznać nieświeży pokarm?
28.12.2015

Bezpieczeństwo i higiena żywności są bardzo istotne dla zachowania zdrowia układu trawiennego. Spożywanie nieświeżej żywności przyczynia się do zatruć pokarmowych, których powikłania mogą być bardzo groźne. Nieświeży pokarm może zawierać pleśń, bakte



Orzechy laskowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy laskowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.12.2015

Orzechy laskowe to doskonała przekąska. Niektórzy preferują spożywać je jako dodatek do muesli, niektórzy w postaci orzechowego kremu, a inni jako zwykłe orzechy. Niezależnie od tego, w jakiej formie najbardziej lubimy jeść orzechy laskowe, z pewnośc



Jak poznać dobrej jakości herbatę? 
Jak poznać dobrej jakości herbatę?
17.12.2015

Herbata to napój zarówno smaczny (chyba każdy ma jakiś ulubiony napar, życia bez którego nie może sobie wyobrazić), jak i w większości zdrowy. W zależności od gatunku, herbaty wykazują różnorodne właściwości - wspomagają trawienie, dodają energii, pr



  | 1 | . . . . | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |   »